El Regne Unit espera tenir abans que acabi l'any dues pastilles amb antivirals ja en ús per tractar el covid a domicili
Els científics estan avaluant drogues en ús per determinar-ne les més eficaces
LondresFins a dos tipus de pastilles diferents com a tractament domiciliari per combatre el covid podrien estar disponibles al Regne Unit a la tardor o a tot estirar a finals d’any, segons el que ha anunciat aquesta tarda el primer ministre britànic, Boris Johnson, en una conferència de premsa des de Downing Street. Els dos nous antivirals serien el resultat de la investigació que du a terme la nova força creada des del ministeri de Sanitat per impulsar una millora de l’atenció no hospitalària contra la pandèmia.
En principi, l'objectiu és que tots dos tractaments evitin el desenvolupament greu de la malaltia. Serien, de fet, una actualització o adaptació de tractaments antivirals ja en ús, i els científics només esperen determinar amb més exactitud quins series més eficaços per complir la funció de pastilla domèstica. Si el projecte en què ja es treballa té èxit, la iniciativa milloraria els temps de recuperació de les persones que es contagien.
En la seva compareixença, Johnson ha tret pit de l’èxit de la campanya de vacunació i ha fet una equiparació amb el que pot ser la nova aposta científica: "L'èxit del nostre programa ha demostrat què pot aconseguir el Regne Unit quan reunim les ments més brillants. El nostre nou grup de treball d'antivirals intentarà desenvolupar tractaments innovadors que es puguin prendre a casa per aturar el covid-19 i podrien proporcionar una altra defensa vital contra qualsevol augment futur de les infeccions i salvar més vides". Innovadors però amb les bases ja establertes.
Tot i que hi ha hagut molta discussió i debat públic i científic sobre les vacunes per immunitzar contra el covid, els avenços pel que fa als tractaments antivirals han rebut menys atenció mediàtica.
Fins ara, almenys cinc medicaments diferents han mostrat símptomes esperançadors de ser útils en la lluita contra el coronavirus, entre altres la dexametasona, una droga que es coneix des de fa 60 anys, i el remdesivir. El tocilizumab, un altre antiinflamatori; la budesonida, una droga contra el asma, i el favipiravir són els altres tres medicament més eficaços .
El grup de treball d’antivirals espera distribuir tractaments innovadors amb l’esperança de fer-los disponibles abans de la temporada de grip del pròxim hivern. La previsió és que els medicaments es puguin utilitzar sols o en combinació per tal d'augmentar-ne l'eficàcia i reduir el risc de noves mutacions del virus.
Al costat de Boris Johnson, Patrick Vallance, màxim assessor científic del Regne Unit, ha afirmat: "La velocitat a la qual s'han identificat i desplegat vacunes i productes terapèutics com la dexametasona contra el covid-19 ha estat fonamental per a la resposta a la pandèmia. Els antivirals en forma de pastilles són una altra eina clau per a la resposta. Podrien ajudar a protegir aquells que no estan protegits o no són aptes per a les vacunes. També podrien ser una capa de defensa més davant de noves variants. El grup de treball ajudarà a garantir que els antivirals més prometedors estiguin disponibles per al seu desplegament tan aviat com sigui possible".