Heli Tiirmaa-Klaar: "Putin vol tallar l'accés a internet i crear un internet propi com té la Xina"
BarcelonaHeli Tirmaa-Klaar porta molts anys de carrera política en l'àmbit de la ciberseguretat, però per parlar d'Ucraïna diu que es posa el seu "barret de ciutadana estoniana" que va créixer a l'URSS. Però, a més, és directora del Digital Society Institute i va ser ambaixadora en ciberdiplomàcia del govern d'Estònia. Ha estat a Barcelona per participar en el 20è seminari internacional War and Peace in the 21st Century, organitzat pel CIDOB.
Com de preparada està Ucraïna per a un ciberatac?
— Ucraïna està molt ben entrenada per afrontar ciberatacs, perquè porta vuit anys de guerra i ja n'ha patit molts. Però des de l'inici de la invasió, Rússia no ha llançat cap ciberatac amb tota la capacitat destructiva que té, per diversos motius. El primer és que els mètodes cibernètics els han fet servir per sembrar caos i confusió abans d'actuar militarment; la segona és perquè si poden bombardejar la xarxa elèctrica no necessiten ciberatacar-la. El ciberatac és útil quan no pots fer servir armes convencionals o activitats militars i si vols amagar la identitat de l'atacant. I la tercera raó és perquè les tropes russes estan molt mal equipades comunicativament i també necessiten les xarxes de comunicació [ucraïneses] operatives.
Rússia ha estat assajant les seves tàctiques de ciberatac a Ucraïna els últims anys.
— Sí. En aquests vuit anys Ucraïna ha patit ciberatacs contra els bancs, els transports... El 2016 molts ucraïnesos van perdre l'electricitat durant una setmana. I això ho van fer des de l'estat rus, no van ser criminals desconeguts. Els ucraïnesos s'han entrenat molt i estan preparats, i també han rebut ajuda de nacions de l'OTAN.
I també del sector privat, com l'ajuda que Elon Musk ha ofert a Zelenski.
— Sí, perquè sí que van patir un ciberatac: els satèl·lits de ViaSat van ser piratejats, i Elon Musk va posar els seus satèl·lits Starlink a disposició d'Ucraïna. L'endemà, els satèl·lits de Starlink també van ser piratejats, però ho van contrarestar en poques hores. Musk es pot permetre tenir un dels millors equips de ciberdefensa del món. També hi va haver un intent de ciberatac el 23 de febrer, just el dia abans de la invasió: es va intentar piratejar els serveis ferroviaris d'Ucraïna, però Microsoft ho va detectar i també ho va arreglar en només tres hores. Aquestes són mostres de com el sector privat pot fer coses.
I un ciberacatc contra infraestructura o tecnologia militar és possible?
— És molt més difícil de fer, perquè la infraestructura militar està oculta, necessites un infiltrat o informació confidencial. A més, l'armament militar d'Ucraïna és robust, no és de molt alta tecnologia, sinó llançadores manuals. Sí que tenen drons, i això és públic, però els drons estan molt ben protegits.
Veu possible un ciberatac a gran escala durant la invasió?
— És una amenaça, no hi ha dubte. En qualsevol moment Rússia pot llançar un ciberatac des de l'estat o bé pot deixar anar els cibercriminals que té al seu territori i que ja han piratejat objectius d'occident altres vegades, perquè ataquin bancs occidentals o infraestructures clau de països europeus. Perquè poden voler prendre represàlies per les sancions europees i atacar bancs o altres serveis primordials. Un ciberatac ens podria deixar sense electricitat o sense subministrament d'aigua durant unes hores o dies fins que s'aconseguís solucionar.
Europa està preparada?
— Alguns països estan molt ben preparats, però d'altres no. Estònia està molt ben preparada, i els nòrdics, com Finlàndia i Suècia, però també Alemanya o els Països Baixos. Però, tot i que els estats i governs estiguin ben preparats, pot ser que empreses privades, com els bancs, no ho estiguin, dins d'aquests països.
I després hi ha la guerra de propaganda i desinformació.
— Sí. A Occident diferenciem la ciberguerra tecnològica i la desinformació, però Rússia no fa distinció. Però, en la part de la desinformació, aquest cop els russos han perdut, perquè a Ucraïna són molt bons i han aconseguit que el seu missatge domini els mitjans occidentals. A més, en aquesta nova guerra en què qualsevol ciutadà té un mòbil, hi ha vídeos i fotos de cada esdeveniment a les xarxes socials, molta informació objectiva sobre el terreny, com les fotografies de tancs a TikTok. A més, Zelenski ha utilitzat els mitjans de forma molt intel·ligent. Avui només la Xina està escoltant el discurs de Rússia i és perquè allà tenen la censura.
Però Rússia segueix utilitzant eines de desinformació per vendre la seva propaganda.
— Sí, encara són molt actius per donar a la seva pròpia gent una imatge molt equivocada del que passa. La imatge que els mitjans russos han estat pintant des de fa 20 anys, des que Putin és al poder, va molt més enllà del que és imaginable. Els talk shows russos estan plens d'històries que mai han passat. Jo vaig créixer dins de l'URSS i no era tan dolent en aquell moment; era dolent, però no tant com ara, la forma com tracten la seva gent: ja no són mentides, són directament fantasies. Però des d'Occident no s'hi ha parat atenció, ha fet falta una guerra per deixar de traduir Russia Today, només s'ha fet quan la UE l'ha sancionat. I ara han marxat tots els mitjans occidentals de Rússia, de forma que ja no hi haurà la versió occidental de la història. I Putin s'està plantejant fins i tot tallar l'accés a internet i crear un internet propi com té la Xina. Bàsicament retornar Rússia al 1952, a l'època de Stalin.
I la població russa li compra el missatge?
— Desafortunadament sí. La majoria de russos s'ho ha cregut. Crec que Occident ha subestimat fins a quin punt els russos li compren el missatge. Només una petita part de la població, de l'elit, de fet, no se'l creu, i aquesta ja ha fugit del país. Qui té diners i un lloc on anar ja ha fugit. Aquest argument dels EUA que la gent de Rússia farà fora Putin és irreal: no hi haurà cap revolució. La societat russa mai no s'ha rebel·lat contra un dictador, sempre ha estat algú de l'entorn del dictador que l'ha fet fora.