Putin sobre Ucraïna: "Rússia no amenaça ningú, són els EUA els que venen amb míssils"

El president rus celebra la roda de premsa anual en un moment d'alta tensió amb Occident i amb l'òmicron revifant la pandèmia

Vladímir Putin durant la compareixença d'aquest dijous.
23/12/2021
4 min

MoscouGran expectació a l’històric edifici Manege de Moscou, on mitjans russos i internacionals han assistit a la roda de premsa anual del president Vladímir Putin, que durant gairebé 4 hores ha respost a desenes de preguntes. Les tensions entre Occident i Rússia per Ucraïna han estat el gran tema de la jornada i el motiu pel qual la seva compareixença era especialment esperada. “Deixem clar que l’expansió de l'OTAN cap a l’est és inacceptable”, ha afirmat el líder rus. Putin ha volgut viatjar fins a principis del segle XX, quan a Occident alguns apostaven per dividir Rússia en diversos territoris. "I va passar a finals del segle XX, ¿què més volen?", ha afegit. "Creuen que Rússia és massa gran perquè els països europeus són petits". I com s'esperava, el to més dur l'ha utilitzat per referir-se als Estats Units, amb qui, tot i haver mantingut una videotrucada recent amb Joe Biden, té una relació cada cop més tensa. "Rússia no amenaça ningú. Són els Estats Units els que venen a casa nostra amb els seus míssils. Hem posat nosaltres míssils a prop de la frontera amb els EUA? No, esclar que no", ha dit Putin, que després s'ha preguntat: "Com reaccionarien els nord-americans si, de sobte, despleguéssim els nostres míssils a la frontera entre el Canadà i els EUA?".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Washington tem una invasió o un atac de Moscou sobre territoris ucraïnesos, especialment a la regió del Donbass, que el govern rus considera potencialment del seu domini. Putin té una fixació especial amb Ucraïna. Considera que russos i ucraïnesos formen part d'un "sol poble", però el problema rau, segons el mandatari, en el fet que Kíev està governada per persones que volen convertir el país en "antirus" i consolidar-lo com un territori a mercè dels interessos d'Occident, en particular dels de la Casa Blanca. Aquesta idea inquieta el Kremlin, que no vol renunciar del tot al seu veí.

El president de Rússia, Vladímir Putin, durant la conferència.

Putin ha recordat que l'empitjorament de les relacions amb Ucraïna no ha explotat aquest any arran de la concentració de tropes russes a la frontera. "Va ser el 2014", ha subratllat, en referència a la revolució de l'Euromaidan –una onada de protestes en què els ucraïnesos exigien una major integració europea–. "Fa anys que Occident vol crear un país anti-Rússia amb el permanent subministrament d'armes i el rentat de cervell de la població". El president rus ha criticat que es parli tant de "guerra" i ha exigit a Occident i els Estats Units "garanties immediates" per rebaixar la tensió a la frontera. Això determinarà les futures accions de Moscou, que no està disposada a fer marxa enrere.

Problemes a casa

Però sobre la taula Putin hi tenia moltes altres qüestions. Començant per la crisi energètica que viu Europa, en la qual Rússia ha adoptat un paper rellevant pel fet de ser un dels grans subministradors de gas del continent. Fa uns mesos, alguns governs van insinuar que el Kremlin estava restringint l'accés al gas per afavorir la inestabilitat política dins de la Unió Europea. Moscou sempre ho ha negat. “Gazprom subministra tot el volum sol·licitat per les nostres contraparts respectant els contractes existents i fins i tot va augmentar els subministraments en un 12 o fins i tot un 20% a països que no pertanyen a la CEI, i també augmenta els subministraments a Europa”, ha reiterat Putin.

Preguntat pels periodistes –que han hagut de passar un estricte control abans d'entrar al recinte: tres PCR amb resultat negatiu i haver estat desinfectats en un túnel–, el president també ha parlat del que és, probablement, el pres més mediàtic de Rússia: l'opositor Aleksei Navalni, enverinat l'estiu del 2020. “Rússia no pot ser derrotada, només es pot destruir des de dins. És el que va passar a la Primera Guerra Mundial i als anys 90”, ha sentenciat Putin. “Quins en van ser els responsables? Persones que, des de dins, servien a interessos a l’estranger. Vostè (corresponsal de la BBC Pyotr Kozylov) ha parlat, per exemple, de l’home que suposadament va ser enverinat”, ha dit Putin, que, un cop més, no s’ha referit a Navalni pel seu nom.

Covid-19 i economia

I com no podia ser d'una altra manera, la pandèmia també ha estat un dels grans temes. “Tot el món lluita contra el covid i la guerra continua”, ha assegurat Putin. La vacuna Sputnik V, un caramel geopolític per a Moscou, no ha generat gaire confiança entre la població russa i molts no han volgut punxar-se encara: el 44% dels russos tenen la pauta completa. Però el mandatari ha parlat d'un 59,4% d’immunitat col·lectiva, en referència a aquells que s'han vacunat i a aquells que, segons els càlculs del Kremlin, han passat la malaltia. Al país cada cop són més els casos de persones que intenten aconseguir certificats de vacunació falsos per poder accedir a establiments limitats per a les persones immunitzades. Se sap, de fet, que com a mínim mig milió d’habitants de Moscou i la regió haurien comprat certificats falsos. "S’ha de lluitar contra les violacions de la llei, contra la falsificació de certificats”.

Putin també ha parlat de l'impacte del covid-19 a l'economia, un dels temes que més preocupa als russos. “La nostra economia, a l'enfrontar-se als reptes del covid i les restriccions econòmiques i socials, ha resultat estar més mobilitzada i preparada per a aquests xocs que altres economies desenvolupades del món”. Tot i això, ha admès que a Rússia s’ha duplicat la inflació, no sense recordar que als Estats Units s'ha triplicat.

stats