Què és i per a què serveix el Consell de Seguretat de l'ONU?
Us donem les claus per entendre com funciona aquest òrgan i quin paper hi tindrà Espanya
BarcelonaQuè és el Consell de Seguretat de l'ONU?
El Consell de Seguretat és l'òrgan amb més pes de les Nacions Unides, amb la responsabilitat primordial de vetllar per al manteniment de la pau i la seguretat internacionals. Forma part d'un dels sis òrgans principals de l'organització, establerts a la Carta de les Nacions Unides l'any 1945. El Consell es reuneix de forma permanent a la seu principal de l'ONU a Nova York, i és obligatòria la presència en tot moment de com a mínim un representat de cadascun dels estats membres.
Quines decisions s'hi prenen?
Mentre els altres òrgans de l'ONU només poden fer recomanacions als governs dels estats membres, el Consell de Seguretat és l'únic que pot prendre decisions, en forma de "resolucions", que els estats han d'obeir sota l'acord de la Carta de les Nacions Unides. El Consell es reuneix en cas de disputa o fricció internacional, quan considera que la pau està sent amenaçada.
D'acord al setè capítol de la Carta de les Nacions Unides, en situacions d'hostilitat, el Consell no es limita només a fer recomanacions, sinó que pot desplegar observadors militars i emetre directives d'alto al foc. En funció de la gravetat del conflicte, en casos d'enfrontaments armats, pot establir sancions econòmiques, bloquejar els països implicats o enviar forces militars per assegurar el restabliment de la pau i la seguretat internacional.
Qui forma part d'aquest òrgan?
El Consell està format per 5 membres permanents i 10 no permanents, que són escollits cada dos anys. Els membres permanents corresponen a les cinc nacions que es van considerar vencedores de la Segona Guerra Mundial: Xina, Rússia, Regne Unit, França i els Estats Units. Aquests països tenen el dret a vetar qualsevol resolució, el què significa que si un d'aquests estats vota en contra d'alguna decisió, queda automàticament suspesa. Aquest és un dels principals punts de discussió, ja que les intervencions de l'ONU queden, en ocasions, impossibilitades pels interessos polítics o econòmics d'algun dels membres permanents.
Els altres 10 membres són elegits pels grups regionals i ratificats per l'Assemblea General de l'ONU per un terme de dos anys, des de l'1 de gener. Aquests membres, als quals s'incorporarà Espanya, no tenen dret de veto.
Què implica l'entrada d'Espanya al Consell?
L'aprovació de l'Estat espanyol com a membre no permanent per al període 2015-2016 suposa un gran repte diplomàtic per al govern de Rajoy. Per a Espanya, suposa una oportunitat per adquirir projecció i prestigi internacional, en convertir-se en un dels 15 països amb capacitat decisòria entre els 193 països que formen les Nacions Unides.
Aquesta serà la cinquena vegada que Espanya participarà com a membre del Consell de Seguretat de l'ONU, que havia ocupat per últim cop els anys 2003 i 2004.