Internacional29/10/2015

Raif Badawi, sentir-se lliure com a acte de rebel·lió

El Parlament Europeu atorga a l'escriptor i bloguer saudita el premi Sàkharov

Esther Herrera
i Esther Herrera

Brussel·lesGairebé com si fos un acte premonitori, el dia d'abans de ser empresonat, Raif Badawi va escriure al seu blog una cita d’Albert Camus. “L’única manera de tractar aquest món sense llibertat és convertir-te en algú tan absolutament lliure que la teva existència sigui un acte de rebel·lió”. Badawi té 31 anys i és un bloguer i activista saudita empresonat des del 2012, condemnat a 10 anys de presó i a 1.000 cops de fuet per insults a l’islam i apostasia. Ara el Parlament Europeu li ha concedit el premi Sàkharova la llibertat de consciència, un guardó que la cambra atorga a persones que lluiten pels drets humans.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president de l’Eurocambra, Martin Schulz, va subratllar que Badawi és “una persona summament valenta, exemplar”, sota “un dels càstigs més cruels que existeixen al món". "Demano al rei que posi en llibertat immediatament el senyor Badawi perquè pugui rebre aquest premi”, va dir en unes declaracions dirigides al mandatari de l'Aràbia Saudita Salman bin Abdulaziz, que governa el país sota una monarquia absolutista i antidemocràtica.

Cargando
No hay anuncios

Badawi, a través del seu blog Liberals SauditesLliures havia obert l'oportunitat el 2008 de debatre sobre la política i afers socials que afecten la població. Allà tothom era lliure d’opinar i, segons les autoritats, en alguns casos persones de forma anònima hi escrivien consignes contràries a l’islam. L'ONG Amnistia Internacional defensa que es tractava d’un debat lliure, amb opinions que demanaven canvis com ara la separació entre la religió i l'estat.

Quatre anys més tard, el 2012, les autoritats van acusar Badawi d’haver instigat la població contra l’islam amb els seus comentaris. Van tancar la pàgina web i el van condemnar el setembre del 2014 a una pena de 10 anys, 1.000 fuetades, no poder sortir del país 10 anys fins després de ser alliberat i una multa d’un milió de rials saudites (243.000 euros aproximadament). Una pena dura, en una època marcada per la Primavera Àrab, que ja amenaçava de sacsejar la regió. Davant d'això, els mandataris, enrocats, van tractar amb mà de ferro la població.

Cargando
No hay anuncios

Segons van lamentar llavors diverses organitzacions, el judici va ser ple d’irregularitats i va haver-hi fins a tres condemnes diferents. La primera havia estat la pena de mort. Després va ser revisada. Les primeres 50 fuetades van tenir lloc al gener davant de centenars de persones, però la pressió internacional va aconseguir parar temporalment la resta del càstig. Segons les autoritats, es va parar per raons mèdiques, i des de llavors no s'han donat més explicacions.

Tot i així, la sentència es manté i, per tant, també el risc de seguir sent fuetejat. Casat i amb tres fills, la seva família ha hagut d’exiliar-se al Canadà, on va obtenir l’asil el 2013. La seva dona ha creat una fundació per defensar la llibertat d’expressió i de premsa als països àrabs i aquesta setmana, des de l'organització, va denunciar que tenien informació sobre la represa del càstig corporal contra Badawi.

Cargando
No hay anuncios

Quan al gener va ser castigat per primera vegada, la Unió Europa va lamentar que s'apliqués la pena, i la va titllar “d’inacceptable”, i contrària a la convenció de les Nacions Unides contra la tortura, que l'Aràbia Saudita havia ratificat. També va advertir que el procés de reforma judicial anunciat per la monarquia havia de tenir en compte la millora en la protecció dels drets individuals, però aquesta millora encara no s'ha vist reflectida. Fa dues setmanes, l'organització Amnistia Internacional anunciava la imminent execució i crucifixió de dos activistes xiïtes, una minoria religiosa en un país de majoria sunnita.

El premi Sàkharov no és el primer que guardona Badawi. El poeta James Fenton va escollir l’activista PEN Pinter per la seva tasca d’escriptor que defensa la llibertat d’expressió. El 2014 va ser escollit per la organització Reporters Sense Fronteres com a bloguer de l’any i aquest 2015 ha estat candidat al premi Nobel de la pau.