Internacional01/06/2020

La ràbia dels manifestants truca a la porta de la Casa Blanca

Els serveis de seguretat van portar divendres Trump al búnquer de la residència per precaució

Ara
i Ara

BarcelonaLa ràbia per l'última víctima de la brutalitat i racisme policial als Estats Units truca a la porta de la Casa Blanca. En la sisena nit de protestes multitudinàries a tot el país, milers de manifestants han aconseguit acostar-se a la residència oficial del president nord-americà, que segurament podia sentir els crits de justícia i afartament col·lectiu per una situació que ara té el rostre de George Floyd, l'afroamericà asfixiat per un policia blanc fa una setmana a la ciutat de Minneapolis.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El que va arrencar com una protesta local s'ha escampat per tota la geografia nord-americana i ha arribat al centre polític del país. L'alcaldessa de Washington, la demòcrata Muriel Bowser, havia decretat el toc de queda nocturn, però quan els carrers de la capital ja estaven plens de manifestants amb els ànims cada cop més calents. La històrica església de Saint John, lloc de culte dels presidents, ha patit un incendi que els bombers han aconseguit sufocar. Els crits i els aldarulls han augmentat quan la multitud s'ha pogut plantar a les tanques del recinte de la Casa Blanca, fortament custodiat.

Cargando
No hay anuncios

La Casa Blanca ha quedat a les fosques perquè s'han apagat tots els llums exteriors, cosa que ha ampliat l'efecte de les fogueres enceses al voltant al cremar cotxes, mobiliari urbà, barricades i altres instal·lacions. Segons The New York Times i altres mitjans locals, els responsables de seguretat del president havien traslladat Trump al búnquer de la residència divendres a la nit, on va passar una hora, i finalment va retornar a l'ala on té la seva residència privada. No hi ha constància que això es repetís ahir.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, a l'exterior, els manifestants desafiaven el toc de queda i Trump encara afegia més tensió a cop de tuit. Tot plegat, hores després que anunciés la seva voluntat de declarar grup "terrorista" el moviment Antifa, els antifeixistes, que ha encapçalat les protestes contra el racisme estructural de la societat i la policia nord-americana. El president ha tornat a atacar els mitjans de comunicació que li són crítics.

Les escenes de Washington s'han multiplicat al país. Les manifestacions diürnes transcorren sense més incidents, amb molta gent cridant consignes a favor de la convivència, però, quan es fa de nit, arriben els aldarulls i enfrontaments amb la policia.

Cargando
No hay anuncios

A les xarxes s'han compartit vídeos en què agents fan el gest que han popularitzat els jugadors de futbol amb el genoll a terra per denunciar el racisme policial i rebent l'aplaudiment dels manifestants.

A Atlanta, la policia ha acomiadat fulminantment dos agents per actuació "excessiva", segons l'alcaldessa, Keisha Lance Bottoms. Com en l'assassinat de George Floyd, asfixiat per Derek Chauvin, un altre cop els vídeos enregistrats per vianants i convertits en virals gràcies a les xarxes socials han servit com la prova més contundent i irrefutable per conèixer els fets: els dos policies increpen dos estudiants negres que estan a l'interior d'un vehicle aturat en una retenció i, a cops de porra i crits amenaçants, els obliguen a baixar, trencant els vidres fins i tot. La noia, que va al lloc de copilot, respon aterrada a l'agressió.

Cargando
No hay anuncios

A Los Angeles, ciutat que va avançar el toc de queda per evitar incidents, s'han produït saquejos i atacs a centres comercials, mentre els manifestants en contra del racisme marxaven pacíficament pels carrers de la ciutat, on hi ha hagut diversos minuts de silenci en record de Floyd. La ciutat californiana encara té ben presents els violents disturbis que el 1992 es van saldar amb més de 50 morts i 2.000 ferits, després d'un altre sonat cas de brutalitat policial contra un ciutadà afroamericà.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, a Minneapolis, on es van originar les protestes, la situació s'ha mantingut més calmada la nit passada i s'ha respectat el toc de queda. L'únic incident remarcable el va protagonitzar el camioner d'un tràiler que, a gran velocitat, es dirigia cap a la multitud que tallava una autopista i es va aturar just a pocs metres, sense produir cap víctima. Uns manifestants van aconseguir fer-lo baixar de la cabina amb la intenció d'agredir-lo, però la ràpida intervenció d'un altre grup de manifestants va evitar que patís danys.