Per què Salvini té més poder que el primer ministre italià sobre el desembarcament de l''Open Arms'?

La crisi política a Itàlia dificulta la capacitat d'acció del cap de govern

El vicepresident i ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, es nega a què l''Open Arms' pugui desembarcar a Lampedusa.
Soraya Melguizo
19/08/2019
2 min

RomaEl rebuig del ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, a permetre el desembarcament d’un centenar de migrants a bord del vaixell 'Open Arms' ha qüestionat una vegada més la capacitat del primer ministre d’Itàlia, Giuseppe Conte, d’actuar contra les ordres del ministre i un dels dos vicepresidents del govern transalpí. De fet, hi ha diversos factors que expliquen per què el ministre de l’Interior i líder de la Lliga sembla actuar per sobre del cap de govern. Un d’ells és la complicada situació política al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern bicèfal italià –format per la Lliga i el Moviment 5 Estrelles, dues forces aparentment oposades ideològicament– va triar el juny de l’any passat un polític fins aleshores desconegut per liderar l’executiu de coalició: Giuseppe Conte, un advocat sense experiència política prèvia però pròxim al Moviment 5 Estrelles que llavors era el principal accionista de la coalició. Per la seva banda, els líders de les dues formacions, Luigi Di Maio i Matteo Salvini, es van reservar les dues vicepresidències i els ministeris d’Economia i Treball i Interior respectivament.

Amb el pas dels mesos, Conte ha deixat enrere el paper original de mediador entre les dues forces polítiques –o home de palla, segons els crítics– per assumir un paper institucional i ha guanyat pes també a nivell internacional. No obstant això, la seva posició en aquest moment és extremadament feble. El govern italià està travessant una greu crisi política que podria desembocar en unes eleccions anticipades o un nou govern tècnic de transició, després que Salvini presentés una moció de censura contra Conte amb l’objectiu de convocar eleccions anticipades. Segons les últimes enquestes, la Lliga doblaria el nombre de vots en uns nous comicis, cosa que fins i tot podria permetre a Salvini convertir-se en primer ministre.

L'article 92 de la Constitució

El segon factor que explica per què Conte no té capacitat per imposar-se al seu ministre de l’Interior es troba a la Constitució. L’article 92 de la carta magna italiana estableix que el primer ministre proposa els seus ministres, però és el president de la República qui els nomena. El primer ministre italià no té, per tant, poder per destituir un ministre de l’executiu, si bé és cert que històricament quan el líder del govern ha volgut desfer-se d’un membre del seu gabinet ha forçat la seva dimissió 'voluntària'.

D’altra banda, la Constitució preveu que un ministre pugui ser obligat a deixar el seu càrrec després de ser sotmès a una moció de censura. Al Moviment 5 Estrelles, però, no li interessa ara la destitució de Salvini ni una moció de censura contra ell, ja que això suposaria el trencament de la coalició de govern i la convocatòria d'unes eleccions anticipades, en què la Lliga augmentaria el seu suport electoral, segons vaticinen les enquestes.

Una altra opció és procedir a una reorganització del govern en cas que canviessin les majories dins de la coalició. Però de moment cap d’aquestes alternatives amenaça el poder gairebé absolut de Salvini com a home fort del govern italià.

El port de Lampedusa –a uns centenars de metres del qual hi ha l''Open Arms'– depèn de la delegació de govern d'Agrigento, que alhora depèn del ministeri de l'Interior que encapçala Salvini. Per tant, l'entrada de qualsevol vaixell al port està a les seves mans.

stats