Els colombians rebutgen a les urnes l'acord de pau amb les FARC

El referèndum dóna un estret marge de 60.000 vots al 'no'. Les regions rurals, més colpejades pel conflicte, han avalat el text

Partidaris de la campanya del sí desconsolats pel resultat.
Ivan M. Garcia
03/10/2016
3 min

Medellín (Colòmbia)"Ha estat un cop a l'estómac". Juan José Franco, un jove universitari, donava l'esquena aquesta matinada a la gran pantalla que, a la Glorieta de la Vida, al centre de Medellín, mostrava la caiguda dels vots del 'sí' al plebiscit per ratificar o rebutjar l'acord de pau signat pel govern colombià i la guerrilla de les FARC.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"És dolorós", deia tot just en un murmuri mirant incrèdul la resta d'assistents a la transmissió. Ha guanyat el 'no'. De manera ajustada, per només 60.000 vots de diferència (6.431.376 pel 'no', un 50,2%, davant dels 6.377.482 pel 'sí', un 49,78%). La participació ha estat del 37'9%.

Continua l'alto el foc bilateral

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha assegurat poc després de saber-se els resultats que "el cessament del foc bilateral i definitiu continua i continuarà vigent". Santos ha volgut mirar endavant, i ahir va anunciar que avui es reunirà amb la resta de forces polítiques "per obrir espais de diàleg i veure camins a seguir". Ha assegurat que aquest moment és una "oportunitat" per buscar "punts de trobada i unitat".

L'expresident de Colòmbia Álvaro Uribe, líder de la campanya pel 'no' en el referèndum sobre l'acord de pau amb les FARC defensat per l'actual president, Juan Manuel Santos

Fa quatre anys que la guerrilla i l'executiu van iniciar les converses formals a l'Havana després de diversos intents fallits durant els mandats d'Andrés Pastrana i Álvaro Uribe, que han fet campanya pel 'no'. Uribe, avui senador del Centre Democràtic, ha llegit davant les càmeres un discurs poc concret del qual es desprèn la seva intenció d'aconseguir un "gran pacte nacional". "Tots volem la pau. Demanem que es doni protecció a les FARC i s'acabin els delictes de narcotràfic i extorsió ", va dir.

El cap de l'equip negociador, Humberto de la Calle, i l'alt comissionat de pau, Sergio Jaramillo, viatjaran avui a l'Havana (Cuba) per mantenir el secretariat de les FARC al corrent del diàleg de Santos amb la resta de partits polítics.

Rodrigo Londoño, àlies Timoschenko, comandant de les FARC, segueix l'escrutini a l'Havana.

El líder de la guerrilla, Rodrigo Londoño, ha ratificat que "les FARC mantenen la seva voluntat de pau i reiteren la seva disposició d'utilitzar només la paraula com a arma de construcció del futur". "El poble colombià, que somia en la pau, que compti amb nosaltres", ha afegit.

Els més afectats van votar 'sí'

Els departaments més afectats per la guerra, exceptuant Caquetá i Nord de Santander, han votat 'sí' als acords. Putumayo, Nariño i Chocó, per exemple, han avalat la pau. A la localitat de Bojayá, en aquest últim departament, on un cilindre bomba llançat per les FARC en una església va matar el 2002 més d'un centenar de persones, hi ha hagut 1.966 vots a favor del 'sí', davant de 87 pel 'no'.

Al Cauca, departament on conflueixen diversos actors armats, el 'sí' ha doblat el 'no'. I en un dels seus municipis, Toribio, atacat més de 600 cops per la guerrilla, els vots a favor de l'acord van ser el 85%.

Llàgrimes i resignació

Manuela Bustamante, una jove de 20 anys de grans ulls verds i braços tatuats, deia que "és impossible no il·lusionar-se". El seu company, un 'hiphoper' de la colpejada Comuna 13, assegurava que "a partir d'ara es reconstruiran els teixits socials per aconseguir la veritable pau".

A la Glorieta de la Vida, Diana Arbreda i Magui Morales es disposaven a deixar anar un centenar de papallones blanques després de repartir flors blanques entre els assistents. Però va arribar la fi del recompte i amb ell la desil·lusió.

Dues dones pertanyents a un col·lectiu de víctimes s'abraçaven amb els ulls tancats. Una jove, agafada al braç del seu pare, mirava la gran pantalla mentre s'eixugava les llàgrimes de les galtes. Un home vestit de blanc torçava el gest amb la mirada perduda a la punta de les sabates. Manuela Arango, de 28 anys, resumia la jornada en una frase: "Els partidaris del 'no' han estat històricament molt actius en política, els del 'sí' hem estat abstencionistes".

stats