PRÒXIM ORIENT

El rei saudita rep el fill del periodista assassinat

Erdogan assegura que la mort de Khashoggi va ser un “assassinat polític” i que va ser “planificat”

El príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, rep un dels fills de Jamal Khashoggi.
Mònica Bernabé
23/10/2018
3 min

BarcelonaEl rei de l’Aràbia Saudita, Salman bin Abdulaziz, i el príncep hereu, Mohamed bin Salman, van rebre ahir al palau d’Al Yamama de Riad un dels fills de Jamal Khashoggi i altres familiars per expressar-los personalment el seu “condol” per la mort del periodista saudita. L’agència oficial SPA fins i tot va difondre fotografies de Bin Salman encaixant amb el fill del reporter i va informar que els familiars de Khashoggi van rebre amb “agraïment” les paraules dels dos representants de la monarquia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera el rei i el príncep hereu van intentar rentar la seva imatge i es van presentar com a completament aliens a la mort del periodista, poques hores després que el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, comparegués al Parlament turc per donar detalls sobre l’escabrós assassinat de Khashoggi. Erdogan va assegurar que la mort del periodista va ser un “assassinat polític”, i que no es va tractar d’“un incident fortuït”, sinó “d’una operació preparada i planificada”. O sigui, en altres paraules, que la monarquia saudita hi va estar implicada.

Les revelacions d’Erdogan feien pensar que ahir seria un dia horribilis per a la monarquia saudita, però finalment no va ser així. El príncep Bin Salman va ser rebut amb una gran ovació quan es va presentar per sorpresa al principal fòrum econòmic de l’Aràbia Saudita, conegut com el Davos del desert, que es va inaugurar ahir. També ahir l’Aràbia Saudita va aconseguir firmar en aquest fòrum econòmic fins a 24 acords comercials amb empreses de tot el món per un import total de 56.500 milions de dòlars, malgrat que inicialment molts països havien anunciat que boicotejarien aquesta trobada.

Espanya fa negocis

Sense anar més lluny, Espanya va ser un dels països que ahir es van apuntar a fer negocis amb Riad. El consorci de dotze empreses espanyoles que està construint un tren d’alta velocitat (AVE) entre les ciutats saudites de Medina i la Meca va firmar un contracte per garantir el funcionament del tren. L’acord preveu el pagament de 210 milions d’euros addicionals per part de l’Aràbia Saudita, a més dels 35 milions per les proves del servei.

Malgrat els suculents negocis, les declaracions de condemna per l’assassinat de Khashoggi van continuar ahir. Donald Trump, que ha anat variant el to cap als aliats i amics saudites, va apuntar que els saudites han de rebre “algun tipus de sanció” per l’assassinat, tot i que va descartar la restricció de la venda d’armes. L’última paraula sobre què ha de fer està “en mans” del Congrés, va dir el president nord-americà en una trobada amb periodistes a la Casa Blanca. Trump va fer seva la versió d’Erdogan i va criticar que Riad perpetrés un dels “pitjors encobriments de la història” per ocultar l’assassinat. Els ministres d’Afers Exteriors del G-7 van exigir que Riad fes “una investigació completa, creïble, transparent i ràpida”. I l’alta representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Federica Mogherini, va subratllar que “les explicacions donades per l’Aràbia Saudita deixen dubtes i interrogants sense resposta”. Per exemple, on és el cos del periodista?

Un col·laborador local

Sky News va informar ahir que s’han trobat restes del reporter al jardí de la residència del cònsol saudita a Istanbul, Mohamed Ibrahim Otaibi, que curiosament va marxar de Turquia precipitadament el 16 d’octubre. Aquesta informació, però, no ha sigut confirmada. A més, contradiu la versió donada pel president turc. Erdogan va explicar que una font d’alt nivell saudita va assegurar a les autoritats turques que “el cos de Khashoggi va ser entregat a un col·laborador local”.

“La informació i les proves recollides fins ara indiquen que Khashoggi va morir en un assassinat despietat i violent amb un grau de barbàrie que atempta i fereix la consciència de tota la humanitat”, va afirmar Erdogan durant la seva compareixença, tot i que no va entrar en detalls concrets sobre el modus operandi.

Erdogan també va aprofitar la compareixença per criticar la Convenció de Viena, que garanteix immunitat diplomàtica als membres d’un consolat, argumentant que per culpa d’això la policia turca no va poder fer escorcolls fins al dia 19 d’octubre, quan ho va permetre Riad, 17 dies després del presumpte assassinat.

Espanya rebutja el veto a la venda d’armes

El Congrés va rebutjar ahir suspendre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, amb els vots del PSOE i el PP i l’abstenció de Ciutadans i el PNB. Els socialistes van defensar l’opció de mantenir el negoci amb el regne teocràtic per una responsabilitat de complir els contractes internacionals signats i van apostar per esperar a una decisió “col·lectiva de tota la Unió Europea”. Per contra, els grups d’Units Podem, ERC i el PDECat van recriminar que la decisió de no aplicar el veto armamentístic, tal com va demanar el govern d’Angela Merkel, posa l’interès econòmic per sobre de la protecció dels drets humans. La suspensió del comerç d’armes amb Riad hauria suposat la pèrdua de 1.800 milions d’euros i d’uns 6.000 llocs de treball directes i indirectes a les drassanes de Cadis, en plena campanya per a les andaluses del desembre.

L’assassinat de Khashoggi, segons la versió d’Erdogan

28 de setembre

Khashoggi va al consolat per un tràmit i en surt amb una cita per al 2 d’octubre. Funcionaris són enviats d’urgència a Riad.

1 d’octubre

Tres saudites aterren a Istanbul i es traslladen al consolat. Funcionaris saudites fan tasques de reconeixement en un bosc i en un terreny a prop d’Istanbul.

2 d’octubre

•01.45 Un segon equip de tres saudites aterra a Istanbul i s’afegiran a un de nou persones que ha arribat el mateix dia.

•9.50 Els responsables del consolat concentren el personal en una habitació, amb el pretext d’una inspecció. A la residència del cònsol es dona festa als treballadors. Els 15 saudites procedents de Riad arriben per separat a la legació. El disc dur del sistema de càmeres de vigilància del consolat és desmantellat.

•13.08 Khashoggi entra al consolat, on ja l’esperen per fer els tràmits. La seva promesa, Hatice Cengiz, l’espera fora.

•17.50 Cengiz avisa les autoritats turques que Khashoggi no ha tornat del consolat i immediatament la policia d’Istanbul inicia una investigació i determina que, segons les càmeres de vigilància de l’entorn de la zona, Khashoggi no ha abandonat l’edifici.

•18.20 Sis dels 15 saudites identificats per la intel·ligència turca abandonen el país en un avió privat cap a Riad.

•22.50 Set més també marxen a bord d’un jet privat.

Durant tota la tarda un home amb la roba de Khashoggi es passeja pels carrers d’Istanbul, amb un altre saudita i junts abandonen Turquia.

stats