WashingtonDurant hores, l'editor en cap de The Atlantic va formar part d'un grup de Signal on alts càrrecs del govern estatunidenc van discutir els bombardejos del 15 de març contra objectius houthis al Iemen. El periodista, Jeffrey Goldberg, va aconseguir que la Casa Blanca li filtrés els seus plans de guerra per accident: l'assessor de seguretat nacional, Mike Waltz, l'havia afegit per error al xat i ningú va revisar qui eren els membres del grup, tot i que s'hi va compartir informació confidencial amb dades molt concretes sobre les bases militars dels Estats Units. El president Donald Trump ja ha tancat files aquest dimarts amb Waltz, que està a l'ull de l'huracà.
Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi La detallada discussió sobre els plans militars a través d'una aplicació comercial –quan en principi s'han de fer per canals de comunicació interns per evitar hackejos– ha desencadenat una tempesta dins la Casa Blanca, on diversos oficials consideren que és impossible que Waltz sobrevisqui a l'escàndol. Segons explica un alt càrrec a Politico, des de dilluns al migdia s'està discutint el seu futur. "La meitat no creu que pugui sobreviure l'escàndol", explica la font, que considera que va ser completament "imprudent" que no es revisés el xat.
Així i tot, qui tindrà l'última paraula és el president Donald Trump. Tot i que dilluns va intentar desentendre's de l'escàndol, aquest dimarts ha defensat l'assessor de seguretat nacional. "Mike Waltz ha après la lliçó i és un bon home", ha dit Trump en declaracions a la cadena NBC. El president ha assegurat que la inclusió del periodista al xat de Signal va ser un "error tècnic" i ha culpat al personal que treballa sota les ordres de Waltz.
Paral·lelament, el director de la CIA, John Ratcliffe, i la directora d'Intel·ligència Nacional, Tulsi Gabbard, compareixen aquest dimarts davant el Senat durant el comitè anual d'Intel·ligència. Gabbard i Ratcliffe també eren al grup de Signal on es van filtrar els plans. A l'inici de la sessió, el vicepresident del comitè, el demòcrata Mark Warner, ha arrancat la seva intervenció recordant l'escàndol i descrivint-lo com un fet "simplement al·lucinant".
"Deixant de banda per un moment que la informació classificada no s’hauria de discutir mai en un sistema no classificat, també em sembla aclaparador que totes aquestes persones d’alt nivell fossin en aquesta conversa i que ningú es molestés ni tan sols a comprovar-ho –ha dit Warner–. Seguretat bàsica 101: qui són tots aquests noms? Doncs, pel que sembla, entre ells hi havia un periodista".
Tant Gabbard com Ratcliffe han negat que es discutís informació classificada en el xat de Signal, a banda del fet que han intentat desmarcar-se de la responsabilitat per la presència del periodista dins del grup on el cap del Pentàgon, Hegseth, va compartir informació sobre les hores, objectius i armes utilitzades pel bombardeig contra els houthis. Es tracta d'informació delicada que pot posar en risc la vida de les tropes sobre el terreny. Així i tot, Ratcliffe ha negat que la filtració del xat fos un "error".
Violació de la llei
En diverses ocasions Gabbard s'ha pronunciat durament sobre les filtracions d'informació, en un pas en la campanya d'assetjament contra la premsa per part de la Casa Blanca. En un post fet a X el passat 14 de març, un dia abans del bombardeig contra els houthis, Gabbard escrivia: "Qualsevol divulgació no autoritzada d'informació classificada és una violació de la llei i serà tractada com a tal". La setmana passada, el New York Times també publicava que Elon Musk seria informat sobre els plans de guerra que tenen els EUA en cas d'entrar en conflicte amb la Xina. La Casa Blanca va negar-ho, tot i que Musk va visitar el departament de Defensa on, segons Hegseth, es va discutir com fer més "eficient" el seu departament.
En el grup de Signal, a part de Gabbard, Waltz i Ratcliffe, també hi havia el vicepresident JD Vance; la cap de gabinet, Susie Wiles; el secretari de Defensa, Pete Hegseth; el secretari d'Estat, Marco Rubio; el sotscap de gabinet de la Casa Blanca, Stephen Miller, i l'enviat especial al Pròxim Orient, Steve Witkoff. Tant Wiktoff com Waltz estan liderant les converses amb Rússia per posar fi a la guerra d'Ucraïna, a més que Wiktoff també està implicat en les negociacions sobre l'alto el foc de Gaza.
"El món es va assabentar poc abans de les 14 hores del 15 de març que els Estats Units bombardejaven objectius houthis a tot el Iemen. Jo, però, sabia dues hores abans que caiguessin les primeres bombes que l'atac podia arribar. El motiu pel qual ho sabia és que Pete Hegseth, el secretari de Defensa, m'havia enviat un missatge de text amb el pla de guerra a les 11.44 am. El pla incloïa informació precisa sobre paquets d'armes, objectius i temps". Així arrencava el text publicat dilluns a The Atlantic, on explica que el nou responsable de Defensa de l'administració de Trump el va afegir per error al grup de Signal, que es deia "PC Houthi small group".
En el grup, Waltz encarregava al seu adjunt Alex Wong crear un "equip tigre" per coordinar l'acció dels Estats Units contra els houthis del Iemen, que sabotegen vaixells al mar Roig amb el suport de l'Iran i en solidaritat amb els palestins. Goldberg s'ha negat a revelar els detalls del que va anomenar un ús "extraordinàriament imprudent" del xat de Signal per coordinar l'atac. Poc després, la Casa Blanca va confirmar l'existència del xat.
La filtració revela el rebuig a Europa de l'Administració Trump
Més enllà de l'escàndol de seguretat nacional, la filtració del xat de Signal també ha tret a la llum el rebuig de la nova administració estatunidenca cap al seu vell aliat, Europa. Enmig de la discussió sobre els plans per bombardejar els objectius houthis al Iemen, el vicepresident J.D. Vance va lamentar com Europa, suposadament, es beneficiaria i què haurien d'exigir els EUA a canvi per aconseguir restablir la navegació per l'estret del mar Roig.
"No estic segur que el president sigui conscient de la inconsistència que això té amb el seu missatge sobre Europa en aquest moment. Hi ha un risc addicional que vegem un augment de moderat a sever dels preus del petroli. Estic disposat a donar suport al consens de l'equip i guardar aquestes preocupacions per a mi mateix. Però hi ha un fort argument per retardar-ho un mes, fer la feina de comunicació sobre per què això és important, veure on és l'economia, etc.", escrivia Vance.
Després d'alguns intercanvis més de missatges amb el secretari de Defensa argumentant que era millor no esperar, Vance claudicava: "Si creus que hem de fer-ho, som-hi. Simplement odio tornar a rescatar Europa". L'administració Trump ha dit en altres ocasions que els aliats europeus es beneficien econòmicament de la protecció de la Marina dels EUA a les rutes marítimes internacionals. I Pete Hegseth contestava: "Comparteixo completament el teu rebuig a l'aprofitament europeu. És PATÈTIC. Però el Mike [Waltz] té raó, som els únics al planeta (al nostre costat de la balança) que podem fer-ho. Ningú més està ni tan sols a prop. La qüestió és el moment. Crec que ara és tan bon moment com qualsevol altre, tenint en compte el mandat del POTUS [president dels EUA] de reobrir les rutes marítimes. Crec que hauríem de fer-ho, però el POTUS encara té 24 hores per prendre la decisió final".
Vance ja va fer notar el seu menyspreu per a Europa quan va assistir a la Conferència de Seguretat de Múnic, tot i que el xat posa en relleu com el posicionament del vicepresident és una idea compartida també pel cap del Pentàgon i el conseller de Seguretat Nacional, Mike Waltz, qui precisament està implicat en la taula de negociacions amb Rússia.