Quin impacte té sobre Gaza l'ofensiva d'Israel contra el Líban?

Els bombardejos massius arreu de la Franja continuen i s'endureix el bloqueig a l'ajuda humanitària

3 min
Un nen ferit al costat del cos del seu pare, mort (no es veu), a l'Hospital dels Màrtirs d'Al-Aqsa a Deir Al- Balah al centre de la Franja de Gaza, 25 de setembre de 2024.

BarcelonaLa setmana passada Israel va començar l'ofensiva contra Hezbollah al Líban amb l'objectiu d'acabar amb els atacs de la milícia xiïta al nord del país, que va obrir un "front de suport a Gaza", el 8 d'octubre. L'aviació bombardeja el sud del Líban, Beirut i la vall de la Bekaa, a l'est, però això no ha suposat un respir per a la població de Gaza, que porta gairebé un any sota bombardeig constant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No han parat de bombardejar tota la Franja, de nord a sud, cada dia, durant tota la setmana", explica en una conversa telefònica des de Deir Al Balah, al centre de la Franja, Samir Zaqout, director del centre de drets humans Al Mezan. Sí que s'ha constatat menys activitat d'infanteria: "Ara hi ha menys combats perquè els soldats estan tots als corredors Philadelphi i Netzanim", apunta. Es tracta de la franja que recorre la frontera amb Egipte, al sud, i de la que travessa la Franja per la meitat, al centre, els dos passadissos que Israel ha ocupat i que Netanyahu es nega a cedir per arribar a un alto el foc. Però, des de l'aire, "no ens treuen els ulls de sobre", afegeix Zaqout. En un moment de la conversa, se sent foc d'artilleria de fons: "Són [helicòpters] Apache. Estan disparant a la zona humanitària".

Només en la jornada de dimarts hi va haver almenys tres atacs contra civils: al matí al camp de refugiats d'Al-Bureji, al centre de Gaza, un bombardeig va matar cinc palestins (inclosos un nen de cinc anys i una nena de set); al migdia avions israelians van bombardejar el camp de Nusseirat, on van matar quatre persones i van deixar vint ferits, i a la tarda un altre atac al mateix camp va matar 13 palestins, incloses nou criatures d'entre 2 i 12 anys.

El bloqueig s'endureix

Mentre totes les mirades s'han centrat al Líban, Israel ha endurit el bloqueig que asfixia Gaza, que pateix una greu crisi humanitària per manca d'aliments, medicines i materials de protecció. La setmana passada 15 ONG internacionals que treballen a la Franja van alertar d'una dràstica caiguda en l'entrada d'ajuda humanitària que Tel-Aviv permet entrar a través dels passos fronterers: el 83% dels aliments són bloquejats a les fronteres, cosa que ha disparat la malnutrició infantil que amenaça la vida de 50.000 criatures. També han caigut l'entrada de medicines, productes higiènics i des del maig només han entrat tendes per acollir 25.000 persones.

Precisament, el problema de les tendes és ara un dels urgents. Amb més del 70% dels habitatges destruïts, la majoria de la població viu en aquests refugis provisionals, que s'han deteriorat amb el pas del temps. Els aiguats d'aquests últims dies han provocat inundacions, en les petites zones on l'exèrcit ha confinat la població. "Hem tingut un tast de com serà l'hivern: les tendes estan molt desgastades després d'un any i ja no aguanten ni el sol ni la pluja. A més, la gent continua sent desplaçada un cop i un altre i cada cop que l'exèrcit els ordena evacuar, es deixen coses pel camí", descriu Zaqout. "Si tens la sort de trobar un carro és molt car i la majoria de gent no té diners. Aleshores només es poden endur les coses que la família pot carregar. I per això la gent no té mantes, ni roba d'hivern ni sabates".

Zaqout insisteix que "el genocidi no es fa només amb bombes" i alerta que la gent no té diners per comprar res. "Abans de la guerra el 80% de la població de Gaza vivia sota el llindar de la pobresa i depenien dels diners que els enviaven cada mes els fills o altres familiars", però ara els bancs ja no funcionen i s'han quedat sense res. No poden comprar roba ni tendes noves. Afegeix que els pocs que treballen per a ONGs o per a l'Autoritat Palestina tampoc no poden cobrar el sou ni retirar els seus estalvis, perquè només funciona un banc.

La gent a Gaza veu en les imatges del Líban el mateix patró que pateix en carn pròpia des de fa un any: ordres d'evacuació i bombardejos que afecten sobretot els civils ara contra Hezbollah com abans va ser contra Hamàs. Zaqout, però, diu que no perd l'esperança que Israel s'empantani al Líban i que això, amb el temps, acabi forçant una treva a Gaza. "A Gaza Israel ha causat una enorme destrucció, però no ha aconseguit cap dels seus objectius: ni alliberar els ostatges ni acabar amb Hamàs. Hezbollah és una organització molt més gran, que disposa de més armes i a més tenen fronteres obertes per abastir-se. I tenen l'experiència d'haver vençut Israel el 2006", recorda. "Potser d'aquí a uns mesos Israel estarà prou desgastat i haurà d'acceptar un acord, i tot aquest patiment s'acabarà".

Israel retorna en un camió 88 cossos descompostos

El ministeri de Salut de Gaza, sota control de Hamàs, ha denunciat aquest dimecres que Israel els ha lliurat un camió amb cossos de 88 palestins tan descompostos que són irreconeixibles. Les autoritats s'han negat a rebre'l i han exigit que s'identifiquin i s'aporti alguna informació sobre les circumstàncies de les morts i com van ser traslladats des de Gaza.

stats