El rei del Marroc tanca la crisi diplomàtica amb Espanya

Mohamed VI diu que ha participat personalment en les converses per normalitzar les relacions després de l'afer Ghali

El rei del Marroc, Mohamed VI
21/08/2021
2 min

"Amb un optimisme sincer, expressem el desig de continuar treballant amb el govern espanyol i el seu president, Pedro Sánchez, per inaugurar una etapa inèdita en les relacions entre els nostres països". Amb aquesta frase pronunciada divendres al seu discurs anual, Mohamed VI, rei del Marroc, ha donat per tancada la crisi diplomàtica que va esclatar a l'abril quan Rabat va deixar passar milers de marroquins a Ceuta en represàlia per l'acollida del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, malalt de covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El monarca alauita ha reconegut que l'episodi, que va portar a la retirada de l'ambaixadora marroquina a Madrid, ha sigut "una crisi sense precedents que ha sacsejat amb força la confiança mútua i ha plantejat diverses preguntes sobre el seu futur". La carpetada arriba després que Rabat acceptés el retorn dels menors que havien quedat atrapats a Ceuta –de dubtosa legalitat– i que Sánchez sacrifiqués Arancha González Laya al capdavant del ministeri d'Exteriors com a màxima responsable de la gestió de la crisi. Fonts diplomàtiques marroquines han explicat a l'ARA, però, que el retorn de l'ambaixadora marroquina a Madrid encara no té data.

El rei s'implica

Mohamed VI ha dit que ell mateix ha format part de les converses per recuperar l'entesa amb Madrid "amb la tranquil·litat més gran, amb total claredat i esperit de responsabilitat", i que ha volgut "no només trobar una sortida, sinó també aprofitar l'oportunitat per redefinir les bases i paràmetres que regeixen aquestes relacions". I ha subratllat que vol "enfortir els fonaments clàssics que subjauen en aquestes relacions a través d'una comprensió conjunta dels interessos de tots dos països".

El monarca també s'ha referit a les bones relacions entre el Marroc i França i la seva "amistat" amb el president Emmanuel Macron, molt més proper a Rabat que Madrid en la qüestió del Sàhara. En canvi, ara per ara qui queda al marge de la reconciliació és Alemanya, que continua apostant per un referèndum d'autodeterminació al Sàhara Occidental, cosa que li ha costat la retirada de l'ambaixadora marroquina a Berlín. El rei tampoc ha esmentat el veí, Algèria, etern rival regional, amb qui les relacions han empitjorat arran de l'acostament del Marroc a Israel, a canvi del reconeixement per part de Donald Trump de la sobirania marroquina sobre el Sàhara. En un discurs de fa unes setmanes Mohamed VI havia estès la mà a Alger però la tensió ha tornat aquesta setmana quan les autoritats han acusat Rabat d'estar al darrere de la greu onada d'incendis provocats que pateix la Cabília.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha agrait les paraules del rei del Marroc: "Considerem el Marroc un aliat estratègic d'Espanya i de la Unió Europea", ha dit, i ha afegit que "de tota crisi sorgeixen oportunitats".

stats