El rescat a la cova acaba amb tots els nens i el monitor sans i estalvis
Alguns dels infants ja han pogut veure els seus pares, tot i que estan en quarentena per precaució
Mae Sai (Tailàndia)Després de l’èxit dels dos dies previs, la jornada de rescat d’ahir a la cova de Tham Luang es va viure com si fos una d’aquestes pel·lícules que només poden tenir un final feliç. No només perquè el magnat de la tecnologia Elon Musk intentés centrar l’atenció al matí amb la seva proesa tecnològica al més pur estil Tony Stark -Iron Man-. Ni tan sols perquè arribés un equip de Hollywood per començar a planificar el blockbuster que ningú dubta que es rodarà pròximament. De fet, el to hollywodià es va veure en l’espera carregada d’adrenalina dels tailandesos -i també dels estrangers- davant d’un rescat que es va viure amb emoció, però sense angoixes. La missió impossible havia deixat de ser-ho. I, més aviat del que s’esperava, els quatre nens i l’entrenador que ahir encara estaven atrapats van sortir sans i estalvis de la cova.
“Un miracle”
La paraula miracle es va tornar a sentir, com ja havia passat feia una setmana, el dia que van trobar els nens vius dins de la cova. I el mateix dia en què començaven els rituals funeraris pel bussejador que va morir treballant a la cova divendres passat -que fan recordar que el rescat es va cobrar una víctima-, Tham Luang es va buidar. “No estem segurs de si això és un miracle, ciència o què és exactament”, van anunciar els Navy Seals de manera oficial a la seva pàgina de Facebook. “Tots els 13 senglars són ara fora de la cova”. Quan ho escrivien, només passaven uns minuts de les set de la tarda. Hores abans, a les deu del matí, s’havia anunciat l’entrada dels Navy Seals per afrontar la tercera i última jornada de rescat. En aquest cas, les autoritats ja no podien amagar el seu optimisme i van dir que els cinc membres de l’equip restant sortirien en bones condicions. En menys de nou hores es va completar l’operació. Els nens van ser rescatats en parelles, cadascun escortat per dos experts. L’entrenador va ser l’últim de sortir. I, com en els dos últims dies, l’equip de treball va estar format per 90 bussejadors, a més de 13 professionals estrangers i cinc Navy Seals tailandesos per fer el recorregut amb els nois. S’hi va afegir un altre bussejador, suposadament per acompanyar l’entrenador. Després de ser salvats, tots els menors van ser traslladats a l’hospital de Chiang Rai, que és a uns 60 quilòmetres de l’àrea de la cova, on s’estan recuperant. A hores d’ara, la petita població de Mae Sai es buida d’ambulàncies, d’helicòpters, de policies i, també, de periodistes.
Informació controlada
La jornada va començar amb un altre degoteig de notícies per part de les autoritats tailandeses. Després d’anunciar que es tornava a posar en marxa l’operatiu de rescat, es va intentar calmar la set informativa amb alguns detalls del rescat i de la situació dels nens. Es va explicar que els quatre primers de sortir ja s’havien vist amb els seus pares, però ho havien fet a través d’un vidre que els separava. El secretari de salut pública, el metge Jessada Chokdamrongsuk, va confirmar que els nois han d’estar en quarantena a causa la feblesa del seu estat físic. Tots pateixen problemes menors i van arribar amb temperatures baixes a l’hospital. Dos dels nens tenen infeccions pulmonars, però es creu que cap tindrà seqüeles. Psicològicament, també són “molt forts”, va anunciar Jessada.
Fenomen mundial
Al nord de Tailàndia encara estan sorpresos per la gran quantitat de voluntaris, periodistes i curiosos que han vingut de tot el món. I les xarxes socials s’omplen de missatges d’agraïment per als “vertaders herois” d’un rescat que ha sigut l’esdeveniment de l’any. Fins i tot durant la Copa del Món, en un país que, tot i no tenir equip de futbol, viu el Mundial com si l’hi anés la vida. Però de sobte l’interès pel que passa als camps de futbol ha deixat de ser important. Alguns diuen que és perquè tot pare s’imagina la situació, però no falten els que pensen que, finalment, l’alegria és que es pot parlar d’una notícia d’esforç internacional amb un final feliç.
Tot i així, molts van voler recordar que, al mateix moment que la cova es buidava, començaven els rituals funeraris pel bussejador mort als seus passadissos. Alguns es van preguntar per què no es va donar més importància a la seva mort. Tampoc s’ha parlat gaire de la situació al sud del país, a Phuket, on van morir desenes de turistes xinesos durant l’accident d’un vaixell la setmana passada. El Govern tailandès, que va destinar recursos il·limitats a la cova de Tham Luang, s’ha limitat a culpar l’agent turístic xinès. Però avui no és el dia per a això, diuen els tailandesos. Perquè el que sí que és cert és que la missió impossible, finalment, es va convertir en missió complerta.