Internacional20/06/2016

Cada minut, 24 persones al món han de fugir de casa seva

L'ONU comptabilitza 65,3 milions de desplaçats forçats, una xifra mai vista

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaMai a la història de la humanitat hi havia hagut tanta gent forçada a marxar de casa seva. L'ONU ha fet públiques aquest dilluns les dades de desplaçats al món el 2015, amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades.

Quants refugiats hi ha al món?

Fins a 65,3 milions de persones al món s'han vist forçades a marxar de casa seva.

Cargando
No hay anuncios

Cada minut, 24 persones al món abandonen casa seva per força. La xifra mundial de desplaçats es va incrementar en 12,4 milions el 2015 i és la més alta registrada a la història. La majoria (40,8 milions) són desplaçats dins dels seu propis països; més de 21 milions són refugiats (inclosos els 5 milions de palestins, que continuen encapçalant el rànquing). Fins a 3,2 milions estan a l'espera que es resolgui la seva petició d'asil.

Cargando
No hay anuncios

Una de cada 113 persones al planeta és desplaçada de manera forçosa: si fossin considerats una nació ocuparien el lloc 21 en el rànquing de països més poblats.

De quins països fugen?

Síria, l'Afganistan i Somàlia expulsen la meitat dels refugiats del món

Els focus d'expulsió de refugiats són tres països que viuen en situacions de guerra indiscriminada contra la població civil i que són l'origen del 54% de desplaçats forçats del planeta:

Cargando
No hay anuncios
  • Síria: el règim de Baixar al-Assad, amb el suport de Rússia i l'Iran, Daesh i els bombardejos de la coalició encapçalada pels Estats Units han deixat més de mig milió de morts i han provocat la pitjor crisi humanitària que viu avui el planeta.
  • L'Afganistan: Fa més de 40 anys que el país està en guerra, primer amb l'ocupació russa, després amb el triomf del règim talibà, més tard amb la invasió nord-americana del 2001 i , des de la retirada de les tropes de l'OTAN el 2014, amb el retorn de la violència dels islamistes.
  • Somàlia: És el prototip d'estat fallit. Des de la caiguda de la dictadura militar de Siad Barre el 1991 el país està enfonsat en el caos en una lluita entre senyors de la guerra que ha portat a les intervencions dels Estats Units, Etiòpia i la Unió Africana. Al-Qaida i Al-Shabab s'hi han fet forts.

Tot i que els mitjans posen el focus en l'arribada de refugiats a Europa, el 2015 també s'han incrementat els fluxes a l'Amèrica Central, per la creixent violència al Salvador, Guatemala i Hondures. L'altra crisi oblidada és el Iemen, on més de la meitat de la població és desplaçada dins i fora del país.

Cargando
No hay anuncios

Qui els acull?

9 de cada 10 viuen en països del sud

La immensa majoria d'aquests desplaçats (86%) viu en països del sud, i una quarta part es troben en els països més empobrits del planeta. Els països que més refugiats acullen són Turquia (2,5 milions), el Pakistan (1,6 milions), el Líban (1,1 milions: el que té més refugiats per càpita), l'Iran (1 milió), Etiòpia (0,7 milions) i Jordània (0,6 milions).

Cargando
No hay anuncios

I les criatures?

El 51% de desplaçats són menors i molts viatgen sols

Per primer cop, la majoria de refugiats són menors d'edat (fins al 2014 eren el 41%). I almenys 98.400 dels que han demanat asil viatgen sols o s'han separat dels seus pares en el camí. Un representant de l'Europol va assegurar fa uns mesos que s'ha perdut el rastre de 10.000 criatures.

Cargando
No hay anuncios

Què fa Europa?

Fronteres tancades i poca memòria

Cargando
No hay anuncios

Poc més d'un milió de refugiats van arribar per mar a Europa l'any passat, segons les dades de l'Organització Internacional per a les Migracions. Uns 35.000 més han arribat per fronteres terrestres. És la dada més important registrada al continent des del final de la Segona Guerra Mundial. La majoria s'han instal·lat a Alemanya i Suècia. L'ONU ha reclamat als governs polítiques per combatre els falsos estereotips: "Els que atien l'opinió pública contra els refugiats i els migrants tenen la responsabilitat de crear un clima de xenòfòbia molt alarmant en l'Europa d'avui", ha dit Filippo Grandi, cap de l'ACNUR, a l'agència France Presse.