194 DIES DE CAPTIVERI
Internacional31/03/2014

Els reporters d’‘El Mundo’ segrestats a Síria, lliures

Ricard Garcia i Javier Espinosa arriben a Madrid

Cristina Mas
i Cristina Mas

Barcelona“Escolta. Sóc Javier Espinosa. Apunta aquest número de telèfon i truca’m de seguida. Estem bé. Tots dos. El Ricard i jo. Aviseu la Mónica i els nostres pares”. La secretària d’ El Mundo que dissabte estava de guàrdia va rebre aquesta trucada quan passaven vint minuts de les nou del vespre. El corresponsal al Pròxim Orient del diari madrileny i el fotògraf que l’acompanyava, Ricard Garcia Vilanova, s’han passat 194 dies segrestats per un grup jihadista a Síria. Dissabte els van alliberar a la frontera amb Turquia, on els va recollir l’exèrcit. A primera hora de la tarda arribaven a l’aeroport de Torrejón de Ardoz i per fi podien abraçar els seus familiars.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La imatge del fill d’Espinosa corrent cap a l’avió per saltar al coll del seu pare no serà fàcil d’oblidar. La seva companya, Mónica García Prieto, corresponsal de Periodismo Humano que també ha treballat a Síria, l’esperava a peu de pista amb la filla petita en braços. La mare de Garcia Vilanova també era allà. Els dos reporters -més prims, però amb bon aspecte- estaven sans i estalvis.

Cargando
No hay anuncios

Els responsables del diari i algunes autoritats, inclosa la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, també els esperaven a peu de pista.

Poc després tots dos van anar a la redacció, on van poder compartir una estona amb els companys i van oferir una breu roda de premsa en què es van limitar a agrair les gestions per alliberar-los. No van voler donar detalls del captiveri per raons de seguretat.

Cargando
No hay anuncios

“Estan bé, més prims però perfectament reconeixibles. El Javier amb el seu sentit de l’humor i l’agilitat mental de sempre. La mare del Ricard s’ha quedat tranquil·la quan l’ha pogut veure”, explicava per telèfon a l’ARA Ana Alonso, cap de la secció d’Internacional.

El precedent de Marginedas

Cargando
No hay anuncios

Tota la professió ha estat pendent aquests sis mesos de l’alliberament, com va passar amb Marc Marginedas, enviat especial d’ El Periódico, segrestat uns dies abans que els companys d’ El Mundo i que va ser alliberat l’1 de març. La resolució del segrest de Marginedas feia preveure el mateix final, però encara ha calgut esperar tres setmanes.

El fotoperiodista Gervasio Sánchez, que durant aquests mesos ha fet de portaveu dels familiars de Garcia Vilanova i Espinosa, va respondre des de Kabul a la trucada de l’ARA: “Estem contents perquè s’ha acabat el malson. Portàvem molts dies amb nervis”. Sánchez recorda que encara queden una vintena de periodistes estrangers segrestats a Síria, a més d’un centenar d’informadors locals. I és que, com denuncia Reporters Sense Fronteres, Síria s’ha convertit en el lloc del món més perillós per als periodistes.

Cargando
No hay anuncios

La majoria de segrestats estan en mans de l’Estat Islàmic de l’Iraq i el Llevant (ISIL), que també reté cooperants. El grup va segrestar Espinosa i Garcia Vilanova en un control de carretera a Raqqa, quan intentaven abandonar Síria després de dues setmanes cobrint la guerra. La brigada de l’Exèrcit Sirià Lliure amb què viatjaven també va ser detinguda i posteriorment alliberada. El segrest dels periodistes no es va fer públic fins al desembre, quan es van esgotar les vies per arribar als segrestadors i el cas es va posar en mans de les autoritats espanyoles.