Tribunal Penal Internacional: feta la llei, feta la trampa

La setmana passada es va anunciar que l’exèrcit israelià ha obert 48 investigacions contra soldats presumptament implicats en la mort de desenes de presoners palestins detinguts a la Franja de Gaza durant el conflicte en curs. Però contràriament al que caldria esperar, aquesta no és una bona notícia per a la justícia en temps de guerra.

Inscriu-te a la newsletter L'edat de Biden... i la de TrumpEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’exèrcit ha operat d’aquesta manera en el passat, no per aplicar la justícia, sinó per burlar-la en la mesura que pugui. La intenció dels responsables militars és que els jutges de l’exèrcit jutgin els casos més compromesos i determinin que no s’han comès crims de guerra. D’aquesta manera, Israel evitaria que la justícia internacional investigui aquests crims amb independència.

Cargando
No hay anuncios

La mort de desenes d’homes palestins en custòdia en les últimes setmanes no ha causat una reacció significativa en la comunitat internacional. Tot i això, hi ha hagut algunes organitzacions humanitàries que ho han denunciat, però Israel argumenta que només els seus tribunals són competents per abordar aquests casos.

L’argument d’Israel diu que una persona no pot ser jutjada dues vegades per un mateix crim, de manera que si els tribunals israelians jutgen aquests casos, i declaren els imputats innocents, automàticament els tribunals internacionals deixen de tenir-hi competència. 

Cargando
No hay anuncios

Burlar la justícia internacional

No és la primera vegada que Israel actua d’aquesta manera. És un procediment vell i conegut quan es tracta de militars israelians. La dinàmica sempre ha estat la mateixa: hi ha una denúncia internacional contra algun soldat? Doncs bé, nosaltres el jutgem abans i determinem que no ha comès cap delicte, una circumstància que atura els procediments de la justícia internacional.

Cargando
No hay anuncios

Els palestins han denunciat que desenes de civils han mort en les últimes setmanes sota custòdia de soldats israelians a les presons militars o en campaments provisionals de detenció. No es tracta d’una o dues morts fortuïtes, i encara que l’elevat nombre de morts no sembla casual, els militars implicats mai seran jutjats per tribunals independents.

No és un estratagema que Israel apliqui només als seus soldats. La mateixa regla de tres s’aplica als principals responsables polítics davant del Tribunal Penal Internacional (TPI) de la Haia. El mes de maig el fiscal del TPI va demanar ordres de detenció per al primer ministre Benjamin Netanyahu i per al titular de Defensa, Yoav Gallant, per crims de guerra.

Cargando
No hay anuncios

Immediatament, alguns juristes van apuntar que els dirigents israelians eludirien la persecució del TPI si els tribunals locals els jutjaven pels mateixos crims que havien denunciat els fiscals del TPI. De manera automàtica van sorgir veus que demanaven que s’apliqués aquest procediment, i sembla que és el que es farà aviat.

El que va ser primer fiscal del TPI fins l’any 2012, l’argentí Luis Moreno Ocampo, ha escrit aquesta setmana un article a Haaretz confirmant la trampa per evitar la jurisdicció de la justícia internacional. Moreno Ocampo creu que la qüestió pot solucionar-se d’una manera “pacífica i legal”, i fa recomanacions a la justícia israeliana perquè entri en acció i aturi de manera automàtica els procediments que ha incoat l’actual fiscal del TPI, Karim Khan.e