El Regne Unit revela un discurs del 1983 per declarar la Tercera Guerra Mundial
La reina Elisabet II hauria d'haver llegit el text en un període de fortes tensions entre els Estats Units i la URSS
LondresEl Regne Unit ha publicat aquest dijous un document del 1983 en el qual apareix un discurs preparat en què la reina Elisabet II hauria anunciat l'inici de la Tercera Guerra Mundial.
El discurs de la reina conté, a més del discurs, el contingut de les reunions del consell de ministres i la política exterior.
El text el podria haver elaborat un comitè d'experts en intel·ligència i activitats militars creat per avaluar possibles escenaris de guerra durant els tensos anys de Guerra Freda.
"Aquesta bogeria de guerra s'estén un cop més pel món, i el nostre valent país s'ha de tornar a preparar per sobreviure a grans reptes", hauria declarat la reina.
"En cap moment m'hauria imaginat que aquest solemne i terrible deure em pertocaria a mi", apareix en el text en al·lusió al paper del monarca davant una suposada nova guerra mundial. El discurs feia recordar al missatge radiofònic que el pare d'Elisabet II, el rei Jordi VI, va pronunciar per advertir al Regne Unit de l'entrada a la Segona Guerra Mundial el 1939.
"Mentre ens esforcem per combatre units el nou mal, resem pel nostre país i els homes de bona voluntat. Que Déu us beneeixi", conclou el discurs.
Relacions diplomàtiques
La majoria de documents que han sortit a la llum aquest dijous tracten de la relació entre els Estats Units i el Regne Unit, com l'intercanvi de cartes entre el llavors president nord-americà Ronald Reagan i l'aleshores primera ministra britànica Margaret Thatcher.
Els escrits feien referència a la situació diplomàtica de la Guerra Freda i la visió britànica dels problemes del món i dels seus interessos. També hi ha altres informes que van ser elaborats el 1983 i que parlen de temes com els conflictes al Líban o Xipre.
Transparència pública
La publicació d'aquests documents confidencials formen part d'un programa de transparència pública impulsat pel Parlament britànic. Els Arxius Nacionals s'encarreguen de publicar aquests documents trenta anys després que hagin estat redactats.