Internacional02/01/2019

Raúl Castro diu que Cuba s'ha de preparar per als "pitjors escenaris" amb els EUA

L'expresident cubà acusa el país nord-americà d'haver reprès la política de confrontació amb l'illa

Ara
i Ara

BarcelonaLa Revolució Cubana compleix 60 anys i recupera la retòrica de l’enemic nord-americà. Després de l’intent de desgel amb l’administració d’Obama, el cicló Donald Trump ha tornat a refredar les relacions fins al punt que un vell revolucionari com Raúl Castro va alertar que cal estar preparat per “als pitjors dels escenaris” ara que la Casa Blanca torna a posar en pràctica la política de la “confrontació” per culpar el règim de “tots els mals de la regió”. Era la primera commemoració sense un Castro al poder i amb un nou president, Miguel Díaz-Canel, i el general va fer servir un to bel·licista que en els últims anys del seu mandat havia anat moderant.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Als 87 anys i mig retirat oficialment, Raúl Castro, expresident del govern i encara líder de l’oficialista Partit Comunista, va posar la veu a l’acte de commemoració de l’entrada a l’Havana dels barbuts liderats per Fidel Castro, l’1 de gener del 1959, que acabava amb la dictadura de Batista i posava l’illa en l’òrbita soviètica. Passades les sis dècades, la Revolució, va dir Castro, “no ha envellit”.

Cargando
No hay anuncios

Curats d'espants

En un discurs força més curt que els que solia fer el desaparegut Fidel, Raúl va acusar Washington d’intentar repetidament forçar “un canvi de règim” a l’illa. Són intents, va dir, abocats al fracàs perquè la vella Revolució està “curada d’espants” i preparada per defensar-se. Raúl Castro va instar “les ments pensants” del govern de Trump a “evitar un escenari de confrontació” que el règim no vol en cap dels casos. Castro va confirmar que els dos anys del republicà a la Casa Blanca han acabat per dinamitar els avenços per restablir les relacions entre Washington i l’Havana, que van tenir la seva posada de llarg amb la històrica salutació a Johannesburg entre Obama i el mateix Raúl Castro al funeral de Nelson Mandela, el desembre del 2013. Els silencis imposats per la diplomàcia al màxim nivell van poder portar a bon port aquella primera aproximació amb la reobertura de les respectives ambaixades i la visita del nord-americà a l’Havana.

Cargando
No hay anuncios

Durant poc més d’una hora, aquest dimarts Castro va repassar en primera persona els últims 60 anys de la història del país i es va mostrar convençut que la “nova generació de revolucionaris” sabrà actuar perquè els cubans “no s’intimiden ni pel llenguatge ni per les amenaces”. Més de mil persones membres de la casta del règim assentien a les seves paraules al cementiri de Santa Ifigenia de Santiago de Cuba, davant de la gran roca que acull la tomba de Fidel Castro.

El general va assegurar que sent “satisfacció” per la gestió del president Miguel Díaz-Canel, l’home que ell mateix va triar per dirigir el país i el primer nascut en la Cuba comunista. El planter dels revolucionaris, va afirmar Castro, està assegurat perquè la revolució “no està circumscrita a la vida biològica dels que la van iniciar , sinó a la voluntat i el compromís dels joves”. Castro és un dels últims supervivents de la generació que va lluitar a Sierra Maestra, juntament amb Fidel i Ernesto Che Guevara. “Puc dir que tinc confiança en el futur”, va dir Castro amb una veu més matisada. A la Cuba de Díaz-Canel li espera el 24 de febrer el referèndum per aprovar la nova Constitució, que no fa referència al comunisme i per primer cop reconeix la propietat privada però que no ha inclòs el matrimoni gai.