Internacional04/12/2016
Raons pel 'sí' i pel 'no' a la reforma constitucional a Itàlia
Les enquestes preveuen un resultat molt ajustat. Les dades de participació fins a les 19.00, hora local, són d'un 57%
RomaItàlia es juga aquest diumenge el seu futur en un referèndum –per modificar 47 dels 139 articles de la Constitució– que ha generat molta controvèrsia i el resultat del qual podria provocar la dimissió del primer ministre Matteo Renzi.
La participació fins a les 19.00, hora local, era d'un 57%, i superava el 60% en ciutats del nord com Florència, Bolonya i Milà, i no arribava al 50% en ciutats del sud com Nàpols i Palerm.
Cargando
No hay anuncios
La proposta de Renzi ha encès el país i l'ha dividit entre els partidaris de la reforma i els que creuen que és un perill per a la democràcia.
Arguments del 'sí'
Cargando
No hay anuncios
- Els defensors de la reforma diuen que Itàlia no pot seguir paralitzada per un sistema polític que consideren d'una lentitud extenuant perquè la Cambra de Diputats i el Senat tenen un poder simètric com no passa en cap altre lloc del món.
- La reforma reduirà el nombre de parlamentaris, molt ben pagats, i n'eliminarà de vistos com a inútils com els de les províncies.
- La relació entre l'estat i les regions se simplificarà.
- Itàlia serà més forta a Europa perquè serà percebuda com un país capaç de renovar-se.
Les raons del 'no'
Cargando
No hay anuncios
- Els detractors dels canvis en la Constitució asseguren que la combinació d'una Cambra sense el contrapès del Senat, unida a la llei electoral que dóna automàticament majoria d'escons a la Cambra al partit guanyador, donarà un poder desconegut a l'executiu i trencarà l'equilibri de poders vigent des de la fi del feixisme.
- L'afebliment del poder de regions i d'altres organismes locals –la reforma aboleix les províncies– conduirà a una verticalització del poder i a una exclusió dels ciutadans del sistema de presa de decisions.