Trump omple el Madison Square Garden de racisme i insults

Els comentaris contra els porto-riquenys han obligat els llatins del partit republicà a sortir al rescat de la situació

Vista del Madison Square Garden durant la intervenció de Trump
6 min

Nova YorkAls carrers al voltant del Madison Square Garden, en ple cor de Manhattan, un dels seguidors de Donald Trump corejava "Retorneu-los" (Send them back). L'home, negre, s'ha creuat amb un rider, un jove negre, que intentava passar amb la bicicleta pel mig de la gentada quan el trumpista l'ha començat a assenyalar corejant el "Retorneu-los". Coincidència o premonició, hores després la demostració de força del trumpisme en ple bastió demòcrata ha acabat convertint-se en un míting que pot danyar la campanya del republicà per l'al·luvió de comentaris i insults racistes que s'han proferit des de l'escenari.

Tony Hinchcliffe: "Hi ha literalment una illa flotant d'escombraries al mig de l'oceà, crec que es diu Puerto Rico"

"Illa d'escombraries" per referir-se a Puerto Rico, estereotips racistes com "als llatins els encanta fer bebès", o comparar la demòcrata Kamala Harris amb l'"anticrist" mentre se sostenia un crucifix des del faristol són algunes de les estampes que ha deixat la nit. Totes protagonitzades pels teloners de l'expresident, que quan ha pujat a l'escenari no ha condemnat els comentaris sinó que ha deshumanitzat els migrants (com és habitual) i s'ha sumat a l'eufòria insultant Harris: "Tothom sap que ella és una persona amb un coeficient intel·lectual molt baix".

Fins ara, la retòrica trumpista diferenciava entre els immigrants "bons", els legals, i els "dolents", els il·legals, i aquests eren els deshumanitzats i criminalitzats per l'expresident i els seus. Aquest diumenge, però, amb els comentaris sobre els porto-riquenys, els llatinoamericans del Partit Republicà han sortit en tromba a condemnar els acudits racistes de l'humorista Tony Hinchcliffe. “El que ha dit no és còmic, de la mateixa manera que va ser rebutjat pel públic assistent, es mereix l’enèrgic rebuig de tothom”, ha tuitat la congressista porto-riquenya Jeniffer González. Tot i que a dins de l'estadi, la reacció del públic no ha estat de "rebuig", com assegura González, sinó que es podien sentir les rialles després del comentari d'"illa d'escombraries".

Una altra congressista republicana i hispana, María Elvira Salazar, ha criticat igualment Hinchcliffe i ha insistit que “aquesta retòrica no reflecteix els valors del Partit Republicà”. En resposta a la pregunta d'un periodista de la NBC, la campanya de Trump ha assegurat que "la broma no reflecteix el punt de vista de Donald Trump o la campanya".

Donald Trump saluda els assistents al Madison Square Garden.

Harris, "l'anticrist"

Tot i que el comentari dels porto-riquenys és el que ha agafat més volada, Hinchcliffe també ha fet comentaris racistes sobre els homes negres i sobre el conflicte palestino-israelià. En el cas dels negres, ha fet referència a un vell estereotip racista que es remunta a després de la Guerra Civil estatunidenca sobre el cultiu de síndries per part de les persones negres per aconseguir l'autosuficiència econòmica. Pel que fa als palestins, els ha etiquetat com a "llançadors de pedres" i als jueus com a "avars". Poc després de la intervenció de Hinchcliffe, ha pujat a l'escenari David Rem, el qual ha assegurat, creu en mà, que els votants llatins canviaran les eleccions aquest any i que Harris "és el mal". "Ella és l'Anticrist", ha reiterat.

Un altre orador, el locutor Sid Rosenberg, directament ha parlat del míting com de "míting nazi". "Acabo de tornar d'Israel i em diuen: Sid, vols parlar en aquest esdeveniment del Madison Square Garden? Els responc: “Esclar, no és propi de mi parlar en un míting nazi. Acabo d'estar a Israel. Però vaig acceptar la feina", ha afirmat. El 1939 un grup pronazi va organitzar un esdeveniment a l'antic Madison Square Garden, sota el nom de "Míting Pro Amèrica". Abans que tingués lloc l'esdeveniment d'aquest diumenge tarda, el paral·lelisme ja s'havia comentat públicament.

A nou dies per a les eleccions, les enquestes auguren uns comicis molt renyits on Trump i Harris estan pràcticament frec a frec als sondejos nacionals. Els llatins representen un 15% de l'electorat total que votarà i en les últimes setmanes havien suposat un important impuls per a Trump, especialment en estats clau com Arizona. Es dona la casualitat que Nova York té una de les comunitats hispanes més grans del país. Als Estats Units, després dels mexicans, els porto-riquenys són el segon grup més gran dins la comunitat llatinoamericana.

Trump ha gastat el penúltim cap de setmana de les eleccions en fer un míting a Nova York, un bastió demòcrata on Harris el supera amb una folgada diferència de 15 punts percentuals, per fer una exhibició de força i enviar un missatge de desafiament a la campanya de Harris. Des de les 12 del migdia centenars de persones s'amuntegaven als carrers del voltant per aconseguir entrar. Dues hores després, el pavelló, que té capacitat per a unes 20.000 persones, s'ha omplert amb el degoteig constant de gent i alguns seguidors s'han quedat sense poder entrar.

Trump, que té una obsessió amb les multituds, volia treure pit de poder omplir l'estadi de la mateixa ciutat que l'ha condemnat per 34 delictes greus en el cas Stormy Daniels. Encara que les xifres perdien força a mesura que els seus seguidors anaven marxant cap a casa tan sols 20 minuts després que comencés el seu discurs. Com és costum, Trump ha parlat dues hores més tard del que estava previst. Quan ja s'estaven complint quasi les dues hores de retard, l'altaveu anunciava l'entrada de Donald Trump Jr. i un home amb quipà maleïa frustrat mentre tornava a guardar el mòbil que havia tret per gravar.

El bany de masses a Nova York també tenia un punt de sentimental. Es tracta de la ciutat que el va veure néixer i on es va forjar la seva llegenda, encara que actualment Trump estigui empadronat a Florida per pagar menys impostos. "Nova York és territori Trump", ha dit la congressista Elise Stefanik, alimentant la fantasia del republicà d'aconseguir tenyir de vermell l'estat i la ciutat.

Elon Musk i Melania Trump durant la intervenció de Donald Trump.
Hulk Hogan mostrant el seu suport a la campanya de Trump.

De Musk a Hulk Hogan

L'ambient i la llista de convidats al Madison Square Garden eren molt similars als de la Convenció Republicana a Milwaukee. Grans figures del Partit Republicà, com l'speaker Mike Johnson; l'aparició de Melania Trump, que ha parlat per primer cop; personatges rocambolescos com el lluitador professional Hulk Hogan, i el fitxatge estrella de Trump: el propietari de X, Elon Musk. A Milwaukee, durant el discurs final del magnat, es va rumorejar durant les hores prèvies que Musk apareixeria per donar-li suport. L'expectativa dels trumpistes es va materialitzar a Butler el passat 5 d'octubre, quan Musk va pujar amb Trump per primera vegada a l'escenari. El candidat independent Robert F. Kennedy Jr., que també s'ha incorporat recentment a la campanya del magnat, era una de les novetats respecte a la convenció del juliol.

Quan finalment ha parlat, Trump ha tornat a fer gala de la seva retòrica xenòfoba i histriònica, amb les mateixes promeses d’una “època daurada” per als Estats Units i una “deportació massiva” si torna a la Casa Blanca després d’aquest cinc de novembre. "El primer dia llançaré el programa de deportació més gran en la història dels Estats Units. Rescataré cada ciutat i poble que hagi estat envaït i conquerit", ha dit. Tampoc han faltat la referència a "l'enemic intern", la qual ha estat més explícita que mai a l'hora d'assenyalar els demòcrates.

“Una màquina corrupta i radical d’esquerra dirigeix el Partit Demòcrata d’avui. [...] En conec molts; és només aquest grup amorf de persones, però són intel·ligents i despietats, i els hem de derrotar, i quan parlo de l’enemic intern s’alteren. Són l’enemic intern i un enemic massiu" ha afirmat, i ha dit tot seguit: “En els últims nou anys, hem lluitat contra les forces més sinistres i corruptes del planeta”.

Les teories conspiranoiques també han pujat a l'escenari, ja fos com a fantasma del passat amb la intervenció de Rudolph Giuliani, exalcalde de Nova York i antic advocat de Trump, que està acusat en el cas estatal de Geòrgia per intentar revertir els resultats del 2020, o bé amb afirmacions com les del periodista Tucker Carlson. “Serà molt difícil per a ells dir que Kamala Harris va obtenir 85 milions de vots perquè és molt impressionant. Que la primera exfiscal de Califòrnia [...] amb baix coeficient intel·lectual ha estat elegida presidenta", ha dit.

stats