Guerra al Pròxim Orient

Sis mapes per entendre l'ofensiva d'Israel al Líban

El Líban és des de fa dècades un actor clau en la resistència contra Israel, malgrat la seva dimensió reduïda, per la potència militar de Hezbollah

BarcelonaEls libanesos fa dies que viuen amb l'angoixa de l'amenaça d'una altra gran guerra al seu país. La notícia, anunciada dimarts a la matinada per l'exèrcit israelià, d'una incursió terrestre per eliminar objectius de Hezbollah al sud del Líban fa reviure la por que es repeteixi la mateixa situació que al 2006, l'última vegada en què l'exèrcit hebreu i la milícia xiïta proiraniana es van enfrontar directament sobre el terreny. Què ha passat i per què? Quines capacitats té Hezbollah per enfrontar-se a les potents Forces de Defensa d'Israel? Quin paper hi juga l'Iran, en aquest conflicte enquistat? Fem una radiografia del Líban i del conflicte entre Israel i Hezbollah amb una sèrie de mapes i gràfics.

Cargando
No hay anuncios

L'escalada bèl·lica al Líban

Cargando
No hay anuncios

L'atac del 27 de setembre d'Israel a Beirut, on va morir el secretari general de Hezbollah, Hassan Nasrallah, va semblar la culminació d'una escalada molt important dels atacs israelians al Líban, que havia començat a l'estiu i s'havia intensificat el 23 de setembre. Des de llavors, no ha parat de bombardejar zones del país i el govern libanès calcula que des d'aleshores s'han registrat més de 1.200 morts.

La matinada d'aquest dimarts 1 d'octubre, Israel va anunciar "incursions terrestres limitades i localitzades" contra objectius de Hezbollah al Líban. L'abast de la invasió és una incògnita, però aquest dimecres s'han produït les primeres morts de soldats, cosa que confirma que s'estan produint combats sobre el terreny. Israel ha instat els civils d'una cinquantena de localitats del sud del Líban a evacuar la zona i a dirigir-se al nord del riu Awali. Aquest riu està situat a uns 60 quilòmetres de la frontera i està més lluny que el riu Litani, que marca el límit al nord de la zona declarada per les Nacions Unides com a zona de seguretat entre Israel i Hezbollah després de la guerra del 2006.

Cargando
No hay anuncios

En aquestes dues dècades, les dues parts han violat els acords establerts llavors. Però les hostilitats i els intercanvis d'atacs s'han intensificat l'últim any, des del 8 d'octubre del 2023, l'endemà que Hamàs perpetrés l'atemptat que va matar 1.200 persones a Israel i comencés la guerra a Gaza. Fins al 20 de setembre, abans que comencés l'escalada, Israel havia llançat més de 8.300 atacs contra territori libanès, mentre que Hezbollah n'havia llançat 1.900, segons dades de l'organització independent Armed Conflict Location and Event Data (ACLED).

Atac de l'Iran contra Israel

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimarts al vespre, es van complir els pitjors auguris i l'Iran va atacar directament Israel amb el llançament d'uns 200 míssils balístics. Tot i que el potent sistema de defensa aèria va interceptar-ne gran part, alguns van arribar a explotar, també a Tel-Aviv i Jerusalem. Ara, la incògnita és si Israel decidirà respondre-hi i com ho farà, cosa que podria conduir a una espiral de violència cada cop més difícil d'aturar.

Les aliances regionals

Grups armats aliats de l’Iran
Cargando
No hay anuncios

Des de la Revolució Islàmica a l'Iran i la consolidació del règim dels aiatol·làs, aquest país s'ha convertit en l'arxienemic d'Israel, contra el qual lluita per tenir l'hegemonia del Pròxim Orient. Però l'Iran no comparteix frontera amb Israel. Per això, per fer-se més fort, ha anat patrocinant diverses milícies connectades amb una xarxa que l'Iran anomena l'Eix de la Resistència. Inclou Hamàs i la Jihad Islàmica a Palestina, Hezbollah al Líban, el govern de Baixar al-Assad i milícies xiïtes a Síria, els houthis al Iemen i les milícies xiïtes a l'Iraq.

Què és Hezbollah?

L’arsenal de míssils de Hezbollah
Models i abast en quilòmetres, i unitats emmagatzemades
Cargando
No hay anuncios

Hezbollah és, sens dubte, el principal aliat de l'Iran a la regió. Es descriu sovint com la milícia més potent del món, perquè és un dels actors no estatals més fortament armats del planeta. Es desconeix quants combatents té, tot i que algunes estimacions independents calculaven que oscil·laven entre 20.000 i 50.000 (abans dels sabotatges dels buscapersones i dels walkie-talkies, que han deixat tocades les seves capacitats operatives).

La força militar de Hezbollah es basa en el seu extens arsenal, que inclou més de 150.000 coets i míssils: des de coets d'artilleria no guiats fins a míssils guiats de precisió. Els models clau del seu arsenal inclouen coets Raad, Fajr i Zilzal de fabricació iraniana, així com coets Katiuixa de fabricació russa. Hezbollah també ha millorat les seves capacitats adaptant coets no guiats amb sistemes de guia de precisió, de manera que ha augmentat significativament la precisió i el nivell d'amenaça per a Israel.

Cargando
No hay anuncios

Com és el Líban?

Superfície i població
Cargando
No hay anuncios

El Líban és un país petit, amb una superfície d'uns 10.450 quilòmetres quadrats –Catalunya en té 32.000– i una població d'uns 5,5 milions de persones, uns 250.000 dels quals són refugiats palestins, segons l'UNRWA. Malgrat les seves dimensions reduïdes, el Líban ha estat sempre un actor molt destacat en el conflicte àrabo-israelià. Des de la declaració de l'estat d'Israel ha format part de la coalició de països àrabs que el rebutgen frontalment. A més, des de ben al principi ha estat refugi de palestins expulsats de les seves terres. I des dels anys 80 és el centre d'operacions de Hezbollah, un dels principals enemics de l'estat israelià.

La complexa demografia del Líban

El Líban és un país amb una composició demogràfica molt complexa, amb la religió com a factor determinant de la identitat de les diverses comunitats. La població es divideix en tres grans grups: musulmans xiïtes, musulmans sunnites i cristians. Els xiïtes s'han convertit en la comunitat més nombrosa (32%) i és a les zones de majoria xiïta on Hezbollah s'ha fet fort. Es concentren sobretot a les zones rurals del sud i a la vall de la Bekaa, però també als barris al sud de Beirut, on la milícia té el feu polític.