"Ni un tros de pa, ens ha arribat": les víctimes més oblidades del terratrèmol són a Síria

Les zones rebels sirianes queden excloses de l'ajuda internacional que sí que rep el règim i, sobretot, Turquia

09/02/2023
3 min

Beirut“Que com estic? Doncs estic fotut, rabiós i enfadat”, respon Abdulkafi Alhamdo, activista sirià de la regió d'Idlib, a aquesta periodista en una conversa per WhatsApp. Des de fa tres dies, les zones afectades del nord de Síria pels terratrèmols de dilluns no han rebut cap ajuda humanitària, assegura Alhamdo. “Estem devastats. Veiem com l'ajuda internacional i els equips de rescat arriben a les àrees controlades del règim del nord de Síria i al sud de Turquia, però ni un simple tros de pa ha arribat per calmar la nostra tragèdia”, es queixa l'activista sirià, que ha anat fins al pas fronterer de Bab al-Hawa per comprovar-ho.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Milers de sirians ferits o traumatitzats del territori rebel d'Idlib han estat a la intempèrie sota temperatures gèlides durant dues llargues nits sense saber on anar perquè, com diu Alhamdo, “no tenim on anar”. Ells també són víctimes dels sismes –i de la guerra–, però ningú els ha fet cas. Molts dels sirians que van perdre casa seva dilluns de matinada a Idlib ja eren desplaçats d'altres zones de Síria, i ara ho tornaran a ser una altra vegada. Els pocs hospitals que continuen drets a la zona rebel del nord de Síria no tenen ni equips ni medicaments per poder atendre les llargues cues de ferits.

Alguns voluntaris com Abdel Malek Abdu s'han organitzat per preparar i repartir 1.000 entrepans, aigua i sucs als milers de desplaçats de Jindires, a Afrin, on el terratrèmol, terrorífic, va arrasar el 25% de la localitat. És l'única cosa que poden fer tots aquests centenars de milers de sirians que viuen atrapats en una “gran presó”, ja que, per una banda, el pas fronterer amb Turquia està tancat i, per l'altra, hi ha les zones controlades pel règim sirià, on ningú s'atreveix a anar.

Molts també s'han dirigit als campaments de desplaçats a prop d'Afrin, com Al-Muhammadiyah o Deir Ballut, que han esdevingut l'únic refugi. En un dels campaments, amb 1.500 tendes de campanya, cada tenda “ha rebut una o dues famílies de les zones de desastre, i l'escola s'ha convertit en un refugi temporal”, explica Abu.

Discriminació i política

Desenes de països, com els Estats Units, França, Itàlia, els Països Baixos, Taiwan, Rússia o Qatar, han anunciat la seva solidaritat amb les víctimes de Turquia i la veïna Síria i han enviat equips de rescat. Però a les zones rebels del nord-oest de Síria, únicament els voluntaris de la Defensa Civil de Síria estan treballant en aquesta regió tan devastada, on encara no s'ha acabat de comptabilitzar la pila de morts. De fet, és on les xifres de víctimes són menys fiables, perquè no hi ha manera de comptar-les. "Els rescatistes no poden fer front a l'escala total del desastre al nord-oest de Síria, i cap equip, vehicle o equip de rescat addicional ha ingressat a l'àrea des que es va produir el terratrèmol", denuncia Mustafa, portaveu dels anomenats Cascos Blancs, la defensa civil siriana.

Un home afectat pel terratrèmol observant les tasques de rescat a Síria

Ell mateix va comptabilitzar més de 360 edificis completament destruïts i més de 1.000 parcialment destruïts. Com totes, són xifres provisionals. Mustafa va advertir que també hi ha "dotzenes d'àrees a què no hem pogut respondre adequadament i dotzenes d'edificis demolits als quals no hem pogut arribar" perquè no tenen prou equips.

Com mostren molts dels vídeos que han circulat per internet els últims tres dies, la falta de capacitat al nord-oest de Síria per fer front a la destrucció del terratrèmol ha obligat els civils supervivents a haver de participar en les operacions de rescat i buscar altres supervivents atrapats sota la runa, encara que no tinguin cap tipus de formació per fer-ho.

El rol del règim

Mentrestant, a les zones sota control del govern sirià, on més de 300.000 persones han hagut d'abandonar els seus habitatges, l'ajuda internacional tampoc és comparable a la que ha rebut Turquia. Molts països europeus van trencar la seva relació amb el règim de Baixar al-Assad, a conseqüència de la guerra. Però els principals perjudicats, com sol passar, són els civils que han patit una nova tragèdia. En aquest sentit, l'expert Safouh Labanieh aporta dues claus sobre la gestió que el règim sirià està fent del terratrèmol. D'una banda, que ha demostrat que, bloquejant l'accés a les zones rebels, no està disposat a ajudar tots els ciutadans. De l'altra, que intentarà explotar la tragèdia per monopolitzar l'ajuda i recuperar la legitimitat internacional.

stats