Pròxim Orient

Ràbia entre les víctimes de l'explosió del port de Beirut per l'alliberament de tots els encausats

Els familiars acusen l'estat d'obstrucció de la justícia en la investigació de la tragèdia, que va deixar 220 morts

Protesta dels familiars de les víctimes de l'explosió, aquest migida davant el palau de Justícia a Beirut.
26/01/2023
3 min

BeirutAmb ulls cansats, i exhaust després una llarga nit cridant fins que es va quedar afònic davant de la casa del fiscal general, Michel Awad, l'avi de l'Alexandra, una nena de 4 anys que va morir en les explosions del 2020, ha tornat a la càrrega. Els familiars de les víctimes de l'explosió al port de Beirut estan indignats. El fiscal general, Ghassan Oweidat, va decretar dimecres de manera unilateral l'alliberament de tots els encausats en el procés i va demanar la inhabilitació del jutge Tarek Bitar, que lidera la investigació. La ira de les víctimes ha acabat aquest dijous en aldarulls al davant del Palau de Justícia. La policia i l'exèrcit han carregat amb porres i gasos lacrimògens i han deixat desenes de ferits, quan la multitud ha intentat assaltar el ministeri de Justícia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

 “A hores d'ara tinc els mateixos sentiments de ràbia, dolor i traïció que quan va morir la meva neta el 4 d'agost del 2020. Des d'aleshores només he vist com les autoritats libaneses intenten obstaculitzar la investigació del jutge Bitar. Exigim que li deixin fer la seva feina, que deixin que hi hagi una investigació amb transparència. Fins que no siguin jutjats els culpables no pararem”, ha desafiat l'avi, aturat al mig de la multitud, mentre membres de les forces de seguretat s'emportaven diversos joves detinguts pels aldarulls.

Allà han seguit durant hores, fins a la tarda, centenars de familiars i manifestants per denunciar l'obstrucció deliberada a la justícia. Els ànims s'anaven caldejant a mesura que les piulades amb notícies d'última hora corrien com la pólvora pels telèfons mòbils. La gota que ha fet vessar el got ha sigut que el cap de la seguretat del port de Beirut, acabat d'alliberar pel fiscal general, ha fugit en un avió cap als Estats Units, aprofitant que encara no era efectiva la restricció de sortida del país.

13 mesos aturats

Després de gairebé 13 mesos d'estancament de la investigació sobre l'explosió que va arrasar bona part de la capital libanesa, el jutge Bitar va reobrir dilluns el procés judicial contra l'ex primer ministre libanès, Hassan Diab; alts comandaments de seguretat, entre els quals el general Abbas Ibrahim, i pesos pesants de la justícia com el mateix fiscal general que ha donat carpetada al cas, als quals acusa del delicte d'homicidi per les més de 220 morts a les explosions d'agost del 2020, causades per la detonació de més de 2.000 tones de nitrat d'amoni emmagatzemades il·legalment en un hangar del port de Beirut.

En aquesta guerra personal, el fiscal general ha prohibit als secretaris del tribunal de cassació que emetin justificant de recepció de "decisions, ordres judicials, notificacions, cartes rogatòries i correspondència o qualsevol document" pel jutge d'instrucció de la investigació. Bitar s'ha enfrontat verbalment al fiscal general, desafiant-lo a seguir amb la investigació perquè és el seu deure amb els libanesos que es faci justícia. Bitar havia estat apartat de la investigació perquè estava sent processat paral·lelament per unes acusacions d'alguns dels exministres encausats, que s'han negat fins ara a presentar-se a judici.

Organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional han denunciat la manca de transparència de les autoritats libaneses i les traves deliberades per no aixecar la immunitat política als processats. Les últimes setmanes, les associacions de familiars de les víctimes havien estat manifestant-se davant del Palau de Justícia per exigir la reobertura de la investigació, liderada per Bitar. L'explosió del port ha estat qualificada per organitzacions i diplomàtics occidentals com un crim de negligència per part de l'estat libanès. Tres anys després, les autoritats libaneses segueixen eludint responsabilitats i obstaculitzant la feina de la justícia.

stats