La reconciliació amb Enric, l'últim servei del príncep Felip
John Major espera que els funerals del duc d'Edimburg serveixin per recuperar l'harmonia a la família reial
LondresTota una vida de servei. I també servei a la Corona en el moment del traspàs. Si fa no fa, és el que ha vingut a dir aquest diumenge l'ex primer ministre britànic, John Major, quan en una entrevista a la BBC ha afirmat que el dolor compartit per la mort del duc d'Edimburg pot ser una "oportunitat ideal" per apaivagar qualsevol diferència entre els membres de la família reial. Una referència gens amagada a l'allunyament que el príncep Enric, net del finat, i la seva dona, Mehgan Markle, van protagonitzar arran de la renúncia, l'any passat, a continuar representant la Firma, com la premsa britànica anomena col·loquialment els Windsor. Un allunyament encara més accentuat arran de l'entrevista d'Enric i Meghan amb Oprah Winfrey, emesa a principis del passat és de març, en què l'exactriu va acusar implícitament de racistes algun o alguns membres de la família reial quan a l'anunciar el seu primer embaràs es van interessar per "quin aspecte tindrien els nens", sobre si serien blancs o no.
Major, que va vetllar per l'educació d'Enric i el príncep Guillem, el segon en la línia de successió al tron, quan va morir la mare, Lady Di, en l'accident del túnel del pont de l'Alma a París, el 1997, ha afirmat també que esperava que posés fi a qualsevol "fricció" entre els germans. Potser hi ajuda el fet que, en principi, Enric assistirà dissabte vinent al funeral sense Meghan, que per consell dels metges es quedarà a Califòrnia, on resideix la parella, atès el seu avançat segon embaràs.
Repartir el pes de la Firma
La mort del duc d'Edimburg i l'impacte en la família reial, sobretot en la reina, que el 21 d'abril farà 95 anys, ha continuat centrant aquest diumenge l'atenció dels mitjans de comunicació britànics, que en general no han perdut l'oportunitat d'esbombar fins a l'esgotament –i la queixa de molts, en especial els espectadors de la BBC– tota mena d'elogis sobre les qualitats humanes, intel·lectuals i polítiques –en tant que ha secundat la reina al llarg dels 73 anys de matrimoni i gairebé 70 com a príncep consort de la monarca– de Felip.
L'hereu al tron, Carles d'Anglaterra, ho ha resumit així en una breu declaració dissabte a última hora: "El meu pare, durant els últims 70 anys, ha donat el servei més notable i dedicat a la reina, a la meva família i al país i també a tota la Commonwealth".
Per aquesta raó, pel paper clau de sostenir la corona damunt el cap de la reina, la desaparició del príncep ha obert tota mena d'especulacions sobre què suposarà per a Elisabet II, i el seu paper com a cap de la casa reial, la pèrdua del marit, el seu suport més fonamental al llarg del regnat, segons l'hagiogràfica visió que s'està oferint des que divendres es va anunciar la mort del duc d'Edimburg.
Els especialistes en la institució consideren que a partir d'ara el pes de la representació de la monarquia es repartirà més entre Carles d'Anglaterra i el seu primer fill, Guillem, per deixar que la reina tingui una vida sense l'exigència d'una agenda plena d'actes. Una dinàmica que ja fa uns anys que havia començat i que ara, asseguren, s'accentuarà.
D'acord amb les paraules del príncep Andreu, el tercer fill del matrimoni, segons ha expressat al sortir d'un servei religiós celebrat diumenge a migdia a la capella reial d'All Saints, de Windsor, la reina experimenta en aquests moments "un buit enorme a la seva vida". Andreu ha dit també que la mort del seu pare havia sigut una "pèrdua terrible" i que la família "s'ha reunit" per ajudar la reina. "Hem perdut l'avi de la nació", ha reblat.
La d'Andreu ha sigut pràcticament la primera aparició pública des que es va retirar fa més d'un any de la vida activa com a representant dels royal arran dels diferents escàndols que el vinculaven al pederasta i violador convicte Jeffrey Epstein, i que també li van suposar una denúncia per violació d'una menor a finals del 2019.
Des d'aquest punt de vista, encara que John Major no s'hi ha referit a l'entrevista amb la BBC, la mort del duc d'Edimburg també ha servit per blanquejar parcialment la figura d'Andreu, en tant que fill ple de dolor per la mort del pare.
Aquest dilluns Anglaterra torna a una certa normalitat perquè comença la desescalada després de tres llargs mesos de confinament i tancament de botigues no essencials. Però la vida política no. Fins després de l'enterrament del duc, el 17 d'abril, tota l'activitat s'ha paralitzat. Els Comuns, amb tot, celebraran una tradicional sessió destinada, únicament i exclusiva, a cantar les excel·lències del mort. La pirotècnia reial continuarà encara uns quants dies.