Guerra entre Israel i Palestina

Soldats israelians maten una activista estatunidenca en una protesta a Cisjordània

La jove, de 26 anys, participava en una manifestació a prop de Nablús en contra de l'expansió de les colònies jueves

ARA
2 min
Una activista estatunidenca morta per les bales de l'exèrcit israelià a Cisjordània.

BarcelonaLes forces israelianes han matat aquest divendres una dona de 26 anys de nacionalitat estatunidenca que estava participant en una protesta contra l'expansió de les colònies jueves a Beita, a Cisjordània. La víctima és Aysenur Ezgi Eygi, nascuda a Turquia, d'on també tenia passaport, segons l'agència turca Anadolu. Segons informen diversos mitjans, la víctima ha estat traslladada amb ferides de bala greus al cap a un hospital de Nablús, on ha mort.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les Forces de Defensa d'Israel han dit que els soldats "han respost amb foc cap a la principal persona instigadora de l'activitat violenta, que ha llançat pedres contra les forces". En un comunicat, han afegit que estan "investigant informes que diuen que una persona estrangera ha mort a conseqüència dels trets disparats a la zona".

Segons mitjans palestins, la dona estava involucrada en una campanya per protegir els pagesos de Beita de la violència dels colons jueus, que s'ha intensificat els últims mesos, des de l'inici de la invasió israeliana de la Franja de Gaza, que ja ha provocat més de 40.800 morts. Els residents d'aquesta zona protesten cada divendres per mostrar el seu rebuig a una colònia jueva establerta al cim del mont Sbeih, al sud de Nablús, com passa en moltes altres zones ocupades de Cisjordània des de fa mesos o fins i tot anys.

Les tensions a Cisjordània han escalat significativament des de l'octubre passat, quan Israel va llançar l'ofensiva a Gaza després de l'atac de Hamàs a territori hebreu. En aquests mesos, almenys 691 persones han mort i 5.700 han quedat ferides a la Cisjordània ocupada pels atacs dels soldats i els colons jueus, segons les dades del ministeri de Salut palestí.

Edificis del camp de Jenín, a Cisjordània, destruïts per una incursió israeliana.

Els últims deu dies, l'exèrcit israelià ha dut a terme l'ofensiva més gran a Cisjordània en dècades, en què han mort almenys 36 palestins, la majoria (21) a Jenín. Aquest divendres, les forces hebrees han assegurat que donaven per acabada l'operació en aquesta ciutat, un dels principals camps de refugiats palestins al nord de l'enclavament.

Ofensiva israeliana al nord de Cisjordània

Jenín

Tulkarem

Tubas

Nablús

Qalqília

riu Jordà

CISJORDÀNIA

Jericó

CISJORDÀNIA

Ramal·lah

Jerusalem

Betlem

ISRAEL

mar

Mort

ISRAEL

JORDÀNIA

Hebron

10 km

Jenín

Tulkarem

Tubas

Nablús

Qalqília

CISJORDÀNIA

ISRAEL

Ramal·lah

Jericó

Jerusalem

Betlem

Hebron

10 km

Jenín

Tulkarem

Tubas

Nablús

Qalqília

CISJORDÀNIA

ISRAEL

Ramal·lah

Jericó

Jerusalem

Betlem

Hebron

10 km

A més de Jenín, els soldats israelians també van llançar el que anomenen "operació antiterrorista" –batejada com a operació campaments d'estiu– a Tulkarem i Tubas, també al nord. Les forces hebrees van irrompre en les tres localitats simultàniament amb tropes, tancs, excavadores i drons explosius "amb l'objectiu de desmantellar les xarxes terroristes de Hamàs i de la Jihad Islàmica", segons la seva versió. Entre els palestins morts hi ha almenys vuit menors i dues persones grans, segons les autoritats locals.

stats