Internacional20/05/2015

Qatar 2022: 62 morts per cada partit de futbol

Tres organitzacions posen en marxa una campanya per denunciar l'esclavatge laboral dels treballadors que faran possible la Copa del Món

Ara
i Ara

BarcelonaL'any 2022 Qatar serà l'amfitrió del millor Mundial. El país hostatjarà milers de jugadors, tècnics i seguidors d'arreu del món. Serà la primera vegada que la Copa del Món de futbol se celebri en un país del Pròxim Orient, tota una fita des del punt de vista de la globalització. Però la 22a edició de la competició organitzada per la FIFA s'ha vist esquitxada per la polèmica des d'un bon començament. Aquesta setmana, tres organitzacions –la Confederació Sindical Internacional, l'ONG Play Fair Qatar i el grup de pressió New Fifa Now– han posat en marxa una campanya internacional per denunciar les deplorables condicions laborals dels obrers que treballen en la construcció de les infraestructures de la Copa del Món.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fins a 1.420 treballadors morts en només tres anys. D'accidents laborals n'hi ha a tot arreu, però la mort de prop d'un miler i mig d'obrers en un període tan breu de temps és extraordinària, i hauria de fer disparar les alarmes. No les de la FIFA, que respon amb una política de 'no comment' a les preguntes que rep sobre què pensa fer per evitar l'escandalosa tragèdia humana que s'està perpetrant a Qatar en nom del futbol. Si es continua amb el ritme actual, el dia que s'inauguri la Copa del Món hauran mort 62 treballadors per cadascun dels partits de futbol que s'hi juguin.

Cargando
No hay anuncios

Tots els morts són immigrants de Bangla Desh, el Nepal i l'Índia, i són a Qatar treballant en el sector de la construcció. Treballant de sol a sol, per salaris miserables, tractats amb menyspreu, hostatjats en condicions infrahumanes i arriscant-se a perdre la vida per l'absoluta falta de mesures de seguretat. Qatar no creu que hagi d'adoptar mesures per protegir la vida d'uns homes que considera inferiors, perquè procedeixen de països pobres, i els quals tracta com a autèntics esclaus. Els que cobren perceben un salari d'uns 6 euros diaris; molts denuncien no haver cobrat res durant mesos. I, si treballen sense descans, vivint en barraques sense condicions, i molts sense cobrar, per què no marxen? Doncs perquè no poden: al 90% dels immigrants que arriben per treballar en la construcció de les instal·lacions de Qatar 2022 se'ls confisca el passaport, cosa que els impedeix marxar del país. Per fer-ho, necessiten el permís de l'empresa que els ha contractat. És impossible queixar-se i tenen prohibit formar part de cap sindicat o organització que defensi els seus drets.

Pressió als patrocinadors

Cargando
No hay anuncios

Les notícies de les morts són conegudes a Occident. Conegudes i ignorades. Com també són conegudes les condicions en què viuen els obrers, amuntegats en habitacions sense ventilació adequada, cuinant en espais bruts, rentant els plats de canonades per on hi ha fuites d'aigua salada. Però, tot i els reportatges i les imatges publicades a molts mitjans, i tot i les declaracions de Qatar en què assegura que els treballadors reben un tracte "molt bo", les coses no canvien. Per intentar capgirar la situació hi ha tres organismes que han unit forces amb la intenció de conscienciar la població mundial i pressionar la FIFA. I han decidit treballar allà on fa més mal: en el terreny dels patrocinadors. La Copa del Món és un fenomenal negoci que mou milers de milions d'euros, molts d'ells aportats per grans multinacionals, com McDonald's o Adidas. El que volen els impulsors de la campanya és aconseguir que siguin els consumidors els que demanin a cada companyia que deixi de patrocinar el campionat si la situació no canvia. Una forma de pressió que ha donat resultats en molts casos, com programes de televisió. Falta per veure, però, si la força d'uns quants ciutadans organitzats podrà amb el poder econòmic dels petrodòlars i de tots els segments que se'n beneficien.