CRISI HUMANITÀRIA AL MEDITERRANI
Internacional11/08/2019

“Tenim por que se’ns mori gent que portem a bord”

La situació de l’‘Open Arms’ és desesperada després de deu dies a alta mar amb més de 100 migrants a bord

Mònica Bernabé
i Mònica Bernabé

BarcelonaEls 160 migrants estan amuntegats a la coberta de popa de l’ Open Arms, que només fa 16 metres de llarg per 9,5 d’ample. “Gairebé no hi ha espai ni perquè s’estirin a terra per dormir”, explica per telèfon des del vaixell humanitari Anabel Montes, la cap de missió de l’ONG badalonina que s’ha convertit en l’altaveu del drama que s’està vivint a bord.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La calor és sufocant i les condiciones higièniques precàries. La tripulació ha instal·lat un tendal a la coberta per intentar protegir del sol els migrants, i dues latrines rudimentàries que es fan servir com a vàter i com a dutxa. “Passem una mànega per sobre de la porta i es renten allà mateix”, declara Montes sense donar més detalls. De totes maneres, la possibilitat de rentar-se depèn també de la disponibilitat d’aigua. L’ Open Arms porta una potabilitzadora per dessalinitzar l’aigua del mar, però la seva capacitat també és limitada. I sigui com sigui, són només dues latrines-dutxes per a 160 immigrants. En altres paraules, un vàter per a 80 persones.

Cargando
No hay anuncios

Sense resposta de cap país

Montes admet que la situació és desesperada. “En altres ocasions hem tingut el doble o fins i tot el triple d’immigrants a bord, però sempre per un període molt curt de temps: 24 o 48 hores”, afirma la cap de missió. Avui fa onze dies que l’Open Arms va rescatar 121 persones que anaven a la deriva a alta mar, en aigües internacionals davant de la costa de Líbia. Dissabte passat va salvar 39 migrants més, en aquest cas a prop de Malta, seguint instruccions de les autoritats d’aquest país. Malgrat això, de moment cap país els ha ofert un port per desembarcar.

Cargando
No hay anuncios

El govern maltès s’ha mostrat disposat a acollir els 39 migrants rescatats a prop de les seves costes, però no pas els 121 restants. Proactiva Open Arms s’ha negat a acceptar l’oferta. O els desembarquen a tots, o no baixa ningú del vaixell. Itàlia encara no ha donat una resposta formal a l’ONG. “S’han limitat a enviar-nos per e-mail el decret de seguretat”, explica Montes, en referència al decret que el govern italià ha aprovat aquest any i que estableix penes de presó i multes de fins a un milió d’euros per a les embarcacions que entrin sense permís en aigües territorials italianes.

Per la seva banda, el govern espanyol manté un mutisme total. “Al vaixell no hem rebut cap missatge ni cap comunicació”, assegura Montes. La Generalitat ho ofert els seus ports. També la ciutat de València. I la comunitat d’Extremadura, per acollir els immigrants. La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha dit, en canvi, que el vaixell hauria de portar les persones rescatades al port segur més pròxim, o sigui a Itàlia. En definitiva, és com un cercle viciós del qual resulta impossible sortir.

Cargando
No hay anuncios

Desembarcar sense permís

Davant aquesta situació, el director de Proactiva Open Arms, Oscar Camps, va declarar ahir en una entrevista a RAC1 que es veuran obligats a entrar en un port sense permís “per motius humanitaris i amb totes les traves administratives i judicials que això pot comportar”. “No tenim por que ens detinguin. La por que tenim és que se’ns mori gent que portem a bord”, va afegir. L’ONG va aclarir després, però, que optarien per aquesta solució com a “últim recurs” i en cas d’emergència extrema.

Cargando
No hay anuncios

Ahir, a bord, ja es va viure una d’aquestes situacions d’emergència extrema. Tres migrants estaven greument malalts: el metge de l’Open Arms va detectar que un home tenia tuberculosi pulmonar, una dona pneumònia i una altra, que ja havia estat operada d’un tumor cerebral, presentava símptomes de tornar a estar afectada per la malaltia. En aquests casos, Itàlia i Malta sí que van reaccionar. El govern italià va acceptar ahir al vespre que l’home fos traslladat a un dels seus ports, trasllat que ja es va produir, i les dues dones van rebre autorització per ser evacuades en helicòpter a Malta. La resta dels 157 immigrants, però, haurien de continuar en alta mar en la mateixa situació que fa onze dies: esperant i sense saber si aconseguiran desembarcar en cap port que no sigui a Líbia.

“Com més temps passa, més augmenta el nerviosisme. S’està jugant amb la vida d’éssers humans”, va lamentar la cap de missió, que va explicar que els nervis estan tan a flor de pell a bord que ja s’han produït les primeres picabaralles entre migrants. La majoria dels rescatats són d’Eritrea i Etiòpia, però també n’hi ha de Nigèria, Libèria, la Costa d’Ivori, Ghana, el Txad i Egipte. Una autèntica Torre de Babel. A més, hi ha fins a 32 menors, 27 dels quals no estan acompanyats per cap familiar.

Cargando
No hay anuncios

Suport psicològic

Per intentar calmar els ànims està previst que avui el vaixell Astral, que també pertany a l’ONG badalonina, arribi al lloc on és l’ Open Arms amb un equip de psicòlegs. Així mateix portarà més menjar a l’embarcació, tot i que Montes declarava ahir que ara mateix no tenen problemes de queviures. En aquest sentit, fa només tres dies, divendres, l’actor nord-americà Richard Gere va portar provisions a l’embarcació com a gest de solidaritat amb els immigrants. Amb tot, el menjar que els faciliten és molt bàsic: “Arròs, cuscús, cigrons, pèsols...”, enumerava ahir la cap de missió de l’ Open Arms. Ahir, però, com que se celebrava la Festa del Sacrifici musulmana, també els van donar una mica de pollastre, va afegir.

Cargando
No hay anuncios

Si divendres Richard Gere va donar la cara pels immigrants a bord de l’ Open Arms i va denunciar la “vergonyosa” política migratòria dels països de la Unió Europea, ahir ho va fer Antonio Banderas. L’actor malagueny va qualificar d’“horror” la situació de bloqueig que viu el vaixell de l’ONG badalonina. “Actualment vivim amb els populismes, tant d’un costat com de l’altre, d’esquerres i de dretes, per la impossibilitat que han tingut els partits tradicionals de solucionar els problemes”, va denunciar durant la roda de premsa amb motiu del desè aniversari de la Gala Starlite, a Marbella.

Més migrants rescatats

Els migrants de l’ Open Arms no són els únics que esperen port per desembarcar. El també vaixell humanitari Ocean Viking, operat per les ONG Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée, va salvar ahir 161 persones més en dos rescats i ja té a bord un total de 251 migrants. Metges Sense Fronteres ja va aclarir ahir en un comunicat que el que “segur” que no farà és “tornar aquestes persones a Líbia”. L’ Ocean Viking va salpar de la ciutat francesa de Marsella diumenge de la setmana passada i té capacitat per a 300 persones. En canvi, l’ Open Arms és molt més petit: fa només 37 metres d’eslora. Ahir a la nit era a només 29 milles de Lampedusa, uns 46 quilòmetres. En menys de tres hores podria arribar a l’illa italiana.