Netanyahu frena la reforma judicial arran de les protestes gegants a Israel
La ultradreta accepta aturar temporalment el procés legislatiu, però avisa que farà caure el govern si no s'aprova
JerusalemEl primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha posat el fre de mà a la seva polèmica reforma judicial. De moment. Els seus socis d'ultradreta han acceptat aquest dilluns la suspensió temporal del procés legislatiu, que es reprendrà al maig, així com negociar-lo amb l'oposició. A canvi, segons ha informat el partit extremista Otzma Yehudit (Poder Jueu), Netanyahu s'ha compromès a crear una "guàrdia nacional" per augmentar la seguretat pública, una reivindicació personal del líder del partit, el ministre de Seguretat Pública Itamar Ben Gvir, que manarà sobre la unitat.
En un comunicat, Netanyahu ha dit que havia aturat el procés legislatiu "per responsabilitat nacional", per permetre el diàleg i per evitar una "guerra civil". També ha criticat la "minoria extremista" que està "destrossant Israel" i ha demanat als reservistes que tornin a la feina, en referència als milers de militars que es neguen a anar a treballar des de fa setmanes. Per la seva banda, els sindicats han desconvocat la vaga convocada aquest dilluns i les organitzacions que promouen les protestes han assegurat que continuaran manifestant-se fins que la reforma quedi del tot aturada.
Membres de l'oposició a Netanyahu han criticat la concessió a la ultradreta i l'excap de policia, Moshe Karadi, ha dit que Ben Gvir “ha format una milícia privada per a les seves necessitats polítiques" i l'ha acusat de "desmantellar la democràcia israeliana".
L'acord entre Netanyahu i les forces extremistes ha arribat després d'una intensa jornada de protestes, amb convocatòria de vaga general inclosa, i un dur estira-i-arronsa entre partidaris i opositors de la reforma judicial. La vaga, convocada pels principals sindicats del país en protesta per la reforma judicial, ha afectat els bancs israelians, els serveis del ministeri d'Exteriors (incloses les ambaixades i consolats) i l'aeroport Ben Gurion, que s'ha vist obligat a aturar tots els vols amb sortida i arribada a Tel-Aviv. "Tots estem preocupats pel destí d'Israel", ha dit el líder del sindicat Histadrut, Arnon Bar-David, "Cal aturar aquesta bogeria". Des d'ahir diumenge, centenars de milers de persones s'han manifestat a Jerusalem i Tel-Aviv, entre més ciutats, tallant carrers i aturant la circulació fins i tot d'una de les principals autopistes del país.
Aquesta intensa jornada de protestes ha arribat després de dotze setmanes de manifestacions i de la destitució, diumenge, de l'única veu crítica amb la reforma judicial en el si del govern: el ministre de Defensa Yoav Gallant. L'avui exministre havia advertit Netanyahu que, segons informes d'intel·ligència, la crisi política al país suposava "una oportunitat per atacar Israel" de l'Iran i altres enemics del país. Gallant es referia, principalment, a la vaga que milers de militars i reservistes estan portant a terme en protesta per la reforma judicial. "La creixent fractura de la nostra societat està penetrant en les forces de defensa d'Israel i les agències de seguretat. Això suposa una amenaça clara, immediata i tangible per a la seguretat de l'estat", va dir Gallant en un discurs televisat dissabte.
L'extrema dreta pressiona Netanyahu
Aquest dilluns, diversos grups d'extrema dreta, que estaven preparats per atacar els manifestats opositors amb "explosius, armes i ganivets", segons ha informat el diari Haaretz, han convocat una contramanifestació a Jerusalem, on ja s'aplegaven uns 100.000 opositors. Tot i les crides a la calma del mateix primer ministre i dels líders de l'oposició, s'han produït alguns enfrontaments. Per la seva banda, Ben Gvir i la resta de líders d'extrema dreta han animat els seus seguidors a mostrar el suport a la reforma, han criticat la possibilitat d'aturar el procés legislatiu i han amenaçat amb trencar la coalició de govern si la reforma no s'acaba aprovant.
La diputada nacionalista i ultrareligosa Son Har-Melech, per exemple, ha afirmat que frenar la reforma judicial era "un regal als terroristes", i el ministre de Finances i líder del partit d'ultradreta Sionisme Religiós, Bezalel Smotrich, ha animat els seus seguidors a anar a Jerusalem i protestar davant el Parlament: “No hem de rendir-nos a la violència, l'anarquia, les denegacions del servei militar i les vagues salvatges". Prop d'una vintena de rabins sionistes han exigit, en una carta adreçada al primer ministre, que no s'aturés la reforma: "És inconcebible que la minoria forci la seva opinió amb violència i amb l'anarquia al carrer".
Entre els membres del Likud, el partit de Netanyahu, hi ha hagut força divisió. El principal impulsor de la reforma judicial, el ministre de Justícia Yariv Levin, ha anunciat que "respecta" la decisió del primer ministre, però també ha avisat que retardar l'aprovació de la reforma posarà en perill la coalició de govern. El diputat Yuli Edelstein ha criticat la decisió de destituir Gallant: "No és moment de canviar de ministre de Defensa". I el ministre d'Economia, Nir Barkat, ha demanat unitat al voltant de Netanyahu: "Demano a tots els meus col·legues del govern, al Likud i als partits socis de la coalició que facin pinya amb el primer ministre i li donin suport per aturar la legislació".
El president del país, Isaac Herzog, i el cap de l'oposició, l'ex primer ministre Yair Lapid, també han fet una crida a negociar i a aturar una reforma que, segons els seus crítics, eliminarà la separació de poders i soscavarà l'autonomia del Tribunal Suprem, el màxim òrgan judicial del país. "Per al bé de la unitat del poble d'Israel, per responsabilitat, us demano que atureu immediatament el procés legislatiu", deia Herzog. "Mai hem estat més a prop de fer miques el país", ha afirmat Lapid, que ha demanat que "es revoqui la destitució" de Gallant.