Per què els atacs entre l'Iran i el Pakistan poden obrir un nou front a l'Orient Mitjà?

Islamabad no es conforma a retirar el seu ambaixador després dels incidents del dimarts i ataca la frontera de l'Iran amb míssils

Un home mira les notícies al Pakistan, on informen de l'atac que el país ha llançat a l'Iran en represàlia pels míssils al seu territori del dia anterior.
18/01/2024
3 min

BeirutEl perill que Teheran obri un nou front de batalla a la regió s'està confirmant amb els atacs fronterers entre l'Iran i el Pakistan, que es repeteixen des del dimarts. La matinada de dijous, l'exèrcit pakistanès va llançar atacs en represàlia contra un grup separatista balutxi en el bàndol iranià, fet que ha fet escalar la tensió en la volàtil frontera que comparteixen tots dos països. Cal recordar que el Pakistan és una potència nuclear i les probabilitats que s'obri un nou front podrien portar encara més inestabilitat en el volcà que s'ha convertit l'Orient Mitjà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Islamabad va confirmar la matinada d'aquest dijous un bombardeig aeri a l'Iran que presumptament tenia com a objectiu dos grups militants del Balutxistan. Es tracta dels grups de l'Exèrcit d'Alliberament Balutxi, amb bases al sud de l'Iran, a la província de Sistan, i Jaish al-Adl, un grup extremista sunnita amb llaços amb Al-Qaeda, que opera a la regió transfronterera del Balutxistan.

El Pakistan i l'Iran fa més de dues dècades que lluiten contra aquests dos grups separatistes que actuen en els dos costats de la frontera, però el fet que els atacs s'hagin produït en aquests moments, sense que hi hagi hagut una amenaça directa a la seguretat nacional, poden interpretar-se d'una altra manera. Segons explica el coronel pakistanès retirat Iqbar Haider a l'ARA, podrien ser "una cortina de fum que interessa a l'Iran per ampliar els focus de conflicte de la regió i dividir els interessos internacionals, ara que una aliança liderada pels Estats Units i Gran Bretanya està atacant els houthis en el mar Roig".

Segons l'analista pakistanès, "l'Iran utilitza els houthis com una zona matalàs per desviar l'atenció dels Estats Units i dividir la pressió militar a la franja de Gaza". Ara, amb el revés que ha patit el grup separatista xiïta iemenita amb els atacs estatunidencs en el seu territori, "vol desviar l'atenció cap al Pakistan", també aliat dels Estats Units.

Dubtes de seguretat

D'altra banda, el fet que l'Iran hagi llançat aquest dimarts un atac en sòl pakistanès sense que hagi estat interceptat pels sistemes de defensa antiaèria pakistanesa, posa de manifest una fallada de la seguretat interna. Referent a això, explica Haider que "el Pakistan ha centrat els seus sistemes de defensa antiaèria a la frontera amb l'Índia –l'altra potència nuclear d'Àsia Central i enemic del Pakistan– menystenint els 900 quilòmetres de frontera que comparteix amb l'Iran. "Era lògic que les forces pakistaneses actuessin immediatament de forma contundent davant l'amenaça en la seva altra frontera perquè no pot mostrar debilitat en la seva defensa davant l'Índia", ressalta l'analista pakistanès.

Segons el parer de l'analista, el bombardeig pakistanès en sòl iranià mostra que el Pakistan ha decidit respondre amb "alguna cosa més que repercussions diplomàtiques". Avisa, però, que "no és clar si l'Iran o el Pakistan voldrien caure en una escalada major per grups separatistes que tots dos consideren enemics".

Els atacs amb míssils balístics iranians simultanis a l'Iraq, Síria, el dilluns i el dimarts, al Pakistan, també reflecteixen la pressió interna de Teheran per l'error en la seguretat interna després de l'atemptat terrorista amb bomba el 3 de gener al cementiri de Kerman durant la commemoració del quart aniversari de la mort del general Qassem Soleimani, de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, abatut pels Estats Units a l'Iraq. Dies després, van ser atacats onze membres del cos d'elit iranià en el sud-est de l'Iran, un atemptat que va reivindicar el grup separatista Jaish al-Adl, i aquest dimecres, un dia després dels atacs de l'Iran contra el Pakistan, el grup separatista balutxi es va atribuir la responsabilitat d'un atac contra un vehicle militar iranià a la província del Sistan.

Segons la Guàrdia Revolucionària islàmica, el coronel Hossein-Ali Javdanfar va ser assassinat a trets per "terroristes" no especificats entre la província de Sistan i Balutxistan, mentre es dirigia a la ciutat de Zahedan.

Moviments diplomàtics

L'atac contra aquest destacat membre de la Guàrdia Revolucionària, ha fet augmentar les tensions en la nova crisi fronterera entre els dos veïns. Pakistan ha retirat el seu ambaixador de l'Iran i ha suspès totes les visites d'alt nivell de la república islàmica. I després dels atacs del Pakistan durant la matinada del dijous, l'Iran va exigir "una explicació immediata" del seu veí.

La Xina, un soci crucial dels dos països, ha instat les dues nacions a actuar amb moderació i evitar una escalada de tensions més gran. Pequín és un actor regional clau i té un paper important en el desenvolupament comercial en la ruta Karakorum al port de Gwadar, a la província de Balutxistan. "La Xina espera sincerament que les dues parts puguin exercir calma i moderació i evitar una escalada de tensió", va dir ahir el portaveu del ministeri d'Afers Exteriors xinès, Mao Ning.

stats