Una eurodiputada negra denuncia haver estat assetjada per la policia belga
El president del Parlament Europeu exigeix al govern belga que investigui el cas
Brussel·lesUna eurodiputada alemanya dels Verds, Pierrette Herzberger-Fofana, nascuda a Mali, ha denunciat aquest dimecres en un debat sobre el racisme policial a l'Eurocambra haver estat víctima de la violència per part de la policia belga aquest mateix dimarts: "Ahir, sortint de l'Estació del Nord, vaig veure nou policies assetjant dos negres. Tenia el telèfon i els vaig fer una foto. Quatre d'ells, armats, em van empènyer contra la paret, em van arrencar el bolso i em van tractar de manera humiliant". Davant aquesta declaració, el president de l'Eurocambra, David Maria Sassoli, ha demanat per carta a la primera ministra de Bèlgica, Sophie Wilmès, que prengui mesures immediatament per investigar el cas.
En el mateix ple de l'Eurocambra Sassoli ja va avançar que demanaria explicacions a les autoritats de Bèlgica. I així ho ha fet en una carta dirigida directament a Wilmès a la qual ha tingut accés l'ARA. En la missiva condemna "fermament" l'ús de tota violència desmesurada i recorda, a més, que els eurodiputats compten amb immunitat parlamentària. Demana també a la primera ministra belga que prengui les mesures necessàries "immediatament" per investigar el cas.
L'eurodiputada ecologista, de 71 anys, també ha explicat que la policia no la va creure quan els va dir que és eurodiputada, malgrat que els va ensenyar la seva acreditació, la seva targeta de resident i els seus dos passaports. "Hem d'actuar en nom de totes les persones que no han pogut escapar de la violència policial", ha advertit. Sassoli resumeix el que li va passar a l'eurodiputada en la carta dirigida a la primera ministra de Bèlgica.
A Brussel·les es van manifestar unes 10.000 persones en contra del racisme arran del moviment Black Lives Matter impulsat després de l'assassinat de George Floyd, després que fa poc la policia belga atropellés un noi de 19 anys d'arrels marroquines en una persecució a principis de la pandèmia. A més, el passat colonial del país, que encara enalteix la figura del rei Leopold II, responsable d'un genocidi de 15 milions de persones al Congo, ha encès de nou el debat sobre la revisió crítica de la història colonial del país.