Eleccions als Estats Units: Trump preveu que viurà "una gran nit"
Ja estan en marxa les votacions per decidir si el pròxim president nord-americà serà Trump o Biden
Carlos Pérez Cruz / Sònia Sánchez
03/11/2020
6 min
Washington / Wilmington (Delaware)"Tindrem una gran nit". És el pronòstic que ha fet el president dels Estats Units i candidat a la reelecció, Donald Trump, aquest migdia (al vespre, hora catalana), en plena jornada electoral, durant la visita que ha fet a Arlington (Virgínia) on hi ha la seu de la seva campanya electoral. "He sentit que ho estem fent molt bé a Florida i que ho estem fent molt bé a Arizona. Ho estem fent increïblement bé a Texas", ha afegit, davant dels seus col·laboradors i de les càmeres de televisió. "Perdre mai no és fàcil. Per a mi, no ho és", ha reconegut el líder republicà.
Però Trump no és l'únic que encara la nit amb optimisme. El seu rival, Joe Biden, es troba "en el camí de la victòria", segons el seu cap de campanya, Jen O'Malley Dillon, que, en declaracions a la CNN recollides per Europa Press, ha afirmat que hi ha indicis "clars" d'una victòria del candidat demòcrata.
Per saber qui dels dos té raó caldrà esperar encara moltes hores (o, potser, dies o setmanes). Els primers resultats oficials s'han començat a fer públics al voltant de les 0.30 h, mitja hora després que tanquessin els col·legis a Indiana i a Kentucky (dos estats que Trump té assegurats), però de moment les xifres són poc representatives.
Al mateix local de Wilmington (Delaware) on Biden va dipositar la seva papereta fa uns dies, aquest dimarts al matí hi havia un flux constant de votants i cues a l'interior (amb mascareta i distància), tot i que no tan llargues com perquè sortissin al carrer. Alguns electors, de fet, hi anaven només a dipositar el vot per correu a la bústia que hi havia a l'entrada, en lloc de fer la cua.
Entre ells hi havia Samantha López, que, amb només 18 anys, estava molt "emocionada" de poder votar per primer cop, però havia preferit fer-ho per correu, a la bústia, "per no molestar la gent de la cua donada la situació de covid que tenim", deia. López, nascuda a Wilmington i filla de pares llatins, ha votat per Biden perquè creu que "és el millor per al país". "Donald Trump no és presidencial ni capaç d'afrontar els problemes de justícia racial que tenim en aquest país", assegurava la jove votant.
Durant la jornada electoral, s'han detectat com a mínim dues campanyes de trucades de telèfon automàtiques que animaven els ciutadans a quedar-se a casa. L'FBI ho està investigant. D'altra banda, un jutge de Washington han demanat al servei de correus que revisés 12 oficines, que donen servei a 15 estats, per assegurar-se que tots els vots per correu arribessin a temps a la seva destinació. L'empresa, però, ha advertit al jutge que no podria complir-ho. Cal tenir en compte que alguns estats només compten els vots per correu si arriben abans que tanquin els col·legis.
Biden torna a casa
Els dos candidats a la presidència dels Estats Units han començat el dia d'una manera ben diferent. A les set del matí (hora local9 el demòcrata Joe Biden ha anat a missa amb la seva dona, Jill Biden, i dues de les seves netes a la localitat de Wilmington, on viu des de fa 68 anys. Després de la missa, Biden ha visitat el cementiri on estan enterrats el seu fill gran, Beau, mort el 2015 d'un càncer, i la seva primer dona i la seva filla, que van morir en un accident de trànsit el 1972. Més o menys a la mateixa hora, el president Donald Trump intervenia a Fox News, en una de les seves habituals compareixences televisives de primera hora. En aquesta ocasió, el republicà ha aprofitat l'entrevista per augurar avui una victòria més gran que la que va aconseguir el 2016, malgrat que les enquestes prediuen el contrari. També ha aprofitat l'altaveu mediàtic per criticar durament els demòcrates i ha qualificat alguns dels seus líders de "persones horribles" que tenen un tracte més difícil que els líders de Rússia, la Xina o Corea del Nord.
Trump, que dilluns a la nit va acabar ben entrada la matinada la seva marató de mítings, repeteix així la litúrgia electoral de fa quatre anys: el mateix esprint d'actes d'última hora i intervenció final a la cadena amiga Fox el matí de les eleccions. A Twitter, la gran eina del president per escampar qualsevol dels seus missatges, el candidat republicà ha publicat un tuit a primera hora on anima a votar la població nord-americana –a votar-lo a ell, més concretament– mentre es veuen imatges seves ballant sota la mítica cançó YMCA de The Village People.
Mentrestant, Joe Biden ha aprofitat la resta de jornada electoral per visitar de nou la seva ciutat natal: Scranton, a Pennsilvània, un dels estats més clau en aquesta jornada.
"És bo ser de nou a casa", ha dit, en un acte amb un centenar de seguidors demòcrates en aquesta ciutat exindustrial on va viure fins que tenia 10 anys, en una zona que fa quatre anys va donar l'esquena al Partit Demòcrata i va apostar massivament per Donald Trump. Un últim intent de convèncer els habitants d'aquest estat que, tot i el seu mig segle de carrera a Washington, ell continua sent un veí humil i treballador de Scranton, igual que ells. Biden ha tornat a visitar la seva llar de la infància, on ha parlat amb la nova propietària, Anne Kears, i fins i tot hi ha entrat a "veure la cuina", perquè li encanta.
Trump té previst fer el seguiment de la nit electoral des de l'Ala Est de la Casa Blanca, mentre que Biden ho farà des de casa seva, a Wilmington. Tots dos ho faran acompanyats de la família.
Rècord de vot anticipat
El candidat demòcrata ha pogut visitar Pennsilvània perquè ja fa una setmana que va dipositar el seu vot, acollint-se a l'opció de vot per avançat que han fet servir milions de nord-americans. Ho va fer al Centre de la Secretaria d'Estat de Delaware, al centre de Wilmington. També Trump va votar de manera anticipada a Florida, on està empadronat. I no són els únics. Uns cent milions de nord-americans han votat ja per anticipat, més del doble que fa quatre anys i al voltant del 72% del total de paperetes emeses en els comicis que van enfrontar Trump i Hillary Clinton.
No sembla difícil deduir, doncs, que la participació serà superior i ja hi ha qui anticipa que serà la més alta –en termes percentuals– des de la dels comicis del 1908. Aquesta alta participació, però, pot perjudicar les opcions de Donald Trump de ser reelegit en el càrrec. Un Trump que, per cert, passarà la nit a la Casa Blanca, on té prevista una festa amb fins a 400 persones convidades, malgrat la pandèmia i malgrat que la Casa Blanca ja ha estat escenari de diversos brots.
Amb els col·legis electorals ja oberts, el principal dubte és saber quan es coneixerà el vencedor. Els gairebé cent milions de vots anticipats auguren un lent recompte, especialment perquè hi ha diversos estats que no permeten que siguin comptabilitzats fins que es tanquin avui les urnes. Donald Trump ha insistit durant setmanes que el vencedor ha saber-se aquesta matinada i que el contrari és obrir les portes al frau. De fet, avui mateix, en un acte a Arlingont (Virgínia), on hi ha la seu de la seva campanya, el president ha insistit que els nord-americans "tenen dret a conèixer el guanyador" el dia de les eleccions. "Hi ha d'haver una data, i resulta que aquesta data és el 3 de novembre", ha assenyalat.
Joe Biden, per la seva banda, ha garantit que es comptaran tots els vots. Si Biden no aconsegueix una victòria incontestable, l'esperable és que l'exèrcit d'advocats del president es posi mans a l'obra per convertir les eleccions del 2020 en un ressò de les del 2000, quan el Tribunal Suprem li va atorgar la victòria a George W. Bush per 537 vots enfront d'Al Gore.
Aparadors protegits per por a actes violents
Les sospites de frau que Donald Trump ha escampat des de fa mesos, la petició als seus seguidors perquè "protegeixin els col·legis" i la possibilitat que el president no reconegui els resultats en cas de derrota fan témer un esclat de violència durant la nit electoral i els dies posteriors. Davant d'aquesta previsió, en ciutats com Washington, Nova York, Filadèlfia o Los Angeles, molts comerços han protegit els aparadors amb taulons de fusta, per evitar destrosses com les que van patir fa uns mesos durant l'onada de protestes contra la violència policial. També s'han tapiat les façanes de l'Empire State Building, un els edificis més emblemàtics de Nova York.
El cap del departament de policia d'aquesta ciutat, Terence Monahan, va assegurar ahir que el cos està "totalment preparat per protegir el dret a vot de totes les persones el dia de les eleccions" i que durant els dies posteriors hi haurà "agents addicionals preparats per respondre a qualsevol tipus d'incident", segons recull Efe.