Una entitat de Puerto Rico reclama ara la "reunificació" amb Espanya

Els impulsors diuen que el Tractat de París de 1898 és "il·legal" i el diari 'Abc' els ha dedicat una àmplia cobertura

Efe/ara
02/09/2014
2 min

San Juan/BarcelonaEl Moviment de Reunificació de Puerto Rico amb Espanya (MRE), que pretén que l'illa del Carib es converteixi en una província espanyola, es va fundar oficialment aquest diumenge en una assemblea a la capital, San Juan. Segons l'agència EFE hi van participar menys de quaranta persones però el diari 'Abc' hi va dedicar un enviat especial per fer-ne una àmplia cobertura amb entrevista inclosa a l'impulsor del moviment, José Nieves.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Reunificacionistes, fa 116 anys, la província espanyola de Puerto Rico va ser envaïda i ocupada militarment pels Estats Units, fet que va provocar la separació de la mare pàtria Espanya en contra de la seva voluntat", va dir Nieves durant l'assemblea de diumenge. El dirigent de l'entitat manté que el "fatídic" Tractat de Paris de 1898 –el que va marcar el traspàs de Filipinas, Guam i Puerto Rico als Estats Units i va fer oficial la independència de Cuba– "és il·legal perquè no hi va haver cap representació del govern autonòmic de Puerto Rico".

Des de llavors, assegura Nieves segons l'agència EFE, han passat 116 anys "d'americanització" sobre Puerto Rico, que ara és un estat lliure associat als EUA, i de "tergiversació històrica" perquè els porto-riquenys oblidin el seu passat. Amb tot, el dirigent s'alegra que continuïn essent porto-riquenys i no hagin deixat de parlar espanyol. "No descansarem fins que el poble de Puerto Rico no conegui la seva veritable història i ens convertim en el la divuitena comunitat autònoma del Regne d'Espanya.

Malgrat les intencions del MRE el debat majoritari a Puerto Rico és sobre si continuar com fins ara, lligar-se més als EUA o guanyar sobirania i fins i tot independitzar-se'n. El 2012 es va fer un referèndum on es podia triar si continuar com fins ara o bé incorporar-se als Estats Units com qualsevol altre estat, independitzar-se'n del tot, o lligar-s'hi amb una lliure associació sobirana. El 54% deixar clar que volien canviar la situació actual i l'opció guanyadora va ser la de convertir-se en en cinquanta-unè estat dels EUA.

Incorporar-se a Espanya no és, com a mínim per ara, cap opció majoritària, malgrat que segons l''Abc' l'illa viu una "situació colonial" respecte dels EUA. El MRE, que té molta feina per davant si vol convèncer els seus compatriotes, també defensa la "integritat territorial" d'Espanya i que Gibraltar torni a ser espanyol.

stats