L'anomenat pacient 1, la persona a partir de la qual es va escampar la malaltia, és un home de 38 anys que viu a Codogno. La principal incògnita continua sent com es va poder contagiar aquest home, ara ingressat en estat greu en un hospital de Milà i que no havia viatjat a la Xina i, suposadament, tampoc havia tingut vincles amb persones contagiades. Per tant, les autoritats italianes no han localitzat encara l'anomenat pacient 0, el que l'hauria infectat. Aquest diumenge han descartat que es tractés d'un amic que havia tornat recentment de la Xina i amb qui havia compartit un sopar dies abans d'emmalaltir. Descobrir l'origen del brot és fonamental per intentar resseguir la cadena de difusió del virus.
Set morts pel coronavirus a Itàlia
La xifra de persones contagiades, totes al nord del país, puja a 219
RomaAmb les dades oficials a la mà, finalment son set les víctimes mortals del coronavirus a Itàlia. El cap de la Protecció Civil, Angelo Borrelli, ha confirmat aquest dilluns la mort d'un home de 88 anys i un altre de 62 a la Llombardia, després que a primera hora del matí es conegués la mort d'un altre italià de 84 anys que estava ingressat en un hospital de Bèrgam. El nombre de contagiats és almenys de 219 a tot el país, segons l'últim balanç oficial, 167 només a la regió de la Llombardia.
Les autoritats locals situen a Codogno, a 60 quilòmetres de Milà, un dels principals focus del brot de la malaltia a Itàlia, que ha obligat les autoritats a activar una quarantena per a més de 50.000 persones en més de deu localitats. No obstant això, la rapidesa amb què sembla haver-se estès la malaltia pel nord de el país ha afectat també els milanesos.
Milà semblava semblava aquest dilluns una ciutat fantasma. Al centre de la capital de la Llombardia, que amb un milió d'habitants és el principal motor econòmic de país, era difícil veure turistes. El transport públic està pràcticament buit. Moltes companyies han demanat als seus empleats que durant els pròxims dies treballin en remot des de casa per evitar possibles contagis. És el cas d'Unicredit, el primer banc d'Itàlia, que ha pres la decisió després que els pares d'un empleat de la seu milanesa donessin positius al coronavirus.
Les autoritats locals van anunciar ahir el tancament de col·legis, universitats, teatres, museus, cinemes... Fins i tot el Duomo va tancar fins a nova ordre. El president regional, Attilio Fontana, va anunciar, a més, el tancament a partir de les sis de la tarda de bars, cinemes, discoteques i llocs de reunió almenys durant una setmana. I l'alcalde, Beppe Sala, va demanar als milanesos que evitessin fer vida social i els llocs de reunió.
Tot i que no s'ha restringit l'obertura dels comerços, les prestatgeries de molts supermercats van aparèixer aquest dilluns completament buides. Els milanesos van anar en massa a comprar-hi principalment pasta, aigua, productes desinfectants i mascaretes, que s'han esgotat del tot a la ciutat. La situació va obligar el primer ministre Giuseppe Conte a llançar un missatge de tranquil·litat.
Itàlia és el país europeu amb més contagiats per coronavirus i el tercer del món darrere de la Xina i Corea del Sud. La por que aquest brot del país transalpí pugui traspassar les fronteres va fer que Àustria bloquegés ahir a la nit durant hores un tren procedent de Venècia amb destinació a Munic, davant la sospita d'un possible cas de coronavirus a bord. Els exàmens van resultar finalment negatius i el trànsit de trens de passatgers va ser reobert durant la matinada.
No ha sigut l'únic cas. Els passatgers d'un vol de la companyia Alitalia amb 300 passatgers a bord estan retinguts a l'aeroport de l'illa Maurici. Mentrestant, a França, un autobús procedent de sud d'Itàlia està retingut a Lió. La líder de l'ultranacionalista Front Nacional francès, Marine Le Pen, ha demanat instaurar controls rigorosos a la frontera amb Itàlia per evitar la propagació de virus a l'altre costat dels Alps.
La UE ha rebutjat aquest dilluns fer un ús polític de la crisi pel brot de coronavirus i ha recordat que l'OMS no ha recomanat imposar limitacions a les fronteres o els viatges. "Demanem als Estats membres coordinació".