L'Iran
Internacional28/09/2022

Raisi diu que la mort de Mahsa Amini "entristeix a tothom" però condemna el "caos" de les protestes

El president iranià adverteix els manifestants que "hauran de retre comptes" pels seus "disturbis"

ARA
i ARA

Barcelona"La mort de Mahsa Amini ens entristeix a tots", ha dit aquest dimecres al vespre el president de l'Iran, Ebrahim Raisi, en una entrevista televisada en directe en horari de màxima audiència amb què intentava apaivagar la indignació popular desfermada per la mort d'aquesta jove kurda mentre estava en custòdia de la policia de la moral. Però, tot i lamentar la mort de la jove, que està sota investigació, el president iranià ha tornat a advertir els manifestants que "la violència no és acceptable". Raisi ha qualificat la mort d'Amini de "tràgic incident", però alhora ha assegurat que "ningú permetrà que el caos posi en perill la seguretat del poble".

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El càntic "Mort al dictador!" s'ha fet present en moltes de les manifestacions d'aquests dies, les més multitudinàries en molt de temps. La forta repressió policial, que s'ha enfrontat als manifestants amb gasos lacrimògens i en alguns casos també amb foc real, i que ha deixat desenes de detinguts i un balanç de víctimes imprecís, no ha dissuadit els iranians de sortir a protestar. La televisió iraniana va fer un recompte propi i fa tres dies va dir que havien mort 41 persones en les protestes, que ja duren 12 dies, però no hi ha xifres oficials. L'oficina de l'alt comissionat de l'ONU per als Drets Humans parla de centenars de detinguts incloent-hi "defensors dels drets humans, advocats, activistes i almenys 18 periodistes" durant les protestes a l'Iran.

Cargando
No hay anuncios

Però el president iranià ha tornat a defensar la tasca de les forces policials i a culpabilitzar els manifestants. "Qui hagi participat i incitat el caos i els disturbis haurà de retre comptes", ha advertit, tot i que havia dit també que "ningú ha de tenir por d'expressar les seves opinions".

Raisi, que ja va anunciar fa uns dies que s'obriria una investigació sobre la mort de la noia, de 22 anys, ha assegurat que d'aquí pocs dies es farà públic l'informe forense que hauria d'aclarir els motius de la mort. "Les autoritats han d'estar obertes a noves visions i mètodes d'implementar les seves lleis", ha dit Raisi, sense qüestionar aquestes lleis, que ell mateix ha contribuït a aplicar de manera molt més estricta des que és al poder.

Cargando
No hay anuncios

Una revolta històrica

Amini va ser detinguda a Teheran mentre estava de visita a la capital amb la seva família. La policia se la va endur perquè portava el hijab massa enrere i se li veia una part dels cabells. La policia de la moral considera que aquesta és una manera incorrecta i irrespectuosa de dur el vel islàmic. La policia va retornar la noia als seus familiars ja inconscient i Amini va morir poc després en un hospital, el 13 de setembre, segons la família a causa de la tortura a què l'havien sotmès. Les autoritats iranianes al·leguen que va patir un atac de cor mentre era detinguda, però els familiars de la jove, de només 22 anys, asseguren que no tenia cap patologia cardíaca.

Cargando
No hay anuncios

El cas ha aixecat una revolta popular que s'ha estès a més de 80 ciutats de tot el país, des del Kurdistan iranià, regió d'origen de la jove i on va ser enterrada, fins a la capital, passant per gairebé totes les províncies. Homes i dones s'han unit en les mobilitzacions on es cremen hijabs i les dones es treuen el vel del cap en senyal de protesta. "Lluitarem, morirem, recuperarem l'Iran", cantaven els manifestants en alguns dels vídeos penjats aquests dies a les xarxes socials. Personatges famosos iranians, incloent-hi jugadors de futbol, s'han unit a les protestes amb mostres de suport dins i fora del país.

Tot i que l'aiatol·là Ali Khamenei, líder suprem del país, no s'ha manifestat encara sobre les protestes, el cos judicial del país sí que ha anunciat càrrecs contra els manifestants i fins i tot contra els famosos que han donat suport a les manifestacions. Les autoritats iranianes acusen els dissidents kurds d'incitar la revolta.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, aquest mateix dimecres la Guàrdia Revolucionària de l'Iran ha disparat diversos míssils i drons contra la zona kurda de l'estat veí, l'Iraq, uns atacs en els quals han mort 13 persones. El govern dels Estats Units va condemnar de seguida l'atac, que ha qualificat de "violació injustificada de la integritat territorial de l'Iraq i la seva sobirania".