Quatre de cada deu joves dubten de tenir fills per l'emergència climàtica

Una macroenquesta revela ansietat i un sentiment de traïció per part de governs i generacions anteriors en la franja dels 16 als 25 anys

Protesta de Fridays for Future a la Meridiana de Barcelona.
14/09/2021
2 min

BarcelonaUna macroenquesta feta entre 10.000 joves de 10 països posa xifres per primer cop a l'angoixa que els provoca l'emergència climàtica: quatre de cada deu dels enquestats –d'entre 16 i 25 anys– es plantegen si amb l'escalfament global val la pena tenir fills. "Els joves perceben que no tenen futur, que la humanitat està perduda, que els governs són incapaços de respondre com caldria, cosa que els genera el sentiment que els governs i els adults els han traït i els han abandonat", apunten els autors del primer estudi científic sobre l'impacte del canvi climàtic en la salut mental de la joventut.

Tres de cada quatre enquestats estan d'acord amb l'afirmació "el futur fa por" i més de la meitat creuen que tindran menys oportunitats que els seus pares. Un 59% reconeixen que estan extremadament o molt preocupats pel canvi climàtic i més de la meitat senten tristor, ansietat, ràbia, impotència, indefensió o culpa per l'escalfament global. Un 45% diuen que l'emergència climàtica té un impacte sobre la seva vida quotidiana i valoren molt negativament l'acció dels governs, que consideren una traïció. Un 60% confessen que quan han volgut compartir amb adults les seves inquietuds pel problema s'han sentit ignorats o rebutjats.

Traïts i abandonats

"Els nois i joves se senten traïts i abandonats pels governs, i com més traïts se senten també s'angoixen més pel canvi climàtic. Hi ha un lligam clar entre la inacció dels governs i aquesta angoixa. Aquest sentiment és una reacció totalment racional davant les respostes insuficients que veuen per part dels governs", explica a l'ARA Liz Marks, coautora de l'estudi. La investigadora alerta igualment que "tant el canvi climàtic com les polítiques governamentals són causes cròniques d'estrès que poden afectar la salut mental dels nostres infants i joves, un grup més vulnerable a l'impacte de l'escalfament i que no té el poder per fer els canvis necessaris. És responsabilitat de la gent que té poder actuar ara davant l'emergència climàtica". Fa uns dies l'Unicef va alertar que mil milions de criatures al món estan en situació de "risc extrem" a causa de l'escalfament global.

L'enquesta s'ha fet a Finlàndia, Portugal, el Regne Unit, França, els Estats Units, Nigèria, l'Índia, les Filipines, Austràlia i el Brasil, amb finançament de la plataforma d'activisme online Avaaz. L'estudi, pendent de revisió per part d'altres experts, ha estat publicat per The Lancet i hi han participat investigadors de les universitats de Bath i East Anglia i la Fundació de Salut d'Oxford.

stats