Trencar el Ramadà, ¿pecat o delicte?

El cas de cinc joves detinguts a Marràqueix per beure suc de taronja en públic reobre el debat sobre les llibertats individuals al Marroc

Centenars de persones protesten a Rabat contra l'homofòbia / EFE
Efe
07/07/2015
2 min

RabatEl dejuni durant el mes del Ramadà és un dels cinc pilars de l'islam. El seu incompliment és un pecat, però en alguns països musulmans, entre ells el Marroc, és a més un delicte penat per la llei. L'article 222 del Codi Penal marroquí castiga amb penes d'entre 1 i 6 mesos de presó, a més d'una multa, "tot individu notòriament conegut per la seva pertinença a l'islam que trenqui de forma ostensible el dejuni en un lloc públic durant el Ramadà". És el que van fer, aquest dilluns, cinc joves, que van acabar detinguts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els joves van ser detinguts acusats d'haver begut un suc de taronja en ple dia, com si fossin turistes, en una plaça de Marràqueix. En ser criticats pels veïns, els joves van respondre que eren viatgers (els viatgers estan eximits del dejuni). Els veïns, però, no se'ls van creure i van avisar la policia, que els va acabar arrestant.

"Excés de zel"

L'arrest ha revifat una polèmica latent en la societat marroquina, i no només entre els sectors progressistes. Fins i tot el ministre de Justícia, l'islamista Mustafa Ramid, ha lamentat que alguns agents de la policia mostren un desmesurat excés de zel. Ramid va posar com a exemple el cas d'uns gendarmes que van detenir dos joves per fumar en un lloc abandonat, amagats de totes les mirades. Els fumadors van acabar sent deixats en llibertat per iniciativa de la fiscalia.

"He enviat una ordre a totes les fiscalies perquè distingeixin entre l'espai públic i el privat", ha dit Ramid. "El nostre objectiu és decretar lleis que protegeixin els ciutadans i els valors de la societat, però si una persona està ficada en un racó, el que fa no és cosa meva, per què hauria de molestar-lo?", reflexiona el ministre. No és una reflexió casual: la majoria de detencions durant els últims anys es van fer a ciutadans, la majoria joves, que menjaven dins d'un cotxe o que bevien aigua sota l'ombra d'un arbre, sempre de forma discreta. Ara bé, tot i la seva reclamació de ser més flexible, el ministre no propugna una despenalització total del trencament del dejuni: "El famós article 222", explica, "desapareixerà el dia que la societat ho reclami".

Llibertats individuals

El del dejuni durant el Ramadà és, però, només part d'un debat més ampli: el de les llibertats individuals. És un debat estimulat per l'avantprojecte de reforma del Codi Penal, que aborda qüestions com l'homosexualitat, l'adulteri i l'apostasia o el canvi de religió. Segons Ramid, la societat marroquina és conservadora i musulmana, i el govern té el deure "d'anar per davant de la societat, però no massa per davant, perquè si no hi perd la connexió". "La majoria no pot cedir a les reivindicacions d'una minoria en nom del progrés", adverteix el ministre.

Potser no és casual que, mentre Ramid dissertava sobre els valors de la societat, un grup d'unes 500 persones es manifestés davant del Parlament per protestar contra l'arrest de dues dones acusades d'"indecència" i l'atac que va patir un gai. Reclamaven respecte per les llibertats individuals. Era probablement la minoria a la qual es referia Ramid. Gairebé tots s'expressaven en francès o eren exalumnes d'escoles franceses.

stats