Un rànquing de qualitat democràtica, una classificació complexa
Per què Espanya surt com a més democràtica que França o Bèlgica?
BarcelonaTothom té al cap què vol dir una dictadura o una democràcia. Però definir-ho científicament i arriscar-se a elaborar una classificació amb valor acadèmic, és tota una altra història.
Al món hi ha diverses classificacions elaborades per prestigiosos 'think tanks' que fan anualment aquests llistats. I entre ells, el que hem seleccionat a l'ARA –guiats per acadèmics catalans– per il·lustrar el dossier sobre dictadors és del Center for Systemic Peace.
El seu estudi 'Global report 2014: conflict, governance and state fragility', inclou una classificació de 163 països del món (els que tenen més de 500.000 habitants) ordenats de més autoritari a més democràtic.
Els estats reben una puntuació que va del 0 (màxima puntuació democràtica) al 25 (màxima puntuació dictatorial), que és anomenat 'índex de fragilitat' i que valora criteris que van de la capacitat d'aplicar les polítiques públiques a la qualitat de vida.
En aquest rànquing, Espanya obté un 0 sobre 25 (la màxima puntuació democràtica), com la gran majoria de països de l'Europa Occidental, entre els quals hi ha Portugal, Alemanya o el Regne Unit, que al mapa apareixen en blau fosc.
En canvi, França té un 1 sobre 25 (semàfor groc en legitimitat política) i Bèlgica un 2 sobre 25 i per això apareixen al mapa en blau clar. En el cas de Bèlgica, l'estudi explica que és a causa de "la rellevància política de l'etnicitat i el faccionalisme entre els grups d'identitat flamenca i valona".
Els Estats Units obtenen un 3 sobre 25 a causa, sobretot, de les guerres que manté obertes, mentre que els pitjors classificats són la República Centreafricana, el Congo, l'Afganistan i el Sudan.
Hi ha moltes altres classificacions sobre l'estat de salut de la democràcia i l'autoritarisme al món. Entre elles, igualment vàlides segons els experts, la que elabora Freedom House o Democracy Ranking.