Internacional 30/01/2016

El reconeixement de les unions gais divideix Itàlia

Desenes de milers de persones es manifesten contra el projecte de llei de Renzi, en un país que ni tan sols té una llei de parelles de fet

Sandra Buxaderas
3 min
Desenes de milers de persones han participat a la protesta al Circo Massimo de Roma, contra les unions civils, incloses les de parelles del mateix sexe. MASSIMO PERCOSSI / EFE

RomaEl projecte del primer ministre Matteo Renzi de protegir legalment les unions de les parelles gais s'obre pas entre grans dificultats a Itàlia i en el si del seu propi partit, el demòcrata (PD, centreesquerra). En aquest país ni tan sols hi ha una llei de parelles de fet. Renzi ha optat per anar a pams i impulsar una llei "d'unions civils" que quedi lluny del matrimoni. Però encara no té l'èxit assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una part important de la societat té dificultats a encaixar la norma, com s'està veient al Senat, que ha començat a estudiar el projecte, i com es va s'ha pogut apreciar avui a Roma. Desenes de milers de persones han omplert el Circ Màxim en l'anomenat Family Day, que tenia com a punt central l'oposició a les unions gais. La multitud quedava per sota dels dos milions de persones anunciats per l'organitzador, Massimo Gandolfini, però sí que va omplir l'interior de la gran esplanada per on els antics romans feien córrer els aurigues, amb capacitat, segons diversos càlculs, per acollir entre 500.000 i 800.000 persones.

Fa una setmana, una manifestació a favor de les unions civils va tenir menys visibilitat, en part perquè en lloc de concentrar-se a Roma es va produir en 80 ciutats i pobles diferents.

El projecte de llei exclou l'adopció de fills aliens a la parella gai però sí que permet adoptar –quasi plenament– el fill del company. Aquest és el punt més controvertit de la llei. "Els fills no es compren", "prohibit jubilar la família", resaven les pancartes del Family Day. La majoria dels manifestants entrevistats per l'ARA, però, veien amb mals ulls qualsevol reconeixement legal als gais. Una mare amb tres nenes petites vinguda expressament de l'illa de Sardenya i que preferia no donar el seu nom assegurava que "amb la legislació actual ja queden prou protegits econòmicament davant la mort del company". Esther, de 27 anys, deia sentir-se "en minoria" entre els seus coetanis en "aquesta batalla" per evitar "que els gais adquireixin drets que després podran ser ampliats fàcilment". Domenico di Luca, vingut des de la regió de l'Umbria, clamava amb una pancarta que les unions gais són "incivils", i assegurava que la família tradicional és discriminada a Itàlia, ja que no rep pràcticament ajuts de l'estat. I s'enfadava amb el papa Francesc "perquè no està tutelant la família".

Amb tot, des de l'escenari Gandolfini aprofitava precisament una frase de Francesc de la setmana anterior que ha donat ales a l'oposició contra la llei: "No hi pot haver confusió entre la família volguda per Déu i la de qualsevol altre tipus".

Un sector del PD va aprofitar la frase del Papa per tractar de rebaixar l'abast de la llei. En nom de la unitat, ara el sector renzià ha proposat que l'adopció del fill del company gai no sigui automàtica, sinó que quedi en mans del Tribunal de Menors. També ha esborrat un enunciat de la llei que semblava equiparar les unions civils amb el matrimoni. Renzi espera que ara tot el partit pugui votar compacte en la tramitació del projecte la setmana que ve al Senat. I desitja que també el partit Nou Centre Dreta del govern, contrari a la norma, s'hi pugui sumar. Però tem que, si fa massa concessions, se li giri en contra el Moviment Cinc Estrelles, aprofitant que el punt sobre l'adopció es tramitarà en votació secreta i Renzi ha donat llibertat de consciència als senadors.

El projecte preveu que dues persones puguin constituir-se en "unió civil" en una declaració davant un funcionari que compti amb la presència de dos testimonis. Podran, així, adquirir el cognom de la parella -mentre sigui en vida i continuï la unió- i, només en el cas dels gais, rebre la pensió del company en cas que mori. En cas de dissolució de la unió, el jutge pot dictaminar que un dels membres ajudi econòmicament l'altre durant un temps.

stats