PRÒXIM ORIENT
Internacional08/05/2014

El règim pren Homs, ‘capital’ de la revolució siriana

Els rebels que resistien al setge i als bombardejos de l’exèrcit es rendeixen i són evacuats

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaEls rebels sirians van començar a abandonar ahir els barris de Homs que resistien des de fa tres anys els atacs de l’exèrcit de Baixar al-Assad. Segons l’Observatori Sirià de Drets Humans i les milícies progovernamentals de defensa nacional, uns 200 combatents, amb les seves armes lleugeres, van ser traslladats en autobús a la població de Dar al-Kabira, en virtut de l’acord assolit dilluns amb el règim. Les informacions sobre la resta de l’operació que arribaven en tancar l’edició eren contradictòries i alguns opositors van anunciar que la resta de l’evacuació (2.400 persones, entre civils i combatents) estava aturada. La ciutat hauria de quedar divendres sota control absolut del règim.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al llarg de tot el dia es van difondre a través de les xarxes vídeos de rebels que prometien tornar a Homs per reconquerir la ciutat. Alguns s’ajupien a besar la terra a la ciutat vella abans de pujar als autobusos. L’ONU i agents de l’Iran, que està al costat del règim sirià, van supervisar l’evacuació.

Cargando
No hay anuncios

Homs, que amb 800.000 habitants és la tercera ciutat de Síria, era coneguda com la capital de la revolució siriana. Els evacuats s’havien reunit a la mesquita de Khalid bin Ualid, que es va convertir en un símbol de les protestes antigovernamentals el juliol del 2011, quan les forces de seguretat van assassinar deu manifestants desarmats en el funeral d’un noi mort en una altra protesta. Des d’aleshores, Homs va ser un dels feus més actius de la revolta popular contra el règim de Damasc.

Tres anys de resistència

Cargando
No hay anuncios

Després de tres anys de resistència, al febrer va començar un degoteig de rendicions de rebels, superats per la falta d’aliments a causa del setge de les forces governamentals i els bombardejos. L’exèrcit sirià ha mantingut tancat literalment l’accés a la ciutat vella i als barris sota control rebel des del juny del 2012, en un setge que ha afectat tant combatents com civils. Els bombardejos amb barrils de dinamita i artilleria pesant també han estat constants els últims dos anys. El cas del barri de Bab Amr, objecte d’una intensa ofensiva del règim, que el va recuperar el febrer del 2012, va suposar un punt d’inflexió en el conflicte.

Els últims mesos les forces opositores han perdut terreny dins la ciutat fins a quedar arraconades en petites bosses de resistència. A canvi de la retirada de Homs, els rebels s’han compromès a permetre l’entrada d’ajuda humanitària a dos pobles de la província l’Alep i a alliberar una setantena de detinguts, entre els quals hi ha iranians i militants de la milícia xiïta libanesa Hezbol·lah, que lluiten al costat del règim.

Cargando
No hay anuncios

Simulacre electoral

El règim d’Al-Assad ha obtingut un èxit propagandístic amb la caiguda de Homs en la campanya de les eleccions que ha convocat per al 3 de juny. La ciutat té un valor estratègic per la seva posició al centre de la carretera que uneix Damasc amb Alep. En les últimes setmanes Al-Assad ha multiplicat les aparicions públiques, i ha volgut fer notar que les seves victòries militars suposen un “punt d’inflexió” en la guerra, que ja ha causat 150.000 morts.