Què passa quan mor un president a Veneçuela?

La Constitució estipula la mort del president com una de les causes de convocatòria d'eleccions en un màxim de 30 dies

Chávez amb una Constitució del 2009. AFP
Ara
06/03/2013
1 min

BarcelonaAbans de marxar cap a Cuba a operar-se de nou del càncer, Hugo Chávez ja va designar com a home fort de Veneçuela el seu vicepresident, Nicolás Maduro. És ell el que garanteix, des d'aleshores, la continuïtat del chavisme, fins i tot més enllà del dia en què el Comandante havia de prendre possessió del seu càrrec, el 10 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Tribunal Suprem va determinar aleshores que no era necessari que Chávez jurés el càrrec el dia que estava previst –estava rebent tractament a Cuba– i que el govern podia allargar les seves funcions. Això, tot i la reclamació de l'oposició de convocar unes noves eleccions presidencials.

Eleccions en 30 dies

La mort de Chávez, però, canvia radicalment l'escenari, ja que la Constitució de Veneçuela estipula que "davant la falta absoluta de president" s'han de convocar eleccions "dins dels trenta dies consecutius següents".

El poder, si el Comandante hagués jurat el càrrec de nou, passaria automàticament a mans del vicepresident, però en el cas que "no hagi encara assumit el càrrec oficialment", diu la Constitució, "el president de l'Assemblea Nacional assumeix la presidència mentre es convoquen i se celebren noves eleccions".

Això vol dir que el poder, en aquest període d'interinatge fins als nous comicis, l'assumirà el president de la cambra legislativa, Diosdado Cabello.

La constitució de Veneçuela també fixa que no podrà ser elegit president el que estigui exercint de vicepresident, de manera que Nicolas Maduro –en principi– no es podrà presentar a les eleccions.

stats