Guerra al Pròxim Orient

Les proves que ha presentat Sud-àfrica per acusar Israel de cometre un genocidi a Gaza

El judici ha començat avui amb la presentació de la demanda i demà Israel exposarà la seva defensa

BarcelonaEl Tribunal Internacional de Justícia, el més important de l'ONU, ha començat aquest dijous a la Haia la vista per la denúncia de Sud-àfrica contra Israel de perpetrar un genocidi a la franja de Gaza. El judici és històric perquè per primer cop Israel s'ha de defensar davant un tribunal internacional per haver violat la Convenció per la Prevenció del Genocidi, que precisament va ser l'acta fundacional de la creació de l'estat d'Israel, justificada pels horrors de l'Holocaust nazi contra els jueus.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tribunal no té poder executiu, però Sud-àfrica ha demanat que adopti mesures urgents, tal com estableix la convenció, per evitar que el dany contra els palestins de Gaza continuï i sigui irreparable. Si el tribunal acaba donant la raó al país africà, pot ordenar un alto el foc, com va fer en el cas de la guerra d'Ucraïna, així com la conservació de les proves de possibles crims de guerra. El més probable és que els Estats Units vetin qualsevol mesura pràctica perquè es faci efectiu un possible alto el foc, però una resolució del tribunal contra Israel suposaria un dany sense precedents a la seva reputació internacional.

Cargando
No hay anuncios

Els representants sud-africans han tingut aquest matí tres hores per exposar els seus arguments. Primer ha parlat el ministre de Justícia, Ronald Lamola, que ha recordat el líder sud-africà Nelson Mandela quan va dir: "Allarguem la mà al poble de Palestina en plena consciència que som part de la humanitat". I ha acusat Israel d'imposar "un sistema d'apartheid" que sotmet els palestins. També ha argumentat, en referència a l'atac de Hamàs del 7 d'octubre, que "cap atac armat en un estat, per molt greu que sigui, pot justificar la vulneració de la convenció [contra el genocidi]".

This browser does not support the video element.

Demà divendres Israel tindrà el mateix temps per defensar-se i el tribunal dictaminarà els pròxims dies sobre les mesures cautelars. El veredicte definitiu arribarà d'aquí a uns quants anys. Repassem breument les proves que ha presentat Sud-àfrica per argumentar que Israel comet un genocidi contra els palestins.

Cargando
No hay anuncios

L'assassinat en massa de palestins

This browser does not support the video element.

L'advocada sud-africana Adila Hassim ha exposat les xifres de palestins morts en la campanya militar israeliana, uns trenta mil en tres mesos de bombardejos, comptant-hi els cossos que no han pogut ser recuperats de sota la runa, i ha recordat que la majoria eren dones i criatures (per tant, civils). També ha volgut evidenciar que l'acció militar israeliana és indiscriminada: "Israel ha llançat 6.000 bombes per setmana. Almenys 200 cops ha tirat bombes de 900 quilos al sud de Gaza, que Israel va designar com a zona segura. Ningú se'n salva. Ni tan sols els nadons. L'ONU ha descrit Gaza com un cementiri de criatures".

Cargando
No hay anuncios

El dany físic i mental

Sud-àfrica argumenta que Israel vulnera l'article 2B de la convenció, que fa referència a causar danys físics i mentals greus a la població, perquè en tres mesos ha deixat 60.000 ferits a la Franja, la majoria dones i criatures, "amb un sistema de salut destruït". Hassim també ha explicat que "un nombre molt elevat de civils palestins, incloses criatures, han estat arrestats, els han embenat els ulls, els han obligat a despullar-se i els han portat en camions a llocs desconeguts". L'advocada ha dit que "el patiment físic i mental del poble palestí és innegable".

Cargando
No hay anuncios

Desplaçament forçat

This browser does not support the video element.

La demanda denuncia que "Israel ha imposat deliberadament a Gaza unes condicions impossibles i calculades per provocar el desplaçament. S'ha forçat el desplaçament del 85% de la població. No tenen cap lloc segur on anar".

Cargando
No hay anuncios

Privació d'aliments, aigua i atenció mèdica

This browser does not support the video element.

"Aviat hi haurà més palestins morts de fam i deshidratació que per bombardejos", ha dit l'advocada sud-africana. I ha resumit un "patró genocida" d'Israel amb altres exemples: "Privar els palestins de Gaza de les necessitats bàsiques: menjar, aigua, assistència sanitària, combustible, salubritat i comunicacions", a més de "destruir infraestructures socials, cases, escoles, mesquites, esglésies, hospitals i matar, ferir greument i deixar orfes un gran nombre de nens i nenes". Hassim ha conclòs que "els genocidis mai s'anuncien amb antelació, però aquest tribunal té tretze setmanes de proves que demostren de manera incontrovertible un patró de conducta i una intenció".

Cargando
No hay anuncios

Impedir els naixements

La demanda sud-africana també posa l'accent en l'impacte de les accions d'Israel sobre les dones i les criatures de Gaza, que suposen el 70% de les víctimes. Recorda que s'estima que cada hora moren dues mares i que les embarassades i els nadons reben particularment els efectes del desplaçament i la manca d'accés a menjar i aigua i als serveis mèdics. Hi ha 52.000 dones embarassades a la franja i cada mes hi ha 5.000 parts en condicions extremes. Els parts prematurs s'han disparat entre un 25% i un 30%.

Cargando
No hay anuncios

Intenció genocida

This browser does not support the video element.

El delicte de genocidi es defineix en el dret internacional com qualsevol acte "perpetrat amb la intenció de destruir, totalment o parcialment, un grup nacional, ètnic, racial o religiós". El terme es va definir per primer cop en resposta a l'Holocaust durant la Segona Guerra Mundial. Va ser l'advocat polonès d'origen jueu Raphael Lemkin qui va proposar el terme, després d'haver vist com els nazis assassinaven gairebé tota la seva família. El més difícil de demostrar jurídicament és aquesta intencionalitat i per això Sud-àfrica ha dedicat una part important de la demanda a citar declaracions públiques del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i alts càrrecs polítics i militars del país per argumentar-la. Netanyahu va parlar d'una guerra entre "els fills de la llum i els fills de la foscor" i el ministre de Defensa, de lluitar contra "animals humans". El ministre de Patrimoni, per la seva banda, va afirmar que "no hi havia civils a Gaza". L'advocat sud-africà Tembeka Ngcukaitob ha volgut deixar clar que aquestes paraules no admeten malentesos i que els soldats les han assumit com si fossin ordres.

Cargando
No hay anuncios
"El poble palestí de Gaza podria desaparèixer abans que el tribunal resolgui el cas"

El professor de dret internacional de la Universitat Complutense de Madrid, Javier Chinchón, destaca que "el missatge essencial a subratllar és la petició, gairebé el prec, que el Tribunal Internacional de Justícia no abandoni a la seva sort la població de Palestina, com ha fet el Consell de Seguretat de les Nacions Unides": "Que adopti mesures valentes, com ha fet amb Rússia respecte a la invasió d'Ucraïna". Chinchón alerta "la imperiosa necessitat i urgència que s'aprovin les mesures cautelars sol·licitades al tribunal i que, en conseqüència, s'ordeni a Israel, entre altres coses, que aturi les operacions militars a Gaza i permeti que hi entri ajuda humanitària. Si no és així, el poble palestí que viu a Gaza podria haver desaparegut pràcticament de la faç de la Terra quan el tribunal resolgui el cas".