Internacional27/04/2013

Quatre detinguts per l'esfondrament de l'edifici de tallers tèxtils de Bangla Desh

Els arrestats són dos dels amos de les fàbriques que hi havia a l'immoble i dos funcionaris municipals que van considerar l'edifici segur tot i haver-s'hi detectat esquerdes. Ja hi ha almenys 328 morts

Efe
i Efe

BangkokQuatre individus han sigut detinguts per la seva relació amb l'ensorrament dimecres d'un edifici on hi havia diverses fàbriques tèxtils als afores de Dhaka, a Bangla Desh, que va causar la mort d'almenys 328 persones.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons fonts de la policia del país asiàtic al diari local 'The Daily Star', els detinguts són dos dels propietaris dels tallers i dos funcionaris municipals que el dia abans de l'esfondrament havien assegurat que l'edific era segur.

Cargando
No hay anuncios

La policia havia acusat els propietaris de les fàbriques de no haver fet cas de les esquerdes que van aparèixer dimarts a l'edifici, de vuit plantes, i d'haver obligat els empleats tèxtils a acudir als seus llocs de treball tot i el risc que corrien.

El propietari de l'edifici Granota Plaza, Sohel Granota, que pertany a la branca juvenil de la Lliga Awami –el partit governant a Bangla Desh–, ha fugit i està acusat d'usar els seus contactes en la política per obtenir el permís per construir en un terreny públic.

Cargando
No hay anuncios

Fins ahir, 2.044 persones havien sigut rescatades d'entre les restes de l'edifici ensorrat, segons va afirmar un portaveu de l'exèrcit, Shahinur Islam, a les quals se sumen 14 persones més trobades amb vida sota la runa en les últimes hores.

La xifra de morts i ferits podria continuar augmentat, ja que es calcula que hi podia haver uns 4.000 treballadors a l'edifici en el moment de l'esfondrament, segons va dir a Efe una font de la Federació Nacional de Treballadors del sector tèxtil de Bangla Desh.

Cargando
No hay anuncios

Segons una llista divulgada per la policia local, que es basa en les denúncies dels familiars de desapareguts els cossos dels quals encara no han sigut localitzats, encara podria haver-hi prop de 600 persones sota la runa, d'acord amb l'agència BSS.

Els treballs de rescat continuen, tot i que s'han superat les 72 hores, temps límit –segons els experts– per trobar algú amb vida.

Cargando
No hay anuncios

El desastre ha tornat a posar de manifest les males condicions laborals i de seguretat que pateixen els treballadors de tallers tèxtils al país asiàtic, que proveeixen multinacionals occidentals.

Bangla Desh és el país del món amb costos més barats de producció en la indústria de la roba i per això empreses de tot el món, inclosa la Xina, estan traslladant part de la producció al país asiàtic, segons la campanya Roba Neta.

Cargando
No hay anuncios

Segons dades de la Federació Nacional de Treballadors del sector tèxtil de Bangla Desh, en els últims 15 anys hi ha hagut uns 600 morts i 3.000 ferits en accidents en fàbriques tèxtils (incendis o ensorraments) al país.

El 2005, en una d'aquestes catàstrofes, 61 empleats del sector van morir i 86 més van resultar ferits en ensorrar-se un edifici de nou pisos on hi havia diverses fàbriques a la mateixa població en què dimecres es va produir l'últim sinistre.