L'atac rus a Ucraïna
Pròxim Orient15/03/2023

Putin rep Al-Assad a Moscou: "És una guerra contra el nazisme antic i el nou"

La intervenció a la guerra siriana ha permès a Rússia guanyar influència regional i controlar Turquia

BeirutLa guerra de Síria, que aquest dimecres entra en el seu tretzè any, ha quedat relegada mediàticament pel conflicte a Ucraïna. Això no vol dir, però, que els actors principals del tauler sirià no hagin seguit movent fitxa entre bastidors. I no és fútil que el president Bashar al-Assad hagi estat convidat, aquest dimecres, per Vladímir Putin a Rússia coincidint amb l'aniversari del conflicte. Es tracta de la primera visita del mandatari sirià en dos anys, i és comprensible que el seu homòleg rus s'hagi despreocupat darrerament d'alimentar les relacions bilaterals, tenint en compte la situació a Ucraïna. "Vull aprofitar aquesta visita, la primera des de l'inici de la guerra a Ucraïna per reiterar la postura siriana (de suport a Rússia) en aquesta guerra contra el nazisme antic i el nou", ha dit Al-Assad durant la reunió amb el seu homòleg rus al Kremlin. El líder sirià ha afirmat que "aquest nazisme va ser creat per Occident abans de la Segona Guerra Mundial, que va acollir els seus líders després de la guerra i continua fent-ho fins ara".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Síria és per a Putin un dels pocs territoris en què ha consolidat una fidelitat total. La intervenció russa al conflicte sirià va arribar en un moment en què Moscou s'encaminava cap a l'aïllament internacional després de les sancions imposades pels Estats Units i la Unió Europea per l'annexió de Crimea i l'inici de la guerra del Donbass el 2014.

Cargando
No hay anuncios

Les forces russes tenien presència en aquest devastat país en guerra del Pròxim Orient fins i tot abans del conflicte, amb una gran base naval a la ciutat mediterrània de Tartus. Sense l'aviació russa, Al-Assad no hauria guanyat la guerra, i si no fos per l'entrenament previ de les tropes russes en territori sirià des del 2015, a Putin li hauria costat molt més envair Ucraïna.

Durant l'última dècada, Rússia ha provat tàctiques militars i tota mena de munició contra hospitals, zones residencials i escoles als territoris que van estar controlats per l'exigua oposició siriana. Des de soldats rasos a comandaments militars russos han passat per Síria abans de combatre a Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios

Per a Putin, ha estat qüestió de supervivència que el règim sirià no canviés de mans, perquè temia que el fet que el poder caigués en les de les milícies radicals obriria una porta als islamistes a Rússia. El president rus no volia que Síria corregués la mateixa sort que Líbia amb el canvi de règim el 2011, i va utilitzar tota l'artilleria necessària per posar fi als grups radicals islamistes i mostrar-se així al món com un líder que va combatre el terrorisme. En el terreny polític, la seva intervenció a Síria ha servit a Rússia per guanyar influència regional, no pel seu suport a Al-Assad sinó per mesurar i controlar la capacitat de Turquia i guanyar-se més confiança amb l'Iran, que juntament amb l'Aràbia Saudita, són qui talla el bacallà al Pròxim Orient.

Retorn a la diplomàcia internacional

Al-Assad es va convertir en un líder impopular per la guerra al seu país, però internament, gràcies a Moscou i el seu aliat iranià, ha mantingut el control del règim. Tot i això, els últims mesos ha deixat d'estar ancorat en la impopularitat internacional, després dels terratrèmols al nord de Síria i Turquia, que l'han ajudat a tornar a saltar al terreny de la diplomàcia. Els estats s'han vist obligats a negociar directament amb Al-Assad per l'entrada d'ajuda humanitària a les zones afectades per la catàstrofe. Governs regionals com l'egipci o els dels països del Golf han reprès les visites oficials amb Damasc. L'últim a fer-ho ha estat Tunísia, que ha mostrat la seva voluntat de reprendre les relacions diplomàtiques trencades des del 2012. Així mateix, el sobtat canvi de guió en la normalització de les relacions entre l'Iran i l'Aràbia Saudita podrien obrir el camí a la normalització de les relacions de Síria amb la Lliga Àrab.

Cargando
No hay anuncios

A la reunió d'alt nivell celebrada a Moscou també hi ha estat present una delegació turca, un altre dels actors imprescindibles en el conflicte sirià. Turquia, que fins ara havia donat suport militar a l'oposició siriana, ha començat a recalibrar la seva posició, ara que Al-Assad ha reprès el control de la major part del país amb l'ajuda de Rússia. Més enllà de discutir la cooperació bilateral en el terreny polític, comercial i humanitari, l'objectiu d'aquesta visita del mandatari sirià a Moscou és reprendre les negociacions per arreglar definitivament la situació a Síria i que Rússia es pugui apuntar un èxit militar que no està tenint a Ucraïna.