EL DESAFIAMENT RUS

Putin i Al-Assad escenifiquen la seva aliança a Moscou

El president sirià surt del país per primer cop des de l’esclat de la revolució popular el 2011

Putin i Al-Assad escenifiquen  la seva aliança a Moscou  Els EUA i Rússia coordinen els atacs
Cristina Mas
22/10/2015
4 min

BarcelonaCop d’efecte. Després de quatre anys i mig reprimint a sang i foc una revolució popular que s’ha convertit en la guerra més sagnant del segle, la visita del president sirià, Baixar al-Assad, a Moscou era tot un desafiament. El sirià demostrava que se sent prou segur per abandonar per unes hores el palau presidencial de Damasc, encara que la visita, dimarts, es va mantenir en secret fins que ja havia tornat a casa. Fa tres setmanes que l’aviació russa bombardeja els rebels sirians que amenacen el règim d’Al-Assad. Amb la trobada, Vladímir Putin demostra que ha pres la iniciativa militar i diplomàtica en el conflicte que és a l’origen de la crisi de refugiats a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“La visita té un enorme valor simbòlic per als dos països. A Al-Assad li permet per primer cop abandonar Síria des de l’inici de la guerra el 2011, i a Putin li permet escenificar el seu suport, per ara sense fissures, al règim sirià”, explica Nicolás de Pedro, investigador del Cidob especialitzat en Rússia. “Tots dos van insistir en els arguments amb què pretenen legitimar-se davant les seves opinions públiques i les audiències internacionals: que la lluita és contra el terrorisme internacional i que la seva actuació respecta el dret internacional”.

Després de la reunió sorpresa de dimarts a la nit a Moscou, ahir el Kremlin anunciava l’obertura de converses imminents sobre Síria amb els altres actors internacionals clau en el conflicte: els Estats Units, l’Aràbia Saudita i Turquia, que donen suport als rebels contra Al-Assad. A la cimera, que se celebrarà divendres a Viena, no hi participarà l’Iran, principal aliat d’Al-Assad fins ara, que manté amb la monarquia saudita una disputa pel poder regional.

Cobertura aèria a Al-Assad

Tot i que Putin assegura que la seva intervenció és contra l’Estat Islàmic, la majoria dels atacs russos s’han centrat en els rebels que lluiten contra Al-Assad, i estan canviant ràpidament la correlació de forces després de mesos de retrocessos de les forces lleials al règim.

Segons informen activistes opositors sobre el terreny, els bombardejos russos van matar ahir almenys 45 persones a la ciutat costanera de Latakia, al nord del país, en la que seria la jornada més sagnant des de l’inici de la campanya russa, el 30 de setembre. La Societat Mèdica Sirio-Americana, que té equips a la zona, va denunciar que els avions russos havien bombardejat dos dels hospitals que encara funcionaven a Alep. Desenes de milers de persones han abandonat la ciutat els últims dies pels bombardejos.

Per a Gleb Pavloski, analista del Russia Institute, l’estratègia de Putin a Síria correspon al que qualifica de “gestió del caos”: “El cert és que per a la Rússia actual el caos és atractiu: ajuden a crear crisis que queden fora de control, provoquen una escalada encara més greu i així els líders russos poden aparèixer com a salvadors, els que protegeixen a tothom d’un final encara pitjor”.

Segons la transcripció de la reunió que va publicar el Kremlin, Al-Assad va expressar la seva “gratitud al conjunt dels líders de la Federació Russa per l’ajuda que estan donant a Síria”. “Si no fos per les vostres accions i decisions, el terrorisme que s’està escampant a la regió hauria devorat una zona molt més gran”, va dir. Per la seva banda, el president rus el va elogiar per “aguantar contra els combatents gairebé sol”.

Escalada militar

La visita és la traducció política del suport militar rus a Al-Assad, que ha permès al règim obrir diferents fronts contra els rebels per recuperar els territoris de Homs, Hama i Latakia. Segons la televisió estatal russa, Al-Assad i Putin van debatre la continuïtat de les operacions contra els “terroristes” (que en el llenguatge del Kremlin i de Damasc són tots els que s’oposen al règim) i els plans per a una ofensiva terrestre, que inclouria també els centenars de soldats iranians que ja combaten al costat d’Al-Assad.

Putin, erigit en bomber piròman, insta a trobar una sortida política al conflicte. L’any passat Moscou ja va convèncer un sector de rebels moderats per seure a negociar amb Al-Assad, però el president sirià va rebutjar la proposta. Ara el Kremlin sap que té el règim a les seves mans. Davant la paràlisi dels Estats Units i les potències europees, Putin s’ha convertit en l’únic actor capaç d’arrossegar Al-Assad a acceptar o discutir un simulacre d’acord polític.

Però no hi ha res que faci pensar que es pot frenar l’escalada actual a Síria. Julian Barnes-Dacey, del Consell Europeu de Relacions Exteriors, és escèptic davant les perspectives de la reunió de divendres. “Els EUA, els saudites i els turcs voldran veure què posa Rússia sobre la taula, però crec que, com altres vegades, tothom anirà a la trobada esperant que l’altre cedeixi”.

Els EUA i Rússia coordinen els atacs

Estats Units i Rússia han firmat un acord per evitar que els seus avions que operen a Síria puguin patir incidents entre ells a l’aire. Dimarts el portaveu del Pentàgon, Peter Cook, va dir: “El protocol ha de servir perquè els nostres pilots no pateixin incidents no desitjats”. Això suposa compartir la informació sobre les sortides i entrades a les bases, els punts de bombardeig i les altituds i repostages a l’aire. El portaveu nord-americà, però, va subratllar que Washington i Moscou no compartiran informació d’intel·ligència.

stats