La ultradreta s’estén a Itàlia i fa trontollar la coalició de govern
El Moviment 5 Estrelles s’enfonsa i perd legitimitat al si de l’executiu
RomaUna victòria absoluta i sense sorpreses va convertir diumenge la Lliga en el primer partit d’Itàlia. Les eleccions europees han confirmat la formació liderada per Matteo Salvini, actual vicepresident del govern i ministre de l’Interior, com la primera força política al país transalpí, amb el 34,33% dels vots, el doble que el Moviment 5 Estrelles (M5E), el seu soci en la coalició de govern, que es va enfonsar fins al 17%.
Les dades del recompte definitiu donades a conèixer ahir (Itàlia va ser l’últim país a tancar els col·legis electorals diumenge) demostren que la Lliga s’estén com una taca d’oli per tot el territori, de nord a sud, i que és capaç de devorar els grillini : fins ara el M5E era el primer partit al país, però diumenge va perdre un terç dels vots obtinguts a les eleccions generals de fa només un any (32%). Una sagnia que va afavorir tant la Lliga com el Partit Demòcrata (PD).
El nou secretari de l’esquerra italiana, Nicola Zingaretti, s’enfrontava al seu primer gran examen electoral després de ser elegit pels seus correligionaris fa tres mesos per iniciar la reconstrucció del partit i deixar enrere la patacada a les generals de l’any passat. Tot i que els resultats queden lluny d’aquell 40% que va aconseguir Matteo Renzi a les europees de fa cinc anys, el PD va celebrar el sorpasso al M5E i es va proclamar com l’“única alternativa al govern de Salvini” amb el seu 22,69% de vots.
Un plebiscit
Les eleccions es van presentar com un plebiscit entre les dues forces majoritàries al govern. Una partida en què el M5E va resultar el gran derrotat. “Els nostres electors s’han abstingut de votar. Es tracta d’un missatge i d’una lliçó. Esperen respostes, hem d’accelerar el compliment de les nostres promeses”, va admetre ahir Luigi Di Maio, líder del M5E.
Els desacords entre els dos líders s’havien aguditzat en les últimes setmanes. Un nou decret d’immigració, l’autonomia de les regions del nord del país i la construcció de la línia ferroviària d’alta velocitat que ha d’unir Torí i Lió divideixen el govern des del mateix dia que van signar el seu estrany matrimoni de conveniència. Ara, després dels resultats de les europees, agafa força la hipòtesi d’un possible divorci, tot i que ahir Salvini va desmentir categòricament aquesta possibilitat: “El meu adversari és l’esquerra. No farem servir aquests resultats per passar comptes interns, i molt menys per demanar ministeris o càrrecs”, va assegurar, rebutjant les teories que sostenen que podria fer caure la coalició per forçar l’avançament de les eleccions generals i liderar en solitari un nou govern.
Per fer-ho Salvini necessitaria recuperar el seu històric aliat en el centredreta, Silvio Berlusconi, fortament penalitzat diumenge: amb prou feines va obtenir el 8,79% dels vots. L’alternativa seria buscar el suport dels Germans d’Itàlia, que es van presentar a les europees amb un descendent de Benito Mussolini a les llistes i van aconseguir el 6,46% de les paperetes. La seva líder, Giorgia Meloni, va demanar ahir a Salvini que “escolti els italians”. “Una altra majoria de govern és possible”, va dir. Els analistes es divideixen entre els que consideren purament electoralistes les últimes tensions a la coalició populista i els que donen per liquidat l’experiment italià.