Immigració
Internacional14/11/2022

El Regne Unit amplia l'acord amb França per frenar l'arribada de migrants pel canal de la Mànega

París augmentarà un 40% el nombre de policies a les platges, hi posarà càmeres i farà servir gossos i drons

ParísEl Brexit no ha servit per frenar la immigració al Regne Unit: des de principis d'any, 40.000 migrants –la majoria d'Albània, l'Afganistan i l'Iran– han arribat al país travessant el canal de la Mànega, una xifra rècord que suposa un augment molt notable (el 2021 n'hi van arribar 28.500).

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Seguint la política del Partit Conservador britànic de convertir la lluita contra la immigració clandestina en una de les prioritats, el nou govern de Rishi Sunak ha promès mà dura i s'ha afanyat a renovar amb París aquest dilluns un acord ja vigent perquè França reforci el control de les fronteres, en aquest cas amb la col·laboració d'agents britànics no directament sobre el terreny, però sí seguint les operacions des de centres de control.

Cargando
No hay anuncios

El pacte preveu que el Regne Unit pagui a França 9 milions d'euros més en relació amb l'anterior acord, fins a arribar als 70,2 –entre aquest any i el que ve– a canvi d'augmentar el 40% el nombre de policies francesos a les platges i invertir més mitjans tècnics per intentar evitar que els migrants travessin el canal de la Mànega. "Només treballant junts podem resoldre aquest problema complex", ha destacat a Twitter la ministra de l'Interior britànica, Suella Braverman, de l'ala ultradretana dels tories, coneguda per la seva retòrica duríssima en aquest camp. De fet, al Parlament Braverman va arribar a parlar "d'invasió" de migrants, unes declaracions molt criticades per les organitzacions de drets humans del Regne Unit.

Londres ja pagava cada any diners a França per garantir que París cooperés. El nou acord arriba després de desacords i pugnes polítiques entre les dues capitals pels immigrants en situació irregular que arriben a les costes del sud d'Anglaterra. Des del 2018, el Regne Unit ha pagat un total de 200 milions d'euros a França per intentar posar fre al tràfic.

Cargando
No hay anuncios

L'acord signat per Braverman a París amb el seu homòleg francès, Gérald Darmanin, preveu que França destini 350 gendarmes més a tasques de control a Calais i les platges més properes, des d'on surten les fràgils embarcacions que transporten els migrants al Regne Unit, així com drons, càmeres de vigilància i helicòpters per interceptar vaixells i desmantellar màfies. També entraran en servei gossos "de detecció".

Cargando
No hay anuncios

També es preveu que el govern francès estableixi centres d'acollida al sud del país per evitar que els migrants que arriben a França pel Mediterrani puguin arribar fins a Calais. L'executiu es compromet a proposar a aquestes persones "alternatives segures" a l'arriscat viatge a través del canal de la Mànega, tot i que el comunicat no explica quines serien aquestes alternatives.

Un any després de la tragèdia

Tot i els nombrosos xocs entre París i Londres, sobretot en matèria d'immigració, les relacions entre França i el Regne Unit semblen haver millorat des de l'arribada de Sunak a Downing Street. El nou govern necessita demostrar davant l'opinió pública el compromís amb la lluita contra la immigració, sobretot després que les xifres hagin posat en evidència l'executiu. Des del Brexit han arribat al Regne Unit més migrants en situació irregular que quan el país formava part de la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

L'acord se signa un any després de la pitjor tragèdia a la zona des que el 2014 l'Organització Internacional per a les Migracions va començar a recollir-ne dades, arran del naufragi d'una embarcació que es va saldar amb la mort de 27 persones –inicialment es va creure que n'eren 31– que intentaven arribar a sòl britànic. El desastre va generar un dur enfrontament polític entre el Regne Unit –aleshores dirigit per Boris Johnson– i el govern d'Emmanuel Macron.

ONGs i organismes internacionals critiquen Londres per centrar-se en la lluita contra la immigració irregular en comptes de facilitar l'arribada d'immigrants de manera legal i acollir refugiats, sobretot tenint en compte que moltes de les persones que travessen el canal de la Mànega fugen de guerres. "Cal un acord per crear més rutes segures, com ara la reunificació familiar, i treballar conjuntament amb la UE i altres països per trobar solucions globals", ha reclamat a Twitter el Consell de Refugiats.

Cargando
No hay anuncios

Frontera amb Itàlia blindada

França ha signat l'acord amb el Regne Unit mentre blinda les fronterers amb Itàlia, en aquest cas per evitar que migrants que es troben en territori italià entrin a França. És la represàlia de París contra el govern d'extrema dreta de Giorgia Meloni per haver-se negat a acollir el vaixell Ocean Viking amb més de 200 migrants a bord. Càritas ha denunciat que les autoritats franceses estan retornant a Ventimiglia, municipi italià a tocar de la frontera francesa, immigrants menors d'edat, en contra dels acords internacionals que prohibeixen fer devolucions de menors.

Cargando
No hay anuncios

L'incident de l'Ocean Viking ha obert una disputa diplomàtica que el president francès i l'italià, Sergio Matarella, han intentat suavitzar aquest dilluns. Després de mantenir una conversa telefònica, han publicat un comunicat conjunt en què destacaven "la gran importància" de les relacions entre els dos països.