MÉS TENSIÓ A LA PENÍNSULA

Pyongyang declara l'"estat de guerra" contra Seül

El règim de Kim Jong-un augmenta així la seva retòrica bel·licista contra Corea del Sud i els Estats Units. Adverteix d'un "combat a gran escala" fora de la regió

Imatge difosa divendres per l'agència oficial del règim d'un acte de suport a la declaració de guerra de Kim Jong-un. KCNA / AFP
Efe
30/03/2013
2 min

SeülCorea del Nord ha anunciat aquesta matinada de dissabte que ha entrat en "estat de guerra" i ha advertit d'un "combat a gran escala" fora de la regió, a través d'un comunicat de l'agència estatal nord-coreana KCNA. "Des d'ara, les relacions Nord-Sud entraran en estat de guerra i els assumptes que sorgeixin entre el Nord i el Sud seran tractats d'acord amb això", ha assenyalat el règim amb un anunci especial publicat a l'agència estatal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fent bandera del seu habitual to bel·licista, els mitjans nord-coreans ja van publicar divendres que el seu líder i president, Kim Jong-un, va ordenar tenir preparats els seus míssils per atacar en "qualsevol moment" interessos dels Estats Units i Corea del Sud.

Ara, amb el nou anunci, Corea del Nord assegura que "la situació en què no hi ha ni guerra ni pau de la península de Corea ha acabat". Tot i això, les dues Corees han estat tècnicament en guerra des del final del conflicte que les va enfrontar entre 1950-1953 i que va concloure amb un alto el foc, després del qual es va signar un armistici i acords de no-agressió.

El comunicat ha advertit, a més, d'un "combat a gran escala" més enllà de la regió si Corea del Sud i els EUA continuen amb les seves activitats militars a la zona desmilitaritzada entre les dues Corees.

Escalada en els missatges agressius

Segons la KCNA, que actua de portaveu del règim, l'anunci especial d'aquest dissabte ha sigut emès pel Partit dels Treballadors, ministres i d'altres institucions. Aquests anuncis s'emmarquen en la campanya d'amenaces que el règim de Pyongyang dirigeix a Corea del Sud i els Estats Units des que el passat dia 7 de març les Nacions Unides van anunciar noves sancions contra el règim comunista per la seva última prova nuclear del febrer.

Aïllament de Pequín a l'ONU

En aquestes sancions, Xina, principal aliat de Corea del Nord, va donar suport a la penalització contra Pyongyang, una maniobra que segons els analistes ha augmentat l'aïllament i la incapacitat per poder anticipar la seva inesperada resposta.

Aquesta mateixa setmana, Pyongyang va anunciar la suspensió de l'única línia de comunicació militar que mantenia amb Corea del Sud i que gestiona l'accés al complex industrial comú de Kaesong, enmig d'una escalada de tensió entre els dos paísos.

stats