Internacional19/09/2018

Què fan a Mèxic 300 cadàvers en camions abandonats?

Les autoritats admeten que no donen a l'abast per identificar-los i exhumar-los per l'alta violència

Ara
i Ara

Barcelona¿D’on sortia aquella pudor fètida? La pregunta se la van fer els veïns d’un descampat de Tlajomulco de Zúñiga, una localitat de l’estat mexicà de Jalisco, que dissabte van començar a sospitar d’un enorme tràiler aparcat des de feia unes hores. Aparentment era un camió convencional. Una cabina groga i una caixa blanca amb un dibuix d’un simpàtic os fent un senyal de conformitat. Però un estrany suc sortia de l’interior. Això i la pudor de podrit, sobretot, van fer que els residents no paressin fins que la policia vingués a veure què passava. La sorpresa i l’horror va ser majúsculs quan es van descobrir 157 cadàvers sense identificar i en descomposició amuntegats a l’interior. Més tard es va saber que un segon camió amagava 150 cossos més. En total, 300 cadàvers.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La macabra troballa va posar al descobert que els dipòsits de cadàvers de l’estat de Jalisco no donen a l’abast per a tants morts, víctimes de la violència descontrolada que va desfermar l’anomenada 'guerra del narco'. La solució que han trobat les autoritats a la falta d’espai per als cadàvers és llogar camions refrigerats a l’espera de poder-los exhumar. El contracte amb el camió de Tlajomulco es remunta al 2016 i a mesura que els forenses poden identificar els cossos els van enterrant o incinerant.

Cargando
No hay anuncios

L’escàndol, que ha traspassat fronteres i ha indignat un país excessivament acostumat a la mort, ja s’ha cobrat una primera víctima. Es tracta del cap de l’Institut Forense de Jalisco, Luis Octavio Cotero, que ha assegurat que l’han fet servir com a boc expiatori. El problema és que el seu organisme era l’encarregat de vetllar pels cossos.

Cargando
No hay anuncios

Segons explica la premsa local, el camió va arribar a Tlajomulco després d’una situació rocambolesca i inversemblant, i ni fiscalia ni els forenses n'expliquen una versió creïble. En principi, els camions-dipòsits estan estacionats al pati de l’Institut Forense, i per sortir d’allà el conductor hauria d’haver tingut una autorització especial. Cotero, el forense acomiadat, ha explicat que l’ordre va venir de la fiscalia fa dos mesos, quan el tràiler va arrencar en direcció a un celler del municipi de Tlaquepaque fins que l’alcaldia va accedir a treure’l d’allà davant de les queixes veïnals. Com que no cabia enlloc, el vehicle va estar fent voltes per la zona durant dies fins que dissabte passat va aparèixer al descampat. La fiscalia ha negat qualsevol implicació en aquesta ruta macabra i ha obert una causa per investigar qui hi ha al darrere del camió ple de cadàvers abandonat.

Cargando
No hay anuncios

La guerra del narco

En el rerefons de l’escàndol rau el problema d’un Mèxic que cada any polvoritza els rècords de violència des que el desembre del 2016 el president panista Felipe Calderón va declarar oberta la guerra contra el narcotràfic i que ha desencadenat amb matances, persecucions, amenaces de mort i desaparicions. No és només una lluita entre bandes i càrtels, sinó que el negoci criminal ha corcat l’estructura de poder del país i ha fet que nombrosos actors estiguin involucrats en la violència.

Cargando
No hay anuncios

Les denúncies i crítiques de víctimes i organitzacions pels drets de l’alta impunitat han creat un efecte pervers que té com a gran fotografia els 300 cossos descompostos abandonats en dos camions. Per llei, els forenses han de conservar els cadàvers sospitosos d’haver sigut víctimes d’un delicte fins que no conclogui la violència. Segons Cotero, als dipòsits hi ha 444 cadàvers esperant ser identificats.

La violència i el crim seran la gran assignatura que haurà de prioritzar el president electe Andrés Manuel López Obrador quan el 7 de desembre prengui possessió. El 2017 va ser l’any amb més assassinats en la història del país i els set primers mesos de l’exercici en curs ja fan endevinar que el 2018 serà pitjor: gairebé 16.000, un 18% més.