L'atac rus a Ucraïna

Reclutant voluntaris contra una invasió que no acaba d'arribar

Ucraïna converteix el dia del suposat atac rus en una celebració patriòtica

Núria Garrido
i Núria Garrido

KíevLa plaça de la independència de Kíev s'ha despertat aquest dimecres vestida amb una enorme bandera nacional d'uns 30 metres. També a les façanes d'alguns edificis, comerços i fanals onegen els colors groc i blau. Tot està preparat per celebrar el Dia de la Unitat a Ucraïna. La proposta la va llançar el dilluns el president, Volodímir Zelenski, amb l'objectiu de reivindicar la seva sobirania i força com a país enmig de tantes amenaces d'una “imminent ocupació”. “Ens diuen que el dia de la invasió serà el 16, doncs aquest dia el farem nostre”, va subratllar.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És 16 de febrer, la data en què suposadament havia de començar la invasió russa, tal com havia advertit en diverses ocasions la Casa Blanca. Però res hi passa. El soroll de moment només es queda als titulars. Periodistes d'arreu del món aprofiten aquesta estampa al centre neuràlgic de la capital per començar a gravar directes i fer entrevistes als ucraïnesos. La gran majoria d'ells s'allotgen a l'Hotel Ucraïna, molt a prop d'aquesta plaça. Tant és així que les reserves han pujat com l'espuma en els darrers dies, com expliquen alguns dels treballadors de l'establiment. Tothom vol el millor balcó per fer les retransmissions.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, a la també coneguda com la plaça del Maidan, comencen a arribar un grup de persones amb pancartes i banderes; no en són gaires, ja que aquest dimecres, tot i la proposta de la celebració, el dia és laborable. Així, els bars, els restaurants i les botigues continuen amb la seva activitat normal. Quan el rellotge marca les deu del matí, comença a sonar l'himne nacional a través d'uns altaveus i, al finalitzar, tots criden: “Glòria a Ucraïna”.

Desconfiança

La por que esclatés una guerra s'ha esvanit –de moment–, tot i que molts dels ucraïnesos continuen desconfiant del president rus, Vladímir Putin, encara que volen deixar clar que estimen molt el poble rus. Així ho expliquen unes noies amb un tímid anglès mentre esperen fora d'un centre comercial prop de la plaça de la independència.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta desconfiança cap al Kremlim també la continuen traslladant tant des de l'OTAN com des dels Estats Units. El president nord-americà, Joe Biden, no es cansa d'advertir Rússia de les conseqüències econòmiques i socials que suposaria per a Ucraïna i per al món que explotés aquest conflicte. “Els nostres analistes indiquen que els militars russos continuen en una postura totalment amenaçadora i el fet és que, a hores d'ara, Rússia té més de 150.000 soldats als voltants d'Ucraïna i Bielorússia”, va explicar la nit de dimarts en una roda de premsa a la Casa Blanca. I és que Rússia, en les últimes hores, ha difós vídeos per demostrar que han començat la retirada de tropes que es troben al llarg de la frontera i també a la zona de Crimea. No obstant això, l'OTAN ja ha deixat clar que no se'n refia.

La desinformació també cala entre els ciutadans ucraïnesos. Un d'ells explica a l'ARA que des que s'ha intensificat aquest conflicte viu amb ansietat i necessita medicaments per poder dormir. En aquest sentit, una periodista ucraïnesa que treballa per a una televisió privada indica que és molt comprensible “el pànic” que alguns ciutadans ucraïnesos hagin pogut sentir en els darrers dies, però alhora també pensa que no passarà res. “En tot cas, si passés alguna cosa estic convençuda que els voluntaris i els nostres soldats ens protegirien”, afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Andriy és precisament un d'aquests voluntaris. En la mateixa plaça del Maidan reparteix fulletons informatius perquè la gent s'animi a inscriure's a l'exèrcit. “Ens hem adonat que hi ha molta gent que vol formar-ne part, però gairebé no tenen informació; per això som aquí”, afirma aquest ucraïnès, qui també explica que durant molt de temps ha viscut a Rússia. “Els qui volen formar part de l'exèrcit són gent de classe mitjana i de mitjana edat. Molts d'ells no tenen experiència en conflictes bèl·lics, però el que volen saber és què han de fer en cas que esclati un conflicte”, apunta. Alhora, matisa que les persones que s'hi inscriuen no volen matar ningú, sinó estar preparades i saber com actuar. També a prop de l'Andriy, un altre home reparteix unes polseres amb els colors de la bandera nacional per a recaptar diners. No parla anglès i únicament diu dues paraules: “Putin, no”.