EUROPA
Internacional10/03/2016

“Reforma laboral: no, gràcies”

Més de 200.000 francesos es mobilitzen contra la nova llei del treball que impulsa Hollande

Alícia Sans
i Alícia Sans

París“És per a la joventut del nostre país que vull presidir França”, va dir François Hollande en un dels últims discursos abans de ser elegit president de la República el 2012. La mateixa joventut que ahir va sortir al carrer contra el seu govern i el projecte de llei de la reforma laboral de la ministra Myriam El Khomri. “Aquesta reforma està plena de mesures que degraden les condicions laborals”, va explicar a l’ARA la Cécile, que -com 27.000 persones més- va anar fins a la plaça de la República de París per manifestar-se contra el projecte de llei. “Ens la presenten com la llei del progrés i no és res més que una regressió social”, deia indignada.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si bé els estudiants -que ahir portaven les regnes de la manifestació enmig de sindicats, aturats, treballadors i curiosos- no es veuen afectats directament per aquesta reforma de llei, sí que els perjudicaria el dia que accedeixin al mercat laboral. Molt criticada pels sindicats, militants i simpatitzants d’esquerra, la reforma té, en canvi, una bona acollida entre un sector de la dreta francesa i el Medef, l’organització de la patronal. De fet, la d’ahir va ser una manifestació de l’esquerra contra el govern d’esquerres d’Hollande. “El que no va gosar fer Sarkozy, ara ho vol imposar Hollande”, deia un dels lemes divulgats pel partit comunista Lluita Obrera.

Cargando
No hay anuncios

L’ajornament, primera victòria

La manifestació es va convocar ahir perquè era el dia previst inicialment per presentar el text al consell de ministres. Però en vista de l’allau de crítiques i la forta mobilització virtual -la petició Llei del treball: no, gràcies recull més d’un milió de firmes al portal Change.org-, el primer ministre, Manuel Valls, va decidir ajornar la presentació del projecte de llei -ara prevista per al 24 de març-“per millorar-ne el text”. Des de dilluns, la ministra de Treball, Myriam El Khomri, el ministre d’Economia, Emmanuel Macron, i el mateix Valls han rebut a Matignon els principals representants empresarials i els sindicats de treballadors per acostar posicions.

Cargando
No hay anuncios

L’ajornament de la presentació del text representa una primera victòria per als sindicats de treballadors i d’estudiants, malgrat que les posicions de les agrupacions s’han dividit després de la primera declaració intersindical del 23 de febrer, on es denunciava la falta de diàleg en l’elaboració del projecte de llei d’El Khomri, que farà “canviar profundament la legislació laboral, i comportarà riscos per als treballadors i els joves que aspiren a accedir al mercat laboral”. Per una banda, hi ha els sindicats que s’oposen completament al projecte de llei i en demanen la retirada. Entre aquests hi ha la CGT, el Front Obrer, Solidàries i la Federació Sindical Unitària (FSU). Per l’altra, hi ha els anomenats reformistes -com la CFDT i l’UNSA-, que reclamen modificacions en diversos punts del text.

París no va ser l’única ciutat francesa que va reclamar la retirada d’aquest projecte de llei. Segons els sindicats, fins a 500.000 persones -24.000 segons la policia- van concentrar-se ahir en les 200 manifestacions que s’havien convocat arreu de França. Una forta mobilització ciutadana que està previst que continuï durant aquest mes de març -amb altres concentracions ja programades- per aturar la reforma laboral.